Nu de LDL-normen naar beneden zijn bijgesteld is je cholesterol verlagen nog belangrijker!

Shares

Patiënten met hart- en vaatziekten en bij mensen die daar een grotere kan op hebben weten dat een cholesterolgehalte van 2,5 mmol/l een streefwaarde is waar je liever niet boven wilt komen. Acht jaar lang werd deze waarde door huisartsen als richtlijn aangehouden om te bepalen of er cholesterolverlagers moesten worden voorgeschreven. Daarna veranderde deze waarde twee maanden geleden naar 2,3 mmol/l. Volgens de nieuwste richtlijn moet het LDL-cholesterol verder omlaag, namelijk naar 1,8.  Nog meer op je dieet letten, nog meer medicijngebruik. Men schat dat mogelijk tussen de half en een miljoen Nederlands extra aan de cholesterolverlagers (statines) zouden moeten.  Met een aantal simpele veranderingen in leefstijl en voeding kun je al je cholesterol verlagen.

Dit kun je zelf doen…
 drink groene thee
 voldoende bewegen
 kiezen voor gezonde onverzadigde vetten
 voldoende vezels eten
 ondersteun je lever
… en dit kun je beter vermijden
 roken
 verzadigde vetten
 transvetten
 suikerhoudende dranken en snacks

Cholesterol is een wasachtige, vetachtige substantie die in de lever wordt aangemaakt. We hebben het nodig voor diverse essentiële lichaamsfuncties zoals de aanmaak van hormonen en de voedselvertering maar teveel cholesterol is schadelijk voor de gezondheid, het veroorzaakt namelijk hart- en vaatziekten.

AdvertentieMedicijnen die cholesterol verlagen veroorzaken veel bijwerkingen

Artsen schrijven veelvuldig cholesterolverlagers, ook wel “statines” genoemd, voor om het cholesterolgehalte te verlagen. Helaas veroorzaken deze medicijnen vaak bijwerkingen, zoals hoofdpijn, spierkrampen en misselijkheid.

 Gezond je cholesterol verlagen

Kruiden en voedingssupplementen kunnen een gezond alternatief zijn voor de vele cholesterolverlagers die dagelijks voorgeschreven worden. Gezonde alternatieven zijn:

  1. Rode gist rijst; helpt om het gehalte cholesterol en triglyceriden te verlagen. Het wordt gemaakt door vergisting van rijst met een speciale rode gist, de Monascus purpureus, die in China traditioneel wordt gebruikt als conserveringsmiddel, specerij en om voedsel te kleuren.
  2. Kurkuma bevat de werkzame stof curcumine die ervoor zorgt dat de bloedplaatjes minder plakkerig worden waardoor het cholesterol gemakkelijker uit het bloed verwijderd kan worden.
  3. Knoflook ondersteunt een gezond cholesterolgehalte. De werkzame stoffen zorgen voor een afname van het slechte LDL-cholesterol en bevorderen een toename van het goede HDL-cholesterol.
  4. Fenegriek; de zaden bevatten saponinen die voorkomen dat het lichaam choelsterol en triglyceriden opneemt. Daarnaast heeft het een gunstige invloed op het ongezonde LDL-cholesterol en het gezonde HDL-cholesterol.
  5. Lecithine is een natuurlijke vetachtige stof die in tarwe, soja, pinda’s, eiwitten en mais zit. Uit onderzoek is gebleken dat lecithine de ophoping van cholesterol beperkt door het af te breken en uit ons  systeem te verwijderen.
  6. Visolie omega-3 vetzuren kunnen de verhouding tussen het HDL- en LDL-cholesterol gunstig beïnvloeden.
  7. Psylliumvezels zijn een uitstekende vezelbron die helpt bij het verlagen van het cholesterol door binding van het cholesterol en het ondersteunen van de galzoutvorming.

Groene thee

LDL-cholesterol zorgt ervoor dat onze bloedvaten verstopt raken. Door dagelijks  groene thee te drinken kun je ervoor zorgen dat de ongezonde LDL-cholesterol waarden verbeteren. Dit komt door de zeer krachtige antioxidant ECGC (epigallocatechine-3-gallaat) die in de groene thee zit.  Daarnaast beschermt ECGC het LDL-cholesterol tegen oxidatie van vrije radicalen zodat plaquevorming tegen de vaatwanden voorkomen wordt zodat de bloedvaten niet verstopt raken.

Beweeg voldoende

Overgewicht is een belangrijke oorzaak voor een hoog cholesterol.  Onderzoek toont aan dat regelmatige lichaamsbeweging het gezonde HDL-cholesterol kan helpen toenemen en het ongezonde LDL-cholesterol kan verlagen. Probeer dagelijks minimaal een half uur te sporten of matig intensief te bewegen.

Onverzadigde vetten

Niet alle soorten vet zijn slecht. Een dieet, rijk aan onverzadigde vetzuren (omega-3 vetzuren) heeft een positieve invloed op het ongezonde LDL-cholesterol gehalte.  Onverzadigde vetten zitten in avocado’s, walnoten, amandelen, pinda’s en plantaardige oliën zoals olijfolie, lijnzaadolie en zonnebloemolie en vis zoals zalm, tonijn en forel.

Vezels

Vezels zijn een essentieel onderdeel van een gezond dieet doordat ze het ongezonde LDL-cholesterolgehalte verlagen. Ze zitten onder andere in groenten en fruit, havermout, volkorenproducten, peulvruchten, linzen en noten.

Lever

De lever heeft een belangrijke rol bij de aanmaak, opname en het transport van cholesterol. Zo kun je de lever ondersteunen met het uitscheiden van cholesterol door regelmatig groente met bitterstoffen te eten. Deze zitten onder andere in witlof, andijvie, artisjokken en spruitjes.

Roken:

Roken heeft een ongunstige invloed op de verhouding van het LDL- en HDL- cholesterol in het bloed.  Roken kan de vorm en functie van het gezonde HDL-cholesterol veranderen waardoor de beschermende eigenschappen van het HDL verloren gaan. Stop met roken want dit heeft meteen een gunstige invloed op het cholesterol.

Transvettten:

Transvetten zijn onverzadigde vetten (olie) die door middel van hydrogenering bewerkt worden zodat ze bij kamertemperatuur een vaste vorm krijgen. Deze goedkope ongezonde vetten worden veelvuldig gebruikt bij de bereiding van snoep, koekjes, gebak, snacks, margarine, bak- en braadproducten,  frituurvet en -snacks. Dus schrap vooral deze producten uit je dieet.

Verzadigde vetten:

Een dieet dat rijk is aan verzadigde vetten gaat vaak samen met een hoog gehalte LDL- cholesterol.  Vervang de verzadigde vetten indien mogelijk voor onverzadigde vetten.  Je kunt bijvoorbeeld bakken met olijfolie in plaats van bakboter. Verzadigde vetten zitten vooral rood vlees, boter, koekjes, taart, chips,  kaas en zuivelproducten. Kies bij zuivel, vlees en kaas altijd voor de magere variant.

Shares

Geef als eerste een reactie on "Nu de LDL-normen naar beneden zijn bijgesteld is je cholesterol verlagen nog belangrijker!"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares