Kijk uit voor een zonnesteek! 9 overduidelijke signalen

Wanneer de warmterecords sneuvelen, moet je toch wel uitkijken als je de zon ingaat. Een dag in de zon kan al snel in een ramp ontaarden. Kijk uit voor een zonnesteek! Dit zijn tekenen waarmee je lichaam aangeeft dat je te lang in de zon bent:

 1. Je zweet niet meer
 2. Warmteuitslag
 3. Rimpeltjes
 4. Spierpijn of spasmes
 5. Je bent duizelig of verward
 6. Je bent moe of lijkt flauw te vallen
 7. Hoofdpijn en misselijkheid
 8. Bulten en blaren
 9. Cataract

Dit kun je doen om je huid tegen zonnebrand te beschermen

Recent wetenschappelijk inzicht toont aan dat sommig voedsel je huid kan beschermen tegen schade door UV-straling. Natuurlijk is een blaadje sla geen vervanging voor een goede zonnebrandcrème, maar je kunt met gezonde voedingsmiddelen wel bijdragen aan bescherming van binnenuit tegen zonnebrand en rimpelvorming op celniveau.

Advertentie • Citrusfruit bevatten limoneen. Een stof die verantwoordelijk is voor de geur van bijvoorbeeld sinaasappels en waarvan is onderzocht dat het het risico op huidkanker kan verminderen.
 • Groene thee zit boordevol antioxidanten, de zogenaamde EGCG’s, die gunstig zijn voor je gezondheid. Zo kunnen ze – volgens een onderzoek van de Universiteit van Wisconsin – de genetische schade stoppen in menselijke huidcellen die waren blootgesteld aan UV-stralen.
 • Worteltjes, rode paprika en ander rode, gele of oranje groentes en fruit zitten echt helemaal volgepakt met carotenoïden (denk aan bèta-caroteen). Deze stoffen kunnen de intensiteit van zonnebrand verminderen.
 •  Spinazie, sla, boerenkool en alle groene bladgroenten zijn topbronnen voor luteÏne en zeaxanthine, waarvan in onderzoek is aangetoond dat het celgroei die ontstond door UV-stralen een halt toe riep.
 • Zalm staat bekend om de grote hoeveelheden omega-3 vetzuren die het bevat. Er is – beginnend – onderzoek naar de bescherming die deze essentiële vetzuren kunnen bieden tegen zonnebrand en de DNA-veranderingen die tot kanker kunnen leiden.
 • Walnoten zijn een vegetarische bron van essentiële vetzuren en een goed alternatief voor zalm. Pas op met walnoten als je regelmatig last hebt van een koortslip. Ze bevatten veel arginine dat het herpesvirus dat een koortslip veroorzaakt voedt.

Kijk uit voor een zonnesteek!

1 – Je zweet niet meer

Zweten doe je om je lichaamstemperatuur te regelen en af te koelen. Wanneer je een tijdje in de zon bent en niet zweet, maar je huid heet en droog aanvoelt, dan kan dit wijzen op een zonnesteek. En dat is levensgevaarlijk voor al je organen, inclusief je hersenen. Ga zo snel mogelijk naar binnen, waar het koel is en schakel een arts in. Doe alles om je huid zoveel mogelijk af te koelen. Liefst met coolpacks. Heb je die niet bij de hand? Dan kun je je huid deppen met een koel en nat washandje.

2 – Warmteuitslag

Warmteuitslag komt het vaakst voor bij kinderen, maar volwassenen kunnen er ook last van krijgen. Het heeft niets te maken met een zonnesteek, maar treedt op wanneer zweetklieren en haarzakjes verstopt raken en het zweet opgesloten blijft onder je huid. Daardoor kan er irritatie ontstaan met name door het zout van het zweet. Deze irritatie veroorzaakt huiduitslag met bultjes en soms blaren. Met name op plekken waar je huid niet vrij kan ademen treedt dit op: borsten, billen, dijen. Het dragen van strakke kleding veroorzaakt ook irritatie.

3 – Rimpeltjes

Rimpeltjes horen bij ouder worden. Zo is het nu eenmaal. Maar ze kunnen ook een teken zijn dat collageen- en elastinevezels worden afgebroken door een te lange of intensieve blootstelling aan UV-stralen. Bescherm jezelf tegen rimpelvorming en neem voorzorgsmaatregelen als je naar buiten gaat. Smeer je een half uur van te voren in met zonnebrand en draag luchtige kleding, die wel je lichaam bedekt.

4 – Spierpijn of spasmes

Scherpe pijn, spasmes of spiertsamentrekkingen tijdens lichaamsbeweging in de zon zijn typische tekenen die wijzen op hittekramp. Hittekramp op zich is niet gevaarlijk, maar je moet er wel voor zorgen dat het niet erger wordt door onmiddellijk met je activiteit te stoppen, want het kan een symptoom zijn van oververhitting. Door veel zweten verlies je zouten en vocht. Ga je dan toch door met sporten, dan kunnen je spieren verkrampen. Zoek bij kramp direct een koele plek op en vul je vochttekort. Nog beter is het natuurlijk om voordat je gaat sporten ervoor te zorgen dat je hydratatie optimaal is. Zorg er bovendien voor dat je per liter vloeistof zo’n 800 mg natrium binnenkrijgt, want juist dat mineraal raak je snel kwijt door te zweten. Na een tijdje moet de kramp over zijn. Zo niet, ga dan naar de dokter.

5 – Je bent duizelig of verward

Zowel duizeligheid als verwardheid zijn signalen van een zonnesteek en dus moet je direct oppassen! Een zonnesteek is namelijk echt gevaarlijker dan andere gevolgen van een te lange blootstelling aan zon of warmte. Denk je dat jijzelf of iemand anders een zonnesteek heeft? Wacht niet tot de symptomen erger worden maar schakel direct een arts in.

6 – Je bent moe of lijkt flauw te vallen

Ben je langere tijd in de hitte en dan opeens heel moe of duizelig? Of dreig je flauw te vallen? Dan kan dat wijzen op orthostatische duizeligheid ook wel hitteflauwte genoemd. Het treedt op wanneer blootstelling aan hoge temperaturen de bloedtoevoer naar de hersenen vermindert, waardoor deze te weinig zuurstof krijgen. Lang staan of plotseling opstaan na lang zitten in de zon, kunnen duizeligheid veroorzaken. Uitdroging, waardoor je bloedvolume afneemt, is ook een belangrijke factor. Ook bij hitteflauwte geldt dat je zo snel mogelijk de schaduw moet opzoeken en voldoende rust neemt. Drink veel om je lichaam weer voldoende te hydrateren en vul zouttekort aan.

7 – Hoofdpijn en misselijkheid

Bonkende hoofdpijn en misselijkheid zijn ook signalen die je niet moet negeren als je in de hitte bent. Ze kunnen namelijk wijzen op een zonnesteek. Medische hulp is dan noodzakelijk. Braken, een snelle hartslag en een verhitte, rode huis zijn ook serieuze aanwijzingen dat je een zonnesteek hebt.

8 – Bulten en blaren

Wanneer je huid heel heftig reageert op de zon, met jeukende bultjes en pijnlijke blaren, kan er wel iets meer aan de hand zijn dan alleen maar een verbrande huid. Het kan duiden op zonvergiftiging. Je kunt daarbij dan ook nog last hebben van koort, koude rillingen en misselijkheid. Natuurlijk kun je hier niet mee blijven rondlopen en is het het beste om direct naar de dokter te gaan.

9 – Cataract

Behalve je huid lopen ook je ogen kans op zonneschade. Het merendeel van de UV-stralen komt via de lens je ogen binnen. Deze kan hierdoor geïrriteerd worden of zelfs verbranden waardoor er cataract ontstaat. Dit is een vertroebeling van de ooglens doordat afgebroken stukjes eiwit gaan samenklonteren. Bescherm je ogen in de zon met een goede zonnebril om dit te voorkomen.

Geef als eerste een reactie on "Kijk uit voor een zonnesteek! 9 overduidelijke signalen"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.