Top-10 geneesmiddelen die je leverfunctie schaden

top 10

Onze lever is een fascinerend orgaan dat verantwoordelijk is voor heel veel functies die nodig zijn om te leven. Leverziektes, een overdosis, leefstijl en erfelijkheid kunnen hier mede-oorzaak voor zijn. Ook geneesmiddelen die we nodig hebben voor andere problemen met onze gezondheid, kunnen helaas de lever beschadigen en leiden tot een slechte leverfunctie. Dit zijn de 10 belangrijkste:

1 – Paracetamol is de grootste boosdoener van de medicijnen die leverbeschadiging kunnen veroorzaken. Deze pijnstiller wordt veelvuldig – zonder recept verkrijgbaar – geslikt om pijn en koorts te verminderen. Bij een eenmalige inname van 4 gram zijn al nadelige effecten te verwachten. Vraag bij bestaande leverschade om een geschikt alternatief.

Advertentie2 – Allopurinol vermindert de productie van urinezuur in het lichaam. Het wordt voorgeschreven om jicht en nierstenen te voorkomen. Allopurinol mag nooit met alcohol ingenomen worden. Zelfs zonder alcohol kan dit medicijn snel leverschade veroorzaken.

3 – Amiodaron is een anti-aritmisch hartmedicijn dat wordt gebruikt voor hartritmestoornissen, waaronder ventrikelfibrillatie, ventriculaire tachycardie, boezemfibrilleren en boezemfladderen. Het medicijn zorgt ervoor dat de hartslag regelmatig wordt. Levercelletsel wordt waargenomen na weken tot maanden gebruik.

4 – Amoxicilline met clavulaanzuur wordt als antibioticum gebruikt voor de behandeling van bronchitis, keelinfecties en bijholteontstekingen. Van dit medicijn is aangetoond dat het leverbeschadiging kan veroorzaken. Als je Amoxicilline voorgeschreven krijgt om een infectie te bestrijden, overleg dan met de arts over de gezondheidstoestand van je lever.

5 – Azathioprine dit medicijn onderdrukt de lichaamsafweer tegen vreemde cellen en het remt ontstekingen. Het wordt onder andere gebruikt bij reumatoïde artritis, de ziekte van Crohn en auto-immune hepatitis. Na weken tot maanden na het innemen van dit medicijn kan leverschade optreden.

6 – Diclofenac dit is een NSAID (niet-steroïde anti-inflammatoir) geneesmiddel dat pijn stilt, koorts verlaagt en – zwelling door – ontstekingen verlicht. Leverbeschadiging door Diclofenac kan weken tot maanden na het begin van inname optreden. Stop onmiddellijk met het gebruik als er tekenen van leverschade optreden zoals misselijkheid, pijn in de bovenbuik, jeuk, vermoeidheid, geelzucht, donkere urine of stopverfkleurige ontlasting.

7 – Risperidon en Quetiapine vallen in de groep antipsychotica en antidepressiva. Ze kunnen een verstopping van de galstroom veroorzaken. Voor mensen met een leveraandoening kan een galblokkade leiden tot verdere leverbeschadiging en vergiftiging.

8 – Anti-epileptica staan erom bekend dat anti-epileptische medicijnen leverschade kunnen veroorzaken. Bij gebruik van deze geneesmiddelen is het raadzaam om af en toe de gezondheid van de lever te laten testen via een bloedtest. Van Fenytoïne, Valproïnezuur, Carbamazepine en Lamotrigine is bekend dat ze leverbeschadiging veroorzaken.

9 – Isoniazide is een antibacterieel middel dat tuberculose behandelt of voorkomt. Het kan ernstige leverschade veroorzaken. Bij gelijktijdig alcoholgebruik of een leveraandoening is er een vergroot risico.

10 – Methotrexaat wordt gebruikt bij ontstekingsziekten zoals reumatoïde artritis, psoriasis, ziekte van Crohn en bij kanker (o.a. leukemie, borst-, bot-, darm en lymfklierkanker). Metrotrexaat wordt geassocieerd met chronische leverbeschadiging. De gezondheid van de lever moet nauwlettend in de gaten gehouden worden vanwege de bijwerkingen.

Wat merk je van een slechte leverfunctie?

De eerste signalen van leverproblemen zijn vermoeidheid, geelzucht en zwelling van de lever. Leververvetting ontstaat wanneer vet ophoopt in de levercellen, doordat het niet verwerkt kan worden. Deze fase is nog omkeerbaar. Na verloop van tijd kan dit overgaan in een leverontsteking (hepatitis) en uiteindelijk kan er levercirrose ontstaan. De levercellen sterven af en worden vervangen door littekenweefsel. Deze fase is niet te genezen en vaak dodelijk. Leverziekten zijn: alcoholische leververvetting, Non-alcoholische leververvetting, Levercirrose en Hepatitis (virale infectie).

2 Reacties op "Top-10 geneesmiddelen die je leverfunctie schaden"

  1. Ik heb pijn gehad in mijn buik en benen hartkloppingen donker gele urine jeuk. Misselijkheid.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.