Borage olie rijk aan omega-6-vetzuren

borage olie
Shares

Borage olie of bernagie olie wordt geperst uit de zaden van de plant Borago officinalis, komkommerkruid. Het is rijk aan de meervoudig onverzadigde (omega-6) vetzuren linolzuur en gamma-linoleenzuur. Juist vanwege het hoge gehalte aan gamma-linoleenzuur (GLA) is borage olie de laatste jaren steeds populairder geworden.

GLA heeft een belangrijke rol bij de vorming van prostaglandinen. Dit zijn een groep hormoonachtige stoffen die essentieel zijn voor een aantal belangrijke processen in het lichaam, zoals het remmen van ontstekingen.

AdvertentieVoordelen van borage olie: 

  • helpt eczeem verminderen
  • voorkomt een droge huid
  • remt ontstekingen bij reumatische artritis
  • is goed voor hart en bloedvaten

Borage olie bevat het hoogste gehalte aan gamma-linoleenzuur (GLA) 21-24% van alle plantaardige oliën die verkrijgbaar zijn. De koud geperste olie is verkrijgbaar in vloeibare vorm of wordt verwerkt in capsules. Naast de vetzuren bevat de olie zink, magnesium, vitamine B6 en biotine.

We kunnen zelf GLA aanmaken uit linolzuur. Samen met co-enzym A en het enzym delta-6-desaturase (D-6-D) wordt linolzuur omgezet in gamma- linoleenzuur. GLA is erg belangrijk voor een aantal lichamelijke processen.

Helpt eczeem verminderen

Eczeem komt veel voor bij mensen die geen of onvoldoende GLA kunnen aanmaken uit linozuur. Dit komt vooral door een verstoring van de werking van het enzym D-6-D. De oorzaak kan erfelijk zijn maar D-6-D is ook erg gevoelig voor tekorten aan vitamine B6, magnesium en zink. Daarnaast hebben alcohol, stress, te veel verzadigde vetten, virale infecties en algemene verouderingsprocessen hier ook een negatieve invloed op.

In ons lichaam wordt GLA omgezet in dihomo-gammalinoleenzuur (DGLA) dat nodig is voor de vorming van de hormoonachtige stof prostaglandine E1 (PGE1). Een tekort aan PGE1 is vaak de oorzaak van eczeem. Met borage olie kun je eventuele tekorten aan GLA weer aanvullen wat een positieve invloed kan hebben op eczeem (zowel bij inwendig als uitwendig gebruik).

Voorkomt een droge huid

De bovenste laag van de huid (epidermis) voorkomt uitdroging van het lichaam. De barrièrefunctie wordt in stand gehouden door de omega-6-vetzuren linolzuur en gamma-linoleenzuur. Bij een tekort hieraan ontstaat een droge huid. Borage olie bevat de juiste omega-6-vetzuren die nodig zijn voor een gladde en vochtige huid.

Remt ontstekingen bij reumatische artritis

Reumatische artritis is een pijnlijke aandoening waarbij de gewrichten ontstoken zijn. In de gewrichten hoopt ontstekingsvocht zich op wat erg pijnlijk is. De prostaglandine PGE1 die met behulp van de GLA uit borage olie aangemaakt wordt, heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Hierdoor neemt de ontsteking in de gewrichten af waardoor de zwelling en pijn minder worden.

Goed voor hart en bloedvaten

PGE1 prostaglandines zijn belangrijk voor de conditie van hart en bloedvaten. Ze hebben een bloeddrukverlagende en vaatverwijdende werking. Daarnaast remmen ze de vorming van bloedpropjes en is het goed voor ons cholesterol. Borage olie heeft een positieve invloed op trombose en hart en bloedvaten.

Shares

1 Comment on "Borage olie rijk aan omega-6-vetzuren"

  1. Ik stel me vragen over de werking van borage olie. Ben ongeveer twee maanden geleden begonnen met een borage olie kuur en het effect op mijn huid is wel opmerkelijk. Tegelijkertijd ben ik 5 kg aangekomen, terwijl ik altijd gezond ben blijven eten, sporten en drinken… Zou het kunnen dat dit voedingssuplement vocht ophoudt (waardoor o.a. huid zachter wordt?) of speelt deze olie in op hormonen? (ook een dikmaker)

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares