Het is tijd dat we de gevaren van ‘gewone’ pijnstillers als diclofenac inzien

diclofenac
Shares

Diclofenac is een pijnstiller die je gewoon bij de drogist kunt halen – zonder recept dus. Maar pas op! Het is tijd dat we de gevaren voor onze gezondheid inzien en het gebruik tot een minimum beperken. Recent onderzoek heeft aangetoond dat er bij diclofenacgebruik een verband bestaat met een verhoogd risico op ernstige cardiovasculaire problemen, zoals een hartaanval of een beroerte. Niet alleen als je helemaal geen pijnstillers gebruikt, maar ook vergeleken met het gebruik van andere pijnstillers, zoals paracetamol, ibuprofen en naproxen. 

Door deze bevindingen komen de onderzoekers met de aanbeveling om diclofenac niet meer vrij-verkrijgbaar te laten zijn, hoewel de dosering per tablet van de drogist laag is. Vindt een arts het toch nodig om deze pijnstiller voor te schrijven? Dan moet het gepaard gaan met heel duidelijke waarschuwingen en adviezen voor de dosering en duur van het gebruik.

AdvertentieOnderzoek over periode van 20 jaar

Diclofenac is een traditionele niet-steroïde ontstekingswerende pijnstiller die wereldwijd gebruikt wordt als geneesmiddel bij pijn en ontstekingen. De cardiovasculaire risico’s, vergeleken met andere soortgelijke pijnstillers, waren nog niet eerder in deze omvang onderzocht en met deze resultaten als uitkomst zou het niet ethisch zijn om dit alsnog te doen. Daarom is dit in een meta-onderzoek gedaan met gegevens van 1996 tot 2016. In het onderzoek werd eerst gekeken naar andere mogelijke factoren die invloed hebben op cardiovasculaire problemen en vervolgens naar het effect van diclofenac vergeleken met andere pijnstillers. Men zag binnen dertig dagen een duidelijk grotere toename van cardiovasculaire incidenten, zoals onregelmatige hartslag of boezemfibrilleren, herseninfarcten, hartfalen en hartaanvallen, bij zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden en ook bij een lage dosering. Bovendien viel op dat het gebruik van diclofenac – vergeleken bij andere typen ontstekingsremmers – ook in verband staat met een toename van het optreden van hartstilstand en overlijden. Bovendien neemt het risico op bloedingen in het bovenste deel van het maag- en darmstelsel toe vergeleken met het slikken van geneesmiddelen als ibuprofen en paracetamol, maar bij deze laatste klachten zag men geen verschil met naproxen.

Diclofenac verhoogt kans op hartfalen 39x

Eerst werd het cardiovasculaire risico van de patiënten bepaald en onderverdeeld in laag, gemiddeld en hoog risico. Hierna werd er naar het effect van het gebruik van diclofenac gekeken. Het bleek dat onder 1.000 patiënten met een laag risico diclofenac voor één extra incident zorgde, vergeleken bij patiënten die met ibuprofen of naproxen begonnen, drie extra incidenten vergeleken met paracetamol en vier meer dan bij geen niet-steroïde ontstekingsremmers. Werd er gekeken naar mensen met een gemiddeld risico dan bleken de getallen hoger: zeven, acht en veertien extra incidenten. Loop je sowieso al een hoog risico dan liggen de getallen niet meer in deze oplopende volgorde. Vergeleken met ibuprofen zijn er zestien incidenten meer, ten opzichte van naproxen tien, één in vergelijking met paracetamol en dat getal was 39 ten opzichte van patiënten die helemaal geen niet-steroïde ontstekingsremmers slikten. Het is dus de moeite waard om andere, natuurlijke alternatieven te onderzoeken.

Diclofenac als laatste keuze

Aangezien het hier om een analyse van andere onderzoeksresultaten gaat, kunnen geen absolute conclusies over oorzaak en gevolg getrokken worden. Aan de andere kant is de omvang van het onderzoek zo groot (6,3 miljoen volwassenen in 20 jaar) dat je er wel degelijk een basis in terugvindt voor het nemen van klinische beslissingen in de praktijk, want natuurlijk kan de behandeling van pijnklachten en ontstekingen met niet-steroïde ontstekingswerende pijnstillers voor sommige patiënten de moeite waard zijn om de kwaliteit van leven te verbeteren, ondanks de bijwerkingen die zouden kunnen optreden. Gezien de cardiovasculaire- en maag- en darmproblemen die bij het gebruik van diclofenac in grotere mate kunnen optreden, is dit een reden om diclofenac pas te gebruiken als de traditionele middelen geen effect (meer) hebben.

Shares

Geef als eerste een reactie on "Het is tijd dat we de gevaren van ‘gewone’ pijnstillers als diclofenac inzien"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares