Echinacea purpurea

De Rode Zonnehoed of in het latijn Echinacea is een plant die inheems voorkomt in het midden-westen van Noord-Amerika waar het vroeger door de indianen gebruikt werd bij het bestrijden van infecties, de behandeling van wonden en bij slangenbeten. Echinacea wordt bij ons vooral gebruikt om de duur van een verkoudheid of griep te verkorten en de symptomen, zoals hoesten, keelpijn en koorts te verminderen.

De voordelen van Echinacea:

  • ondersteunt de weerstand
  • helpt bij griepachtige infecties
  • helpt bij bacteriële infecties
  • versnelt het herstel bij griep en verkoudheid

Echinacea behoort tot een groep van negen verschillende soorten. Met name Echinacea angustifolia, Echinacea purpurea en Echinacea pallida staan bekend om hun gunstige eigenschappen. Ze bevatten geneeskrachtige stoffen, zoals cichorinezuur, alkaloïden, alkylamiden, polysachariden (inuline), polyfenolen (echinacoside) en glycosiden.
Het is verkrijgbaar in extracten, tincturen, tabletten, capsules en zalven, ook in combinatie met andere immuunsysteem stimulerende kruiden, vitaminens en mineralen. De werking is afhankelijk van plantdeel en –soort en de sterkte van het extract.
Bij griep en verkoudheid worden hoge doseringen aanbevolen. Uit onderzoek is gebleken dat doseringen van 900 mg per dag beter werken beter dan doseringen van 450 mg per dag. Je moet er bij de eerste ziekteverschijnselen direct mee starten. Echinacea kan ook preventief gebruikt worden, maar las wel na enige weken een stop in omdat anders het effect wegebt. Na een paar weken kun je dan weer beginnen.

AdvertentieDe voordelen

Ondersteunt de weerstand

Echinacea heeft een positieve invloed op onze weerstand. Bepaalde stoffen stimuleren de aanmaak van verschillende soorten witte bloedlichaampjes. Deze zijn belangrijk bij de bestrijding van ziekmakende bacteriën en virussen. De verschillende soorten witte bloedlichaampjes hebben allemaal hun eigen specifieke functie in de afweer. Ze zorgen ervoor dat we minder snel ziek worden.

Helpt bij griepachtige infecties

Ook biedt echinacea bescherming bij griepachtige infecties doordat het kan verhinderen dat het virus zich hecht aan menselijke cellen. Door een oppervlakte-eiwit van het virus te blokkeren is dit niet meer in staat een cel binnen te dringen om deze te infecteren. Ook lijkt het erop dat virussen niet resistent worden voor echinacea waardoor het herhaaldelijk gebruikt kan worden.

Helpt bij bacteriële infecties

Echinacea bevat stoffen met een antibacteriële werking. Bij infecties aan de bovenste luchtwegen (verkoudheid) en bij urineweginfecties kan het de hersteltijd verkorten. Ook kan het gebruikt worden bij de behandeling van langzaam genezende wonden.

Versnelt het herstel bij griep en een verkoudheid

Echinacea bevat werkzame stoffen die het immuunsysteem verbeteren, ontstekingen en pijn verminderen. Uit onderzoek is gebleken dat de deelnemers die Echinacea gebruikten minder erge klachten hadden dan de deelnemers die het niet gebruikten. Ook waren ze sneller weer beter. Echinacea helpt de symptomen,  zoals hoesten, keelpijn en koorts te verminderen en het verkort de ziekteduur.

Geef als eerste een reactie on "Echinacea purpurea"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.