Is koffie slecht voor je? 3 kopjes per dag verhoogt volgens Chinees onderzoek het risico op longkanker

is koffie slecht voor je

Dit moeten wij als koffiedrinkende natie toch maar even lezen: recent meta-onderzoek – van de Chongqing Universiteit in China – met gegevens uit meerdere epidemiologische onderzoeken onder 114.000 mensen – wijst uit dat koffie drinken het risico verhoogt op het ontwikkelen van longkanker. Maar liefst 31% hoger, vergeleken met mensen die geen koffie drinken. Drink je iedere dag 3 kopjes? Daarmee bevind je je, aldus deze onderzoekers, al in de gevarenzone.

1,31 x meer risico

Geniet je ook elke ochtend van je kopje? Dat doen dus wereldwijd heel veel mensen. Zoveel zelfs dat er tal van epidemiologische onderzoeken zijn geweest naar het verband tussen koffie en het risico op longkanker. Dus is de vraag: is koffie slecht voor je? De resultaten van deze onderzoeken zijn echter niet consistent. Daarom is er nu in een systematisch onderzoek gekeken naar gepubliceerde artikelen waarin de trefwoorden ‘coffee’, ‘ beverages’, ‘diet’, ‘lifestyle’ en ‘lung cancer’ voorkwamen. Hier rolden 17 onderzoeken uit die de basis vormden voor dit onderzoeken en wat bleek? De ratio voor het ontwikkelen van longkanker voor koffiedrinkers/niet-koffiedrinkers was gemiddeld 1,17 en bij ‘zware’ (meer dan 3 kopjes per dag) gebruikers zelfs 1,31. Uiteraard hebben de onderzoekers allerlei uitsplitsingen gemaakt en met name mannen, Amerikanen, Aziaten en rokers – waarom vinden we dat nou niet gek? – lopen meer risico.

AdvertentieVeel meer factoren spelen een rol

Waarom is dit nu van belang? Dat roken een van de voornaamste risicofactoren is voor het ontwikkelen van kanker is al veel langer bekend, maar daarnaast zijn er nog meer factoren die – potentieel – de kans dat je (long)kanker krijgt, vergroten. Sommige zijn moeilijk uit te sluiten, zoals de omgang of productie van pesticiden, pigmenten en verf, luchtvervuiling of de vervuiling van drinkwater. Een andere belangrijke factor is je dieet – alles wat je eet en drinkt – en daar heb je wel veel invloed op. De invloed van de consumptie van koffie op het ontwikkelen van ziektes, is volgens deze onderzoekers lange tijd onduidelijk geweest. Dit onderzoek laat een correlatie met longkanker zien, maar andere bronnen melden dat er geen duidelijk verband is tussen koffie drinken en de gehele sterfte aan kanker. Sterker, het lijk erop dat sommige soorten kanker – van blaas, prostaat, colon en lever – bij koffiedrinkers juist weer minder voorkomen. Daarnaast blijft roken altijd een bron van zorg die het resultaat kan vertekenen, wanneer je onderzoek doet naar longkanker. Dat erkennen de onderzoekers ook en zij stellen dan ook in hun conclusie dat het resultaat dat zij gevonden hebben met de grootst mogelijke zorgvuldigheid geïnterpreteerd dienen te worden.

Blijft natuurlijk wel de vraag: durf jij morgenochtend nog koffie te drinken?

Geef als eerste een reactie on "Is koffie slecht voor je? 3 kopjes per dag verhoogt volgens Chinees onderzoek het risico op longkanker"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.