Groene thee verbetert vetstofwisseling en prestaties

groene thee

2 liter groene thee per dag is genoeg om af te vallen. Drink je voldoende groene thee, dan verbrand je ook meer opgeslagen vet. Drink je het bij de maaltijd, dan absorbeer je minder vet. Drink je het tijdens het sporten dan verbrand je meer vet en presteer je beter. Daarnaast reinigt groene thee door de grote hoeveelheid antioxidanten die erin zitten je lichaam. Hoe werkt dat eigenlijk?

Stap 1 – Vetstofwisseling

De catechinen (EGC) in groene thee bevorderen de stofwisseling van vetten en gaan opslag tegen. Hoe geconcentreerder de groene thee is, hoe meer je ervan zult merken.

AdvertentieStap 2 – Energie

Wat je merkt? Je hebt meer energie: dus kun je langer doorgaan. Neem de iced tea mee in je bidon en drink tijdens het sporten. Bijkomend voordeel: je houdt ook je vochtbalans op peil. En dus…

Stap 3 – Langer sporten

Je houdt het sporten langer vol, waardoor je meer aanspraak maakt op je energievoorraad voor de verbranding. Bovendien zorgt meer sporten ook voor meer spieropbouw. En hoe meer spieren, hoe hoger je stofwisselingsniveau – zelfs als je ’s avonds op de bank zit – en ben je weer terug bij stap 1!

Vind je 2 liter groene thee per dag wel heel erg veel (en dat kan ik me voorstellen). Dan zijn voldoende alternatieven om toch voldoende actieve stoffen uit groene thee binnen te krijgen.

Dubbelblind onderzoek toont effect van groene thee aan

In een dubbelblind onderzoek onder veertien amateursporters (mannen), dat is gepubliceerd in het Journal of the International Society of Sports Nutrition (2015) 12:1, is het effect van cafeïnevrij groenethee-extract op onder meer de sportieve prestaties gemeten. De controlegroep kreeg hierbij een placebo. Beide groepen kregen eenzelfde bewegingsprogramma. Behalve de sportieve output werden ook het effect op de conditie en de (vet)stofwisseling gemeten. Dit laatste door het bepalen van het vetpercentage en de concentratie vrije vetzuren in het bloed. Dit waren de bevindingen:

  1. Vetstofwisseling efficiënter
  2. Hartslag gelijk
  3. Sportieve prestaties beter
  4. Warm of koud drinken geen verschil

1-Vetstofwisseling efficiënter

De conclusie was ondubbelzinnig dat decaf groene thee in combinatie met lichaamsbeweging bij amateursporters het vetpercentage vermindert. Daarnaast werd aangetoond dat de stofwisseling efficiënter verloopt tijdens het sporten, waardoor het uithoudingsvermogen verbetert en je dus langer kunt blijven doorgaan.
Verantwoordelijk voor deze effecten van groene thee zijn de zogenaamde bioactieve catechinen, waarvan EGCG (epigallocatechine-3-gallaat) het leeuwendeel vormt. Eerder onderzoek had al laten zien dat deze direct een effect hebben op de stofwisselings- en thermogene activiteit in het lichaam, wat uiteindelijk leidt tot de opname van minder vet. Op de lange termijn zou dit kunnen leiden tot een verandering in de genexpressie wat als gevolg heeft dat er meer enzymen vrijkomen voor de vetstofwisseling.

 

2-Hartslag gelijk

Na een periode van 4 weken was het gewicht in beide groepen gedaald met 0,6 kg, maar in de onderzoeksgroep was de daling van het totale vetpercentage (ca. 1,6%) aanmerkelijk groter dan bij de controlegroep (ca. 0,6%). Bloeddruk en hartslag toonden geen veranderingen.

3-Sportieve prestaties vergroot

Het ondersteunt de stelling dat groenethee-extract een positief effect heeft op de vetstofwisseling – iedere week leverde vet een oplopende bijdrage aan de stofwisseling van iets meer dan 30 tot ruim 40%, ten koste van koolhydraten – en tevens werden door gebruik van het groenethee-extract de sportieve prestaties vergroot. Dit werd gemeten in geleverde energie (in W) en het aantal kilometers dat in een uur werd afgelegd.

4-Warm of koud drinken

Houd je van een lekker kopje thee? Dan kun je groene thee zetten om je te helpen bij het afvallen. Voorwaarde is wel dat je dit zorgvuldig aanpakt. Uiteraard kook je het water eerst, maar je laat het daarna afkoelen tot ca. 80 °C. Dat duurt een minuut of 7. Laat de groene thee vervolgens minimaal 3 minuten, maar liever nog zeker 5 minuten trekken.
Om profijt te hebben van groene thee tijdens het sporten is iced tea een heerlijke dorstlesser. Je kunt het dan het best met een extract aanmaken en in een drinkbeker meenemen. Dan weet je ook hoeveel je precies binnenkrijgt. In het beschreven onderzoek was dat dagelijks 571 mg groenethee-extract dat 400 mg EGCG bevatte.

Meer lezen? Het hele onderzoek vind je hier: Journal of the International Society of Sports Nutrition (2015) 12:1

 

4 Reacties op "Groene thee verbetert vetstofwisseling en prestaties"

  1. Hallo,
    Ik heb gehoord als je bètablokkers gebruikt dat je dan beter geen groene thee kunt drinken, heb het wel een hele tijd gedaan. Maar heb dus ergens gelezen, weet niet meer waar dat groene thee de werking van bètablokkers tegen houd.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.