Wat is rode gist rijst, en wat doet het met je?

rode rijst gist
Shares

Eind januari kwam in een TV-uitzending van Radar het voedingssupplement Rode Gist Rijst, dat voor het reguleren van het cholesterolgehalte wordt gebruikt, onder de aandacht. Waarom eigenlijk? Wat had men hierover te vertellen? Een overzicht. 

  1. Rode gist rijst is een statine met dezelfde werking, maar ook dezelfde bijwerkingen. Het zou dus als geneesmiddel verkrijgbaar moeten zijn.
  2. De hoeveelheid per pil/aanbevolen dagdosering is te laag om effectief te zijn.
  3. Er wordt geen goede voorlichting gegeven in de winkels (drogisterijen en natuur winkels) over het gebruik en de contra-indicaties) ook niet in antwoord op vragen.

 

AdvertentieRode Gist Rijst is een voedingssupplement dat helpt om het gehalte cholesterol en triglycerides te verlagen. Het wordt gemaakt door vergisting van rijst met een speciale rode gist, de Monascus purpureus, die in China traditioneel wordt gebruikt als conserveringsmiddel, specerij en om voedsel te kleuren. Het wordt gebruikt om Peking eend zijn specifieke kleur te geven en soms ook in rijstwijn. De bioactieve stoffen die bij de vergisting ontstaan zijn: monacoline K, sterolen, saponinen en isoflavonen. Door de vergisting krijgt de rijst ook de typerende, rode kleur. In Nederland wordt rode gist rijst hoofdzakelijk als voedingssupplement gebruikt voor de cholesterolspiegel en de LDL-cholesterolspiegel. Het is een natuurlijk alternatief voor statines met dezelfde werking en uit onderzoek blijkt dat het beter verdragen wordt.

In de uitzending worden een paar dingen gezegd:

1 – Het is een statine

Monacoline K is de werkzame stof in rode gist rijst die hetzelfde doet als statines, maar ook dezelfde bijwerkingen zou hebben. Wel komt nog al eens naar voren dat bijwerkingen als spierpijn en vermoeidheid minder lijken. Toch gaan er stemmen op dat dit product als geneesmiddel (bij de apotheek) verkocht zou moeten worden en niet vrij-verkrijgbaar bij de drogist. De onderzoeken zijn niet eenduidig, vooral ook omdat niet altijd even duidelijk is wat de dosering per pil is. En dat brengt ons op punt 2.

2 – De hoeveelheid per pil

Hoeveel er in een pil of in de aanbevolen dagdosering zit is niet altijd duidelijk en vaak (niet altijd) te laag om effectief te zijn. 10 mg monacoline K is – aldus een uitspraak in België – de maximaal toegestane dosering en dit zou ook effectief zijn. Mocht je van statines veel bijwerkingen ondervinden, dan zou je dit – altijd in overleg met je arts – kunnen proberen. Er zijn zeker supplementen die wel deze dosering hebben.

3 – De voorlichting

Het is verstandig om alle voedingssupplementen, zeker als het om concentraat gaat met bioactieve stoffen erin, terughoudend te gebruiken als je zwanger bent (of wilt worden) en borstvoeding geeft. Gebruik je andere medicijnen? Overleg dan altijd met een arts, die openstaat voor supplementen. In principe staat op de verpakking of in de voorlichting van rode gist rijst supplementen dat je dit in ieder geval ook moet doen in geval van zwangerschap. Je hebt zelf ook een verantwoordelijkheid om dat te lezen in de winkel. Mocht degene die je het vraagt geen advies kunnen geven, vraag dan naar de bedrijfsleider. Die zou het wel moeten weten. Twijfel je? Niet doen en eerst uitgebreid informatie inwinnen. Houd je het bij de statines? En wil je iets doen aan de bijwerkingen. Dan kan het co-enzym Q10 uitkomst bieden.

Persoonlijk zou ik niet op eigen houtje een supplement gaan slikken als ik zwanger wilde worden of was. Altijd even met je arts overleggen en bij twijfel niet inhalen. In andere gevallen moet je letten op interactie die kan optreden met andere geneesmiddelen. Informeer hiernaar.

 

Shares

Geef als eerste een reactie on "Wat is rode gist rijst, en wat doet het met je?"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares