Alcohol verstoort je slaap – big time!

Het lijkt misschien wel of de vrijmibo je in een diepe slaap brengt, maar alcohol brengt je slaapcyclus zo in de war dat je niet die verfrissende, goede nachtrust hebt die je lichaam wel echt nodig heeft. De reden waarom je na een nacht feesten als een wrak wakker wordt, is niet alleen omdat je een kater hebt…

Onze slaap bestaat uit vijf verschillende fases die nodig zijn om ons brein te herstellen en klaar te maken voor de volgende dag. Normaal gesproken, als je niet gedronken hebt, vormt de REM-slaap 25% hiervan, maar als je gedronken hebt, val je heel snel in een diepe slaap. Dit is dan zonder de gebruikelijke tijd voor de REM-slaap. Het voelt dan of je dieper slaapt en minder droomt. Aan het begin van de nacht bindt alcohol aan de GABA-receptoren in je hersenzenuwen, waardoor de prikkeloverdracht in je centrale zenuwstelsel langzamer gaat. Alcohol in je bloed vermindert de tijd van je REM-slaap en zorgt ervoor dat je diepe slaap langer duurt. In de loop van de nacht neemt de hoeveelheid alcohol in je bloed af, en je centrale zenuwstel maakt een switch en wordt dan aangestuurd door glutamaat – de neurotransmitter die voor ‘opwinding’ zorgt – en dat zorgt ervoor dat je REM-slaap toeneemt. Hierdoor slaap je lichter en onrustiger. In feite het tegenovergestelde van wat er gebeurde in het eerste deel van de nacht. Als je gedronken hebt, ervaar je minder diepe slaap en meer REM-slaap met intensere dromen of zelfs nachtmerries. Tel daar nog eens bij op dat je waarschijnlijk meer zult snurken en woelen. Hierdoor zul je vaak wakker worden. Je zweet meer en je moet er ook nog eens uit om te gaan plassen.

AdvertentieAlcohol verstoort je slaap zo:

Het is dus niet verstandig om een drankje te nemen voor je gaat naar bed gaat in de hoop beter te slapen. Over de hele nacht gezien, zal de kwaliteit van je slaap slechter zijn en hoe vaker je drinkt voor je gaat slapen, hoe minder verdovend het zal werken. We raken namelijk heel snel gewend aan de verdovende werking, maar alcohol verstoort wel je slaap. De verdovende werking is al na drie tot zeven dagen achter elkaar een paar wijntjes bij het eten verdwenen. Helaas geldt dat niet voor de verstorende effecten op de kwaliteit van je slaap. Deze blijven hetzelfde. Helaas leidt een slechte nachtrust er vaak toe dat we op zoek gaan naar iets om te ontspannen, zoals… alcohol! En je begrijpt het al. Daar komt dan nog bij dat je ’s ochtends behoefte zult hebben aan cafeïne, heel veel cafeïne. En daar heb je dan weer last van als je ’s avonds wilt gaan slapen en niet tot rust komt. Daar neem je dan weer een glaasje voor, wat je slaap nog verder zal verstoren. Hierdoor kom je al snel in een vicieuze cirkel terecht en zul je je bijna altijd moe voelen.

Geef als eerste een reactie on "Alcohol verstoort je slaap – big time!"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.