Proteïneshakes: ontdek het gemak

proteine shakes

Op de sportschool zie ik krachtsporters rondlopen met een shakebeker gevuld met proteïneshakes. Tussen de sets door wordt er steeds wat van gedronken. Na afloop komen grote potten met wheyproteïne uit de sporttas tevoorschijn om er shakes van te maken. Dit rechtvaardigt de vraag: “Wat is het nut van een proteïneshake?”.

Krachtsporters gebruiken proteïneshakes vaak met als hoofddoel spiergroei, want er wordt vooral getraind voor extra spiermassa. Er is minimaal 1,5 gram eiwitten per kg lichaamsgewicht nodig voor spiergroei. Naast spiergroei herstel je sneller met proteïneshakes en wat veel mensen niet weten is dat ze ook passen in een dieet of als maaltijdvervanger tijdens het afvallen. Ze bevatten hoogwaardige eiwitten die je lichaam snel kan opnemen.

AdvertentieDe voordelen van proteïneshakes:

  • handig in gebruik
  • aanvulling op voeding
  • extra spiergroei
  • voor een sneller herstel
  • minder snel spierafbraak
  • als maaltijdvervanger tijdens het afvallen

Handig in gebruik

Proteïneshakes zijn erg handig in gebruik. Ze bevatten hoogwaardige eiwitten die je lichaam snel kan opnemen. De eiwitten zijn verwerkt in een poeder dat je met water of melk kunt oplossen in een shakebeker. Even schudden en je hebt een heerlijke shake met extra eiwitten.

Aanvulling op voeding

Wil je in spiermassa toenemen, dan heb je minimaal 1,5 gram hoogwaardige eiwitten nodig per kilogram lichaamsgewicht. Dat is gemiddeld toch al gauw meer dan 120 gram per dag. Het valt niet mee om de benodigde hoeveelheid eiwitten uit je dagelijkse voeding te halen. Proteïneshakes zijn ideaal voor het aanvullen van je extra eiwitbehoefte.

Extra spiergroei

Voor spiergroei heb je veel eiwitten nodig. Tijdens het trainen ontstaan kleine scheurtjes in de spiervezels. De eiwitten zorgen dat deze weer gerepareerd worden, alleen net iets sterker dan de keer ervoor. Zo ontstaat spiergroei. Met proteïneshakes heb je snel voldoende eiwitten bij de hand want de eerste 1-2 uur na training zijn het belangrijkste voor het herstel van de spiervezels.

Sneller herstel

Ons lichaam neemt de eiwitten uit proteïneshakes veel sneller op dan de eiwitten die we via onze voeding binnenkrijgen vanwege de hoge biobeschikbaarheid (d.w.z dat een groot deel door het lichaam kan worden opgenomen). Het voordeel hiervan is dat er snel eiwitten aanwezig zijn die nodig zijn om de spiervezels te repareren. Hierdoor herstel je sneller en heb je minder spierpijn.

Minder snel spierafbraak

Tijdens het sporten verbruik je extra energie. Om te voorkomen dat je lichaam geen eiwitten uit je spieren gaat verbranden, kun je met proteïneshakes voorkomen dat spieren gebruikt worden als energieleverancier. Zo voorkom je onnodig spierafbraak.

Als maaltijdvervanger

Proteïneshakes kun je gebruiken als maaltijdvervanger tijdens het afvallen omdat ze over het algemeen minder calorieën bevatten dan een gewone maaltijd. Je krijgt sneller een verzadigd gevoel zodat je minder snel te veel gaat eten. Doordat ze bijna geen koolhydraten en vetten bevatten, ga je sneller vet verbranden. Een mooi steuntje in de rug als je wilt afvallen.

Geef als eerste een reactie on "Proteïneshakes: ontdek het gemak"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.