Vette vis of visolie? Zolang er maar omega-3 in zit!

Visolie

We eten te weinig vis met z’n allen. Gemiddeld ongeveer een blikje tonijn per week, en dat zouden er bijna drie moeten zijn – een leven lang – om het risico op hart- en vaatziekten en het voorkomen van geestelijke achteruitgang boven de 70 te verminderen. Bovendien zouden zwangeren door voldoende vis te eten de geestelijke ontwikkeling van hun kids kunnen verbeteren. Wie kan er naar eer en geweten zeggen regelmatig vette vis te eten? Bijna niemand. Daardoor lopen we in onze dagelijkse voeding die belangrijke omega-3 vetzuren mis, die we nodig hebben voor:

  1. Bescherming van je hart
  2. Gezonde bloedvaten
  3. Soepel bewegen
  4. Conditie van je huid
  5. Gezonde ogen
  6. Hersenen, humeur en concentratie
  7. Ontwikkeling na de bevruchting

Van Peru tot Australië en van de VS tot ons eigen land: visolie is een van de populairste supplementen wereldwijd. Terecht. Niet in de laatste plaats omdat we gewoonweg te weinig vis eten. Omega-3 uit vis speelt een rol als ontstekingsremmer en ondersteunt het functioneren van neuronen. In plaats van het eten van vis, nemen volwassenen vaak visolie- of omega-3 supplementen. Recent onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat dit geen magische pil is om geestelijke achteruitgang bij het ouder worden tegen te gaan.

Advertentie7 redenen waarom visolie zo goed is

1 – Bescherming van je hart

Ben je in goede fysieke conditie dan wordt je hart beschermd, doordat omega-3 vetzuren een gunstige invloed hebben op je bloeddruk, zorgen voor een gezonde balans tussen goed en slecht cholesterol in je bloed en voor normale gehaltes van vetten (ook in je bloed) zoals triglyceriden.

2 – Gezonde bloedvaten

Visolie ondersteunt de gezondheid van je bloedvaten, met name ook de haarvaten die tot in de verste delen van je lichaam komen. Door de circulatie in handen en voeten te verbeteren, kan dit op zijn beurt er weer voor zorgen dat je minder last hebt van koude handen en voeten.

3 – Soepel bewegen

Door de ontstekingswerende eigenschappen van de vetzuren, kunnen ze ook zorgen voor vermindering van pijnklachten, bijvoorbeeld bij milde vormen van reuma en artritis helpt het tegen pijn en stijfheid van spieren en gewrichten. Ook bij menstruatiepijn kun je baat hebben bij omega-3.

4 – Conditie van je huid

Structuur en elasticiteit van je huid worden ondersteund door de omega-3 vetzuren die in visolie zitten. Het helpt bij een droge huid en ook bij een chronisch ontstoken of geïrriteerde huid, zoals voorkomt bij eczeem en psoriasis kan het verlichting bieden.

5 – Gezonde ogen

Omega-3 vetzuren zijn noodzakelijke bouwstenen voor de opbouw van onder meer de retina van de foetus. Voor zwangeren luidt dan ook het advies om altijd voldoende vetzuren te eten. Hetzij via de voeding, waarbij de actieve vormen van omega-3 het zogenaamde DHA en EPA vooral in producten uit de zee voorkomen (vis en algen) of anders met een supplement. Er is echter geen bewijs gevonden dat ook in volwassen degeneratieve oogafwijkingen, zoals maculadegeneratie, kunnen worden tegengegaan.

6 – Hersenen, humeur en concentratie

Ook voor de opbouw van de hersenen van de foetus, worden de vetzuren DHA en EPA gebruikt. Een te lage concentratie omega-3 kan de volledige ontwikkeling van het brein in de weg staan. Zolang bij kinderen het brein in ontwikkeling is, zijn extra omega-3 vetzuren aan te raden. Op latere leeftijd blijkt dat mensen met bijvoorbeeld depressieve klachten een laag omega-3 gehalte hebben. Het blijft onderwerp van discussie, maar het is waarschijnlijk dat omega-3 vetzuren een normaal functionerend brein en opgewekt humeur kunnen ondersteunen. Tevens kan het (bij ADHD) de concentratie bevorderen.

7 – Ontwikkeling na de bevruchting

Vanaf de bevruchting, speelt vooral het omega-3 vetzuur DHA een belangrijke rol in de ontwikkeling van hersenen en centrale zenuwstelsel van het kind. Het blijkt dat zwangere vrouwen te weinig vis eten. Veel te weinig. Dit onderzoek gaat in om de voordelen van de consumptie van omega-3 vetzuren tijdens de zwangerschap en adviezen die zwangeren zouden moeten krijgen. Immers, als je niks extra’s neemt, zal je ongeboren kind – dat zich op alle punten als een uitvreter gedraagt – gewoon aan jouw voorraden beginnen. Dit is niet voldoende voor het kind en put jou uit. En dat merk je!

Bovendien hebben deze vetzuren invloed op de duur van de zwangerschap en bij het voorkomen van perinatale depressies. Ideaal is om dagelijks minimaal 550 mg EPA en 360 mg DHA binnen te krijgen.

Geef als eerste een reactie on "Vette vis of visolie? Zolang er maar omega-3 in zit!"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.