Onderzoek: tekort aan acetyl L-carnitine bij ernstige depressies

acetyl L-carnitine
Shares

Onze hersenen hebben ook voedingsstoffen nodig. Acetyl L-carnitine is daarvan een van de meest onderzochte. Vooral mentale focus en energie nemen hierdoor snel toe. De structuur is vergelijkbaar met die van acetylcholine en daarom heeft acetyl L-carnitine in je hersenen dezelfde stimulerend werking. Dit in tegenstelling tot ‘gewone’ L-carnitine. Hoe dat komt? De acetylgroep maakt het mogelijk om de bloed-hersenbarrière te passeren. Iets dat voor veel stoffen niet mogelijk is. Hierdoor ondersteunt het de hersenen en heeft het ook nog eens alle andere effecten die L-carnitine heeft.

Acetyl L-carnitine is vooral bekend omdat het helpt om leeftijdgerelateerd geheugenverlies te vertragen, evenals de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. Echter, het blijkt ook heel goed te zijn om mentale focus en energie te vergroten en de gezondheid van je brein zo optimaal mogelijk te houden. Acetyl L-carnitine verhoogt het dopaminegehalte, dat op zijn beurt focus en motivatie bevordert. Doseringen van 500-3000 mg per dag komen het meest voor. De meeste gebruikers van een supplement voelen vaak al na 15 tot 20 minuten een toename in focus en energie. Bijwerkingen zijn niet bekend en alleen langetermijneffecten op gezondheid en functioneren van je hersenen. Het is vanwege dit opwekkende effect een goed idee om acetyl L-carnitine niet te laat op de dag te nemen, want dan zou je er weleens wakker van kunnen liggen.

AdvertentieMeer voor je brein dan acetyl L-carnitine – choline bijvoorbeeld

Ander voedingsstoffen die je brein ondersteunen zijn onder andere glycerofosfocholine en fosfatidylserine. Dit zijn fosfolipiden die van nature complementair aan elkaar zijn: GPC bereikt heel hoge concentraties ín de cel en fosfatidylserine is een bouwsteen voor membranen van cellen, die energie en elektriciteit voor je brein genereren. Ook CDP-choline, ginkgo biloba, saffraan, vitamine B12, foliumzuur en visolie leveren voedingsstoffen voor je hersenen. Glycerofosfocholine en CDP-choline zijn wateroplosbare stoffen die de bloed-hersenbarrière kunnen passeren en de gezondheid van het brein ondersteunen. Ze helpen om meer acetylcholine en neurotransmitters te produceren, en ook fosfatidylcholine in de celmembranen. Fosfatidylserine is ook essentieel voor je hersenfunctie en komt niet in de voeding voor. Onderzoek heeft aangetoond dat fosfatidylserine symptomen van depressiviteit verbetert, het geheugen en het gedrag.

Acetyl L-carnitine is een biomarker voor onderzoek naar depressies…

Op de site van de Hersenstichting vond ik de volgende omschrijving van depressie: het is een stemmingsstoornis en wordt ook wel depressieve stoornis genoemd. Depressie wordt gekenmerkt door een neerslachtige stemming en het verlies aan interesse in bijna alle dagelijkse activiteiten. Er worden drie vormen onderscheiden met de niet erg fantasievolle namen: lichte, matig ernstige en ernstige depressie. Vooral de laatste is vaak moeilijk te behandelen vanuit een traditioneel standpunt met name omdat de biomarkers ontbreken. Eind juli 2018 is er een onderzoek gepubliceerd waarin onderzoekers beschreven dat zij in patiënten met een ernstige depressie een verlaagd gehalte acetyl L-carnitine hadden gevonden. Daarbij vonden zij ook dat de mate van deficiëntie overeenkwam met zowel de ernst van de depressie als de leeftijd waarop deze zich voor het eerst manifesteerde. Bovendien bleek dat het tekort groter was bij patiënten die een geschiedenis hadden van resistentie tegen behandelingen. Het resultaat van dit onderzoek suggereert dat acetyl L-carnitine weleens een waardevolle biomarker zou kunnen zijn bij het stellen van de diagnose ernstige depressie én tegelijkertijd en belangrijke voedingsstof om de depressie mee te behandelen.

… en een middel bij depressieve klachten

In een meta-analyse die is gepubliceerd in Psychosomatic Medicine toonden de onderzoekers aan dat acetyl L-carnitine depressieve klachten significant kan verminderen en dat een tekort een rol kan spelen bij het risico op het ontwikkelen van een depressie, wat zou kunnen duiden op een ontregeling van het vetzuurtransport in de mitochondriën. Er werden in totaal 12 onderzoeken bestudeerd waarbij verschillende groepen vergeleken werden. In 9 onderzoeken werden een interventiegroep – die behandeld werden met acetyl L-carnitine – en een controlegroep – die een placebo kregen – met elkaar vergeleken en in de 3 andere onderzoeken werd het effect van het supplementeren van acetyl L-carnitine met dat van anti-depressiva vergeleken, waarbij het net zo effectief bleek te zijn.

Advertentie

VOOR WIE IS HET VROUWEN 30 CARDIOPAKKET?
's Ochtends cardio maakt het verschil. Voor je metabolisme, om af te vallen en om een gezonde BMI te behouden. Vroeg op om je rondje te lopen geeft je verbranding een kickstart. Heb je niet altijd evenveel energie dan helpt deze combinatie van producten je aan voldoende energie. Het pakket bestaat uit Morning Rush, Road Runner en Green Tiger.

WAAROM HET AMISET VROUWEN 30 CARDIOPAKKET?
Regelmaat en discipline zijn de sleutelwoorden. Geen dag overslaan, je niet verschuilen achter te laat naar bed, koutjes of spier- en gewrichtspijn. Het is een goed idee om stimulerende producten, zoals koffie, zoveel mogelijk te vermijden en te zorgen voor zoveel mogelijk voedingsmiddelen die op een andere manier kracht en energie geven: groene thee, groene koffie, bonen en andere peulvruchten en noten. Groene koffie die goed is geproduceerd, kan een vorm van cafeïne bevatten die eerst door je lichaam afgebroken moet worden. Dit heeft een langzamer effect, maar geeft je wel heel veel energie. Complexe koolhydraten uit geven tijdens het sporten voldoende energie. Samen met groene thee zorgt dit ervoor dat je makkelijker je bed uit komt en ook 's avonds nog voldoende energie hebt. Je zult zien dat je dan minder trek in koffie hebt. 

 

Shares

Geef als eerste een reactie on "Onderzoek: tekort aan acetyl L-carnitine bij ernstige depressies"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares