We krijgen 25.000 kansen. Haal jij het meeste uit je ochtend?

Een simpele rekensom leert dat als je (met een beetje geluk) dik 80 wordt, je als volwassenen zo’n 25.000x ’s ochtends je ogen opent. Het moment om de dag vol goede moed en plannen te beginnen om zo effectief mogelijk te zijn. Helaas werkt dat bij mij meestal niet zo. Een gemiste kans. En de reden om me eens te verdiepen in manieren om het meeste uit je ochtend te halen.

  1. Bepaal welk type energie je ’s ochtends hebt
  2. Een eiwitrijk ontbijt
  3. Zet je telefoon uit en leg hem weg
  4. Werk in een koele ruimte
  5. Ga rechtop zitten of staan
  6. Ontwikkel een vaste routine om je dag te beginnen
  7. Bereid je ’s avonds voor

7 manieren om het meeste uit je ochtend te halen

1 – Bepaal welk type energie je ’s ochtends hebt

Ga bij jezelf na, op welke tijdstippen je sommige dingen beter doet dan andere. Ben je bijvoorbeeld vooral ’s ochtends creatief? Gebruik deze energie voor taken die hier een beroep op doen en bewaar mail beantwoorden, organiseren en relaties bellen tot een later tijdstip van de dag. Het is ook handig om op deze manier het tijdstip te kiezen waarop je gaat sporten. Voor mij is dat ’s ochtends voor het ontbijt – en dan verbrand ik ook optimaal – maar dat kan ook in de middag of ’s avonds zijn.

Advertentie2 – Een eiwitrijk ontbijt

Veel mensen slaan nog steeds hun ontbijt over. Uit tijdgebrek of omdat ze geen trek hebben. Probeer dan iets te eten wat je lekker vindt (en liefst eiwitrijk is). Een eiwitshake gewoon met melk slurp je zo naar binnen en het levert je in ieder geval voldoende eiwitten om de dag te beginnen (als je geen zin of tijd hebt om je aan de spiegeleieren te wagen). Ik geef dit vaak aan mijn opgroeiende zoons, die met school en sport veel voedingsstoffen nodig hebben. Zelf neem ik ’s ochtends – behalve 1000 mg vitamine C – een theelepel magnesium door yoghurt met ontbijtgranen, een smoothie of kwark met (zelfgemaakte) jam. Heerlijk!

3 – Zet je telefoon uit en leg hem weg

Hierdoor wordt de drang om constant te checken of je nog berichten of mailtjes hebt en kun je je beter concentreren op je werk. Je zult zien dat je met een goede concentratie echt heel veel kunt doen. Vooral het niet lezen van mail kost nog enige moeite, maar als je je echt wilt, lukt het. Gebruik je ochtend voor belangrijke zaken, niet voor ‘urgente’.

4 – Werk in een koele ruimte

Dit is een advies dat ik zelf niet opvolg! Ik heb het namelijk altijd koud – en steenkoude handen en voeten leiden ook af. Toch geldt voor de meesten dat zij wanneer de temperatuur te hoog is duf worden. De snelste manier om weer alert te worden is om de temperatuur te verlagen of naar een koelere ruimte te verkassen.

5 – Ga rechtop zitten of staan

Om goed te kunnen werken, hebben je hersenen zuurstof nodig. Logisch want de energie die nodig is, komt vrij bij de verbranding van voedingsstoffen en een voorwaarde voor verbranding is zuurstof. Zit je vaak een beetje voorover gebogen? Dan wordt je borstholte ingedrukt en kunnen je longen niet maximaal uitzetten om makkelijk en diep adem te halen. Door op te staan vergroot je de ruimte, haal je beter adem en krijgen je hersenen meer zuurstof voor een betere concentratie.

6 – Ontwikkel een vaste routine om je dag te beginnen

Kinderen wakker maken, katten voeren, douchen, ontbijt maken… komt dit je bekend voor? Als je elke dag een vaste routine hebt, dan ‘weet’ je brein alleen al hieruit dat het tijd wordt om in de werkstand te staan of welke stand dan ook op jouw ochtenden van toepassing is. Zie het als een soort werkgeheugen. En het werkt. Tegen de tijd dat deze ochtendrituelen voorbij zijn, heb ik zin om te gaan werken. Of ben ik misschien aan de relatieve rust van mijn werk toe?

7 – Bereid je ’s avonds voor

Pak je tas in (en moedig je kinderen aan dit ook te doen), zoek je kleren uit en zorg ervoor dat je direct kunt ontbijten door een opgeruimd aanrecht en een lege tafel. Ga dan nog even rustig zitten en maak een to do-listje. Het klinkt simpel maar vaak heb je de avond van te voren een helder (en optimistisch) beeld over de volgende dag. Gebruik dat. Dan ga je ook rustiger slapen en een goede nachtrust is nog steeds de beste manier om het meeste uit je ochtenden te halen!

Geef als eerste een reactie on "We krijgen 25.000 kansen. Haal jij het meeste uit je ochtend?"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.