Hier heb je wat aan: de 9 beste tips tegen een kater

Shares

Gisteravond iets te gezellig geweest? Of weet je nu al dat het dit komende weekend weer een en al feest is? Herstel snel met deze 100% natuurlijke tips tegen een kater. De meeste heb je waarschijnlijk binnen handbereik.

  1. Vitamine B
  2. Kies je gedistilleerd helder
  3. Gemberthee
  4. Slurp aan een kokosnoot
  5. Zweet het eruit in bad
  6. Een banaantje voor je gaat stappen
  7. Tomatensap
  8. Detoxdrank met vitamine C & mariadistel
  9. Zuurkool
Gaat het maar niet over? Dan is er nog deze gekke truc. Als je je nog steeds hondsberoerd voelt en je letterlijk alles wilt proberen, dan hebben we nog dit voor je. Snijd een citroen open en wrijf met de open kant onder je oksels. Voorstanders van deze truc zweren erbij dat het werkt, maar hier is geen wetenschappelijk bewijs voor.

De beste natuurlijke tips tegen een kater

1 – Vitamine B, vitamine B en… vitamine B!

Alcohol is funest voor de vitamine B-voorraad in je lichaam en put deze volledig uit. Hierdoor kun je je de volgende dag nog beroerder voelen. Neem vóór je gaat drinken 50 mg B-complex en tijdens het drinken (als je daaraan kunt denken tenminste) doe je dat nog een keer. Dit kan ervoor zorgen dat je kater de volgende ochtend minder is.

Advertentie2 –  Houd het bij helder gedistilleerd

Donkere gedistilleerde dranken bevatten grotere hoeveelheden toxische stoffen, de zogenaamde congeneren, die bij de productie van de drank ontstaan en bijdragen aan het krijgen van een kater. Vervang rum en whisky met wodka of gin voor je perfecte mixdrankje. En misschien is het ook een goed idee om niet al te veel te drinken…

3 – Gemberthee

Zoals je al in een eerdere blog hebt kunnen lezen, is gember perfect wanneer je misselijk bent, ook als je een kater hebt. Wanneer je honing gebruikt om het lekker zoet te maken.

4 – Slurp aan een kokosnoot

Vocht, veel vocht, is een van de snelste manieren om je beter te voelen na een avondje aan de bar. En een glas kokosmelk is niet alleen verfrissend, maar bevat ook nog eens meer mineralen dan de meeste sportdranken. En belangrijker, meer kalium dan een banaan. Het kan zelfs helpen voor je maag als deze wat ontregeld is door de alcohol. Overigens kan appelsap ook heel goed helpen.

Drink altijd zoveel mogelijk water om het vochttekort, met name in je hersenen, zo snel mogelijk aan te vullen. Dit helpt enorm tegen hoofdpijn en andere klachten die te maken hebben met je hersenen.

5 – Probeer je alcohol uit te zweten

De simpelste manier om een kater te bezweren is om alle alcohol en andere toxines uit je systeem te krijgen. Wist je dat maar liefst een derde van alle gif- en afvalstoffen door onze huid wordt uitgescheiden? Dus lekker weken in een heet bad of onder de douche helpt je om al die nare toxines waar je je nog slechter door voelt uit je lichaam te verwijderen. Let wel een beetje op dat je niet overdrijft – je bent al uitgedroogd dus de sauna is niet het beste idee – en drink koud water tijdens het badderen om verdere uitdroging tegen te gaan. Bitterzout (magnesiumsulfaat) versterkt de ontgifting waardoor de afvalstoffen je lichaam sneller verlaten. Behalve een bad kan ook bewegen of sporten – als je het kunt opbrengen – helpen om de gifstoffen waar je je zo beroerd door voelt sneller uit je lichaam te krijgen. Yoga of een lange wandeling (overdrijf het niet!) bijvoorbeeld.

6 – Eet een banaan

Je voelt je zwak wanneer je te weinig kalium hebt. Dit kan zelfs leiden tot kramp en spierpijn. Bananen zijn dé oplossing hiervoor. Ze zitten boordevol kalium en een banaantje eten helpt om de mineralen en elektrolyten te vervangen die je door de drank hebt uitgescheiden. Als eten je echt te veel is, maak dan een bananensmoothie met honing. Of probeer een boterham met honing en banaan. En omdat voorkomen altijd beter is dan genezen, is het een goed idee om vóór je gaat drinken een banaan te eten en zo je kaliumvoorraad alvast te vergroten.

7 – Drink wat tomatensap

Het zit stampvol vitamines, mineralen en enzymen die je tijdens een nachtje doorhalen verliest. Ook bevat het fructose dat de afbraak van alcohol in je lichaam ondersteunt. Begin de avond met een glaasje tomatensap en neem het de volgende ochtend weer.

8 – Vitamine C & Mariadistel voor je lever

Wie zijn lever wil steunen, zorgt voor heel veel vitamine C en mariadistel. Deze laatste bevat antioxidanten die erom bekend staan dat ze je lever beschermen tegen toxines, waaronder het effect van alcohol, en dat het zelfs de regeneratie van levercellen zou kunnen bevorderen. Je lever doet het gewoon beter met mariadistel. En wat betreft vitamine C: alcohol onttrekt ook deze vitamine aan je lichaam en juist vitamine C is nodig om de stress die alcohol veroorzaakt in je lever, te verminderen. Drink voor en na het stappen een goede detox met deze supplementen. Het kan helpen om de schade aan je lever te beperken.

9 – Zuurkool en andere gefermenteerde voedingsmiddelen

De goede bacteriën die in grote concentraties voorkomen in gefermenteerde voedingsmiddelen kunnen helpen om je geïrriteerde buik weer in conditie te brengen. Neem bijvoorbeeld misosoep, dat je vochtbalans herstelt met water, natrium en andere voedingsstoffen die met het vele plassen van de alcohol je lichaam hebben verlaten. Ook zuurkool helpt tegen een kater en kombachuthee. Als je dingen eet die van nature probiotica bevatten, bijvoorbeeld yoghurt, helpt dit om het evenwicht in je darmen te herstellen.

Shares
Shares