Snoep verstandig, eet een appel… en je valt nog af ook!

appel
Shares

Aan appels worden wereldwijd gezonde eigenschappen toegeschreven. Ook in het Engels is hier een spreekwoord voor: ‘An apple a day keeps the doctor away.’ Het antwoord op de vraag waarom een appel verstandig is, luidt: quercetine, dat vooral in appels, maar ook in uien voorkomt. Wat doet deze stof allemaal?

  1. Biedt hulp bij allergieën
  2. Verbetert sportprestaties
  3. Bestrijdt LDL-cholesterol
  4. Normaliseert de bloeddruk
  5. Bevordert de vetverbranding

Wat zit er in een appel?

Quercetine, een pigment dat behoort tot de flavonoïden. Het is een krachtige antioxidant, die in staat is om vrije radicalen te neutraliseren. Ook heeft het ontstekingswerende eigenschappen en zou daarbij een positief effect hebben op allergieën. Behalve in appels vind je ook quercetine in citrusfruit, uien en thee, maar ook in peterselie, olijfolie, druiven, rode wijn en bos- en zwarte bessen.

AdvertentieIs quercetine het geheime wapen in de strijd tegen de kilo's?

5 redenen waarom appels zo goed voor je zijn

1 – Allergieën

Uit onderzoek in gebleken dat quercetine het vrijkomen van histamine tegengaat. Juist deze stof is verantwoordelijk voor alle verschijnselen die optreden bij een allergie, zoals hooikoorts, waaronder opgezwollen, rode ogen en een loopneus.

2 – Sportprestaties

Bij een groep fitte, maar niet extreem getrainde, mannen en vrouwen is het effect van quercetine onderzocht. Niet door hen enorm veel appels te laten eten, maar door hen een supplement van 500 mg te geven. Het bleek dat zij gemiddeld 13 procent beter presteerden hierna.

3 – Cholesterolgehalte

LDL-cholesterol wordt ook wel het slechte cholesterol genoemd. Het veroorzaakt bloedvatvernauwing (atherosclerose) en uit onderzoek onder grote bevolkingsgroepen blijkt dat quercetine een verlagende invloed heeft op het LDL-gehalte.

4 – Hoge bloeddruk

Nadat men 28 dagen lang iedere dag 730 mg quercetine had ingenomen bleek de bloeddruk van proefpersonen significant verlaagd.

5 – Vetverbranding

Ooit weleens het appeldieet gevolgd? Ik wel. Als je van appels houdt prima. Zo niet, dan lijkt het me redelijk erg. Je eet namelijk drie dagen lang alleen maar appels – zoveel je wilt – en ’s avonds mag je 1 hardgekookt ei. Een andere variant is om voor iedere maaltijd een appel te eten. Vult je maag en naar nu blijkt stimuleert quercetine dat in appels zit de mitochondriën. Dit zijn onderdelen van de lichaamscellen die verantwoordelijk zijn voor de energieproductie. Er werd altijd gedacht dat alleen lichaamsbeweging deze mitochondriën kon stimuleren, maar quercetine heeft dit effect dus ook. Hierdoor produceeren je cellen meer energie, waardoor je prestaties verbeteren (zie punt 2) en de vetverbranding wordt gestimuleerd. Zelfs als je ongetraind bent, blijkt de activiteit van mitochondriën toe te nemen.

Tijdens de zwangerschap of periode van borstvoeding kun je beter geen supplement met quercetine nemen en wanneer je medicijnen slikt, moet je eerst je arts raadplegen, zelfs als het alleen aspirine is. 

Shares

Geef als eerste een reactie on "Snoep verstandig, eet een appel… en je valt nog af ook!"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares