Tien tips bij hooikoorts

In het voorjaar ontluikt de natuur met het stijgen van de temperatuur. Volop genieten dus, maar niet voor iedereen. Voor sommigen is het juist de tijd van snotteren, rode ogen en een kriebelende de neus. Verschijnselen die alles bij elkaar als hooikoorts worden bestempeld. Dit kun je er zelf aan doen:

  1. Gezond (gaan) leven
  2. Extra vitamines en mineralen nemen
  3. Antioxidanten C en A aanvullen
  4. Je neus en ogen beschermen
  5. Stomen met eucalyptus
  6. Troost geven aan je ogen
  7. Kamillethee met honing drinken
  8. Iedere dag een appel eten
  9. Dagelijks brandnetel: drinken, eten of slikken
  10. Een acute aanval bestrijden

 

AdvertentieStuifmeelallergie

Hooikoorts is de benaming voor alle klachten die optreden als je overgevoelig bent voor stuifmeelkorrels. Deze korrels, ook wel pollen genoemd, kunnen afkomstig zijn van grassen, bomen of bloemen. Heb je last van hooikoorts? Dan reageren de slijmvliezen in je neus, keel en ogen te heftig op deze pollen en krijg je dus allerlei verschijnselen. Het is overigens niet iets dat exclusief voor het voorjaar is: het komt bijna het hele jaar voor. Hoewel veel mensen er vooral tijdens de zomermaanden last van hebben, begint het voor sommigen al rond februari of maart. Dit is afhankelijk van de stuifmeelsoort waarvoor je gevoelig bent.

Dit kun je doen als je last hebt van hooikoorts

 

1-Gezond (gaan) leven

Voel je je moe en lusteloos door al het genies en gesnotter? Dan moet je immuunsysteem weer opgebouwd worden. Gezonde voeding en een goede nachtrust zijn de eerste stappen om je weerstand te verbeteren en je beter te wapenen tegen hooikoorts.

 

2-Extra vitamines en mineralen nemen

Zorg dat je met groente en fruit veel vitamines binnenkrijgt en vul dit eventueel aan met een voedingssupplement. Een goeie multi biedt een uitgebreide combinatie van vitamines en mineralen die je lichaam weer een flinke oppepper geven. Heel belangrijk, want met een goede conditie ben je ook minder vatbaar voor aanvallen.

3-Antioxidanten C en A aanvullen

Helaas kunnen invloeden van buitenaf, zoals straling en luchtverontreiniging ons afweersysteem ook verzwakken. Dit komt door de zogenaamde vrije radicalen die hierin zitten. Vitamine C staat erom bekend dat het een sterke antioxidant is en zo je lichaam hiertegen beschermt. Vitamine A is essentieel voor het behoud van gezond slijmvlies en dat heb je nodig als barrière tegen pollen die onverhoopt je neus, ogen of mond binnenkomen.

4-Je neus en ogen beschermen

Werp een natuurlijke barrière op met bijvoorbeeld vaseline. Smeer een beetje rond en binnen in de neusgaten om de pollen te onderscheppen. En was je haar wat vaker. Hierin kunnen zich pollen verzamelen die vervolgens op je kussen terechtkomen en zo in je ogen en neus. Een spray met een (zee-)zoutoplossing verwijdert snot en pollen uit een verstopte neus. Draag als er veel pollen in de lucht zijn een grote, rondom afschermende zonnebril om te voorkomen dat deze in je ogen komen.

 

5-Stomen met eucalyptus

Doe een paar druppeltjes eucalyptusolie in een stoombadje om verstopping te verhelpen. Eucalyptus is zeer geschikt voor de behandeling van luchtwegaandoeningen. zoals bronchitis, sinusproblemen, hoesten en kuchen. Het bevat 1,8-cineool en deze stof zorgt voor de verlichtende eigenschappen. Eucalyptus heeft ook ontstekingsremmende effecten. Aromatherapeuten gebruiken het om je weerstand te vergroten en bij lusteloosheid.

 

6-Troost geven aan je ogen

Ogentroost, euphrasia, doet wat de naam zegt. Het verzacht, verzorgt en verfrist rode en geïrriteerde ogen. Ook is het effectief bij prikkelende en tranende ogen en bij overgevoeligheid voor licht. Inwendig gebruikt kan ogentroost bijvoorbeeld een verstopte neus verhelpen. Wil je de symptomen van hooikoorts verlichten? Neem dan een dagelijkse dosis (daar kan je in februari al mee beginnen) om de symptomen in de zomermaanden te verlichten en soms helemaal te laten verdwijnen. 

7-Kamillethee met honing drinken

Een kopje warme kamillethee met honing is goed ter verzachting van een jeukende, pijnlijke keel. Lokaal geproduceerde honing is een van de beste natuurlijke remedies bij hooikoorts. Neem er een eetlepel per dag van. In deze honing zit hetzelfde stuifmeel dat ook bij jou in de buurt in de lucht hangt en je immuunsysteem zal er geleidelijk aan wennen.

 

8-Iedere dag een appel eten

‘An apple a day keeps the doctor away.’ Afgezaagd maar waar. Andere aanbevolen voedingsmiddelen zijn uien en citrusvruchten omdat zij net als appels de natuurlijke antioxidant quercetine bevatten. Quercetine helpt voorkomen dat de immuuncellen histamine gaan produceren – en juist deze stof is verantwoordelijk voor de allergische reacties.

 

9-Dagelijks brandnetel: drinken, eten of slikken

Deze gewone plant heeft ontstekingsremmende eigenschappen, die geschikt zijn om hooikoorts te bestrijden. Brandnetelthee of een lichte groentesoep met een handvol brandnetels (zo uit de tuin, daar wil je ze toch niet) kun je gemakkelijk zelf maken. Of je neemt driemaal daags twee tot drie brandnetelcapsules. Brandnetel is een reinigend kruid met onder meer magnesium, silicium, ijzer en calcium en heeft een milde diuretische werking op je nieren.

 

10-Een acute aanval bestrijden

Word je toch ineens overvallen door een niesbui of tranende ogen? Dan kun je het beste direct een middel nemen dat behoort tot de zogenoemde antihistaminica. Deze gaan, zoals de naam al zegt, de effecten van histamine tegen. Histamine komt vrij in de bloedbaan uit mestcellen (een type cel dat zich bevindt in weefsels die in verbinding staan met de buitenwereld, zoals slijmvlies) en basofiele granulocyten (een type witte bloedcellen) bij een allergische reactie en veroorzaakt de klachten die je bij hooikoorts ervaart.

 

Vroeg beginnen

Om de symptomen van hooikoorts te bestrijden is het van belang om voordat de symptomen gewoonlijk optreden met voorzorgsmaatregelen te beginnen. De essentie van het bestrijden van hooikoorts is controle en met bovenstaande adviezen kom je al een heel eind. Volg daarbij regelmatig de weer- en hooikoortsvooruitzichten. Daar kun je nu mee beginnen door hier te kijken.

 

Geef als eerste een reactie on "Tien tips bij hooikoorts"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.