Waarom afvallen? Dit zijn 10 goede redenen

Shares

Waarom zou je afvallen? Al die moeite om er mooier uit te zien? Dat is niet de enige reden. Slank worden – en blijven – is dé manier om langer te leven. Met name veel welvaartsziektes steken de kop op zodra het gemiddelde gewicht in een land stijgt. Wie overgewicht heeft, loopt veel meer kans op het ontwikkelen van:

 1. Dementie: +70%
 2. Astma: +77% risico bij kinderen
 3. Borstkanker: +30% (na de overgang)
 4. Diabetes: 80% heeft overgewicht
 5. Darmkanker: +10%
 6. Slaapapnoe vermindert sterk bij afvallen
 7. Hartaanval: 2x zoveel kans
 8. Osteoartritis van de knie: 25-50% is te zwaar
 9. Hoge bloeddruk: 2x meer risico
 10. Baarmoederkanker: 2 tot 4x grotere kans

De richtlijnen voor een gezond gewicht zijn even eenvoudig als lastig, want voor wie met overgewicht kampt is afvallen dat altijd.

Advertentie • Zorg dat je na je 21e niet zwaarder meer wordt.
 • Blijf je hele volwassen leven zo dun mogelijk, maar vermijdt ondergewicht. Streef naar een BMI (Body Mass Index) tussen 18,5 en 24,9.
 • Dit doe je door: elke dag bewegen, ongezond eten en drinken vermijden, zoals alcohol, zoete drankjes, rood vlees en kant-en-klaarvoedsel.

Afvallen voor je gezondheid is misschien nog wel een beter motivatie dan om weer in die skinny jeans te passen (hoewel, da’s ook wel fijn natuurlijk). Een aantal ziektes die beïnvloed worden door je gewicht zijn:

Waarom afvallen: 10 heel goede redenen

1- Dementie +70%

Wanneer je in de 40 bent en behoorlijk overgewicht hebt, heb je volgens dit onderzoek ruim 70% meer kans om op latere leeftijd dement te worden.

2 – Astma: +77% risico bij kinderen

Bij kinderen met obesitas is de kans op astma maar liefst 77% groter dan bij andere. Volwassenen met astma blijken bij een substantieel gewichtsverlies (10-15 kg) aanzienlijk minder astma-aanvallen te ontwikkelen.

3 – Borstkanker: +30% (na de overgang)

Na de overgang hebben vrouwen met overgewicht ruim 30% meer kans op het ontwikkelen van borstkanker.

4 – Diabetes: 80% heeft overgewicht

Van diabetes type II is nagenoeg bekend dat dit een nauwe relatie heeft met overgewicht. Tot wel 80% van de mensen die deze diagnose te horen krijgen, is te zwaar. Wanneer iemand van 95 kg 10% afvalt, wordt de kans op vroegtijdig overlijden al 20% minder.

5 – Darmkanker: +10%

Erfelijkheid speelt een rol bij het risico op darmkanker, maar ook je gewicht. Wie obesitas heeft, heeft 10% meer kans dan iemand met een gezond gewicht. Mannen lopen meer risico dan vrouwen. Sport en lichaamsbeweging kunnen het risico weer verminderen.

6 – Slaapapneu: vermindert aanzienlijk bij afvallen

Dat je af en toe niet ademt in je slaap is niet ongebruikelijk. Gebeurt het meer dan vijf keer per uur, dan heb je last van slaapapneu. Het komt vooral voor bij mensen met overgewicht, als je rookt of overmatig alcohol drinkt. Je herkent het aan een ademstilstand en dan een harde snurk. Bij slechts 10% gewichtsverlies kun je een enorme verbetering merken en dat is goed nieuws, want slaapapneu is gevaarlijk en kan zelfs dodelijk zijn.

7 – Hartaanval: 2x zoveel kans

Een Europees onderzoek onder 15.000 ziekenhuisopnames voor een hartaanval toonde aan dat je bij overgewicht 2x zoveel kans hierop hebt.

8 – Osteoartritis van de knie: 25-50% is te zwaar

Maar liefst 25-50% van alle gevallen van osteoartritis van de knie blijken veroorzaakt te zijn door overgewicht.

9 – Hoge bloeddruk: 2x meer risico

Wanneer je bloeddruk structureel te hoog is, loop het risico op allerlei schade in je lichaam. Denk aan nierafwijkingen, beroertes, hart- en vaatziekten. Vaak weet je niet dat je een hoge bloeddruk hebt, want je voelt er niks van. Dikke mensen hebben 2x zoveel kans op een hoge bloeddruk dan iemand met een normaal gewicht. Slechts een paar kilo gewichtsverlies kan al een positieve invloed op je bloeddruk hebben.

10 – Baarmoederkanker: 2 tot 4x grotere kans

Ook deze vorm van kanker blijkt bij vrouwen met overgewicht vaker voor te komen en wel zo’n 2 tot 4x.


Shares

Geef als eerste een reactie on "Waarom afvallen? Dit zijn 10 goede redenen"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares