Je hormonen kunnen verantwoordelijk zijn voor je verslaving

snel verslaafd

Je hormonen hebben meer invloed op je dan je denkt. Progesteron (een vrouwelijk geslachtshormoon) kan invloed hebben op depressies, angstgevoelens en zelfs cocaïneverslaving. Slik je de pil? Of overweeg je om hiermee te stoppen? Dan moet je even de tijd nemen om dit te lezen. In feite is het zo dat wanneer je progesterongehalte daalt, dit een reeks aan negatieve effecten kan veroorzaken, zoals:

  • Gewichtstoename
  • Opgeblazen gevoel
  • Veranderingen in trek
  • Spier- en gewrichtspijn
  • Slapeloosheid
  • Prikkelbaarheid

Progesteron is een hormoon dat verschillende functies bevordert en reguleert. Hiervan is de allerbelangrijkste je lichaam voorbereiden op bevruchting en zwangerschap en het beïnvloeden van je menstruatiecyclus om zwanger te blijven. Daarnaast bevinden zich progesteronreceptoren in je bloedvaten, lever, borsten, botten en hersenen. Hierdoor worden al deze lichaamsdelen beïnvloed door progesteron. Zo reguleert het ook het dopaminegehalte, door de afgifte van prolactine en oestrogeen te onderdrukken, wat het aantal dopamineneuronen in embryo-stamcellen vermeerdert.

AdvertentieOptimale leverfunctie

Je lever functioneert als een soort chemische fabriek in je lichaam en heeft meerdere functies. Zo breekt je lever hormonen af zodat ze via de bloedbaan, nieren en urinewegen kunnen worden uitgescheiden. Ook produceert je lever cholesterol, dat op zijn beurt een bouwstof is voor geslachtshormonen, zoals progesteron. Het ligt dus voor de hand dat je je lever moet ondersteunen om voor een goede hormoonhuishouding. Ook van je geslachtshormonen.

Progesteron en tabaks- en cocaïneverslaving

Het blijkt dat vrouwen met een cocaïneverslaving die hun progesterongehalte verhoogden, beter konden afkicken. Het hormoon speelt een rol in hoe vrouwen met een drugsverslaving omgaan met het gebruik van tabak en cocaïne. Volgens een onderzoek Role of Progesterone in Nicotine Addiction: Evidence From Initiation to Relapse, is het gebrek aan progesteron en de dominantie van oestrogeen een trigger voor verslavingsgevoeligheid. Hoewel het nog niet duidelijk is wat het mechanisme is dat ervoor zorgt dat het bij mannen en vrouwen verschillend werkt, lijkt progesteron een rol te spelen in de gevoeligheid voor nicotineverslaving, net als die voor slaapmiddelen en cocaïne.

De pil speelt een rol

Gevonden is dat progesteron en de actieve bestanddelen ervan een groot aantal functies van het centrale zenuwstelsel beïnvloeden, waaronder veranderingen in cognitieve functies, stemming, reactie op stress, verdoving en beloningsgevoelens en reactie op stimulerende stoffen. Het bleek dat bij een stijging van het progesterongehalte vrouwen makkelijker van hun verslaving af konden komen. Dit leidt tot de vraag hoe een vrouw haar progesterongehalte kan verhogen of hoe je sowieso weet of je meer progesteron nodig hebt. Een manier is om te kijken hoe je reageert op het gaan slikken of juist stoppen met de pil. Sommige vrouwen merken dat depressieve gevoelens snel verdwijnen als ze de pil gaan slikken en weer komen als ze stoppen. Ook zou je (huis)arts een bloedbepaling kunnen doen. Meer onderzoek moet uitwijzen hoe progesteron vrouwen zou kunnen helpen om sober te blijven.	

2 Reacties op "Je hormonen kunnen verantwoordelijk zijn voor je verslaving"

  1. Interessante blog over de invloed van je hormonen op je verslaving. Mocht jij of je naaste verslaafd zijn, en je hebt hulp nodig? Neem dan contact met ons op!

  2. Interessante blog over de invloed van je hormonen op je verslaving. Mocht jij of je naaste verslaafd zijn, en je hebt hulp nodig? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.