Wilde nacht gehad? Eet je lever beter!

Shares

Na een avondje flink stappen, grijpen de meesten naar cafeïne om zo snel mogelijk weer te herstellen, of erger nog we nemen maar weer een borrel. Alcohol én cafeïne zijn een zware belasting voor je lever en zorgen voor de opslag van nog meer toxines, en het helpt ook niet tegen een kater. Kies liever iets van deze lijst en eet je lever beter:

 1. Citroen
 2. Bessen
 3. Knoflook
 4. Mariadistel
 5. Grapefruit
 6. Avocado
 7. Walnoten
 8. Kurkuma
 9. Spruitjes
 10. Spinazie
 11. Bietjes

Vergeet cafeïne of maar weer een glas alcohol en maak een keuze uit deze elf tips. Om je kater sneller kwijt te raken heb je er ook niks aan (helaas), maar ze helpen wel om je lever gezond te houden en daarmee doe je je lichaam op de lange termijn een groot plezier.

Advertentie11 tips tegen de naweeën van een wilde nacht

1 – Citroen(sap)

Citroensap (ongesuikerd) of een schijfje citroen in een glas water zijn twee simpele manieren om deze citrusvrucht aan je dagelijkse voeding toe te voegen. Het sap helpt om de lever aan te zetten om spijsverteringssappen te produceren die gifstoffen verwijderen. Bovendien gaat het de vorming van galstenen tegen, bevordert de vertering, de lever en daarom de beweging van vloeistoffen van onze ingewanden.

2 – Bessen enzo

Aardbeien, bosbessen, frambozen en acaibessen, zijn echte anti-oxidanten bommetjes die de reiniging en ontgifting van de lever bevorderen. Onderzoek heeft aangetoond dat je door het eten van verse bessen het lichaam deze anti-oxidanten nog veel beter kan opnemen dan wanneer je kiest voor supplementen.

3 – Knoflook

Met knoflook help je je lever normaal te blijven functioneren door toxines te verwijderen. De zwavelbestanddelen zijn actieve stoffen in deze plant, die helpen om leverenzymen te activeren. Daarnaast bevat knoflook allicine dat de lever beschermt tegen beschadiging door toxines. Wie een hekel heeft aan de – toch wel penetrante – geur kan ook een knoflookpil slikken.

4 – Mariadistel in supplementen

Niemand zal je aanraden om deze distelachtige plant zo te eten. Er zijn echter wel veel supplementen die mariadistelextract bevatten. Het helpt de reinigende werking van je lever en ondersteunt bovendien het herstel van je lever zelf.

5 – Grapefruit 

Door de flavonoïden in grapefruits gaat de lever vet verbranden in plaats van opslaan. Het bevat enorm veel antioxidanten die de ontgiftigingsenzymsystemen stimuleren. Bij je ontbijt (of zodra je wakker bent geworden) een halve grapefruit is een superidee om je lever direct te helpen. Bovendien krijg je er een vol gevoel van en hopelijk helpt dat tegen de (vr)eetneigingen die bij een kater horen.

6 – Avocado voorziet in je vetbehoefte

Avocado’s zijn dubbel werkzaam als je gefeest hebt. Ten eerste bevatten ze ingrediënten die glutathionverbindingen produceren, waardoor een schadelijke overbelasting van de lever wordt voorkomen. Tegelijkertijd zijn avocado’s een gezonde bron van vet. En wie weleens een kater gehad heeft, weet dat je dan een enorme vetbehoefte hebt. Dit is dus een veel beter idee dan dat je aan de vette frituurhappen of tosti’s met veel te veel kaas gaat.

7 – Walnoten, maar niet als je vaak een koortslip hebt

Hoge concentraties arginine en meervoudig onverzadigde vetzuren zijn de actieve stoffen in deze lekkernij. Ze verwijderen ammonia uit de lever, dat de oorzaak is van leverziekte. De perfecte combinatie is avocado met walnoten samen in een lekkere en gezonde salade! Als je last hebt van koortslippen, moet je wel oppassen met arginine. Hierdoor zou het kunnen verergeren.

8 – Kurkuma

Specerij die in alle gele curry’s zit. Er worden alle eeuwenlang tal van geneeskrachtige eigenschappen aan toegeschreven en ook stimuleert het je lever om spijsverteringssappen te produceren. Dit versnelt de detox van de lever zelf en helpt bij de regeneratie van beschadigde levercellen.

9 – Spruitjes

Net als boerenkool en broccoli bevatten spruitjes, allemaal kruisbloemige planten, een hoog gehalte glucosinolaat, dat veel zwavel bevat en de lever behoeden voor schade. Daarnaast hebben spruitjes ook nog de eigenschap dat ze het vermogen van de lever om toxines en hormonen uit te scheiden ondersteunen.

10 – Spinazie

Groene bladgroenten, zoals spinazie, waterkers, rucola bevatten een hoog gehalte voedingsstoffen, bijvoorbeeld bètacaroteen, dat celgroei bevordert in de lever en als beschermer tegen toxines fungeren.

11 – Bietjes

Bietjes beschermen de spijsverteringskanaaltjes in je lever tegen beschadiging door toxines. Ze zijn een rijke bron van essentiële vitamines en mineralen, zoals magnesium, vezels, fosfor, ijzer, vitamine A, B(-complex) en C. Een echte natuurlijk energiebron, met meer pit dan cafeïne!


 

Shares

Geef als eerste een reactie on "Wilde nacht gehad? Eet je lever beter!"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares