Suiker is één van de voedingsstoffen die kinderen nodig hebben voor ’n gezonder brein, maar dan wel de goede!

voedingsstoffen die kinderen nodig hebben

Kinderen zijn geen miniatuur volwassenen en soms hebben zij andere dingen nodig dan wij, niet alleen andere hoeveelheden. Daarom kun je de richtlijnen om minder zout en vet te eten niet 1-op-1 toepassen. Ongetwijfeld goed voor hun lichaam en gewichtsbeheersing, maar er zijn toch voedingsstoffen die kinderen nodig hebben voor een goede ontwikkeling van hun hersenen.

  1. Omega 3- en onverzadigde vetzuren
  2. Antioxidanten
  3. Suikers
  4. Eiwitten
  5. GABA

Suiker, vetten? Dat moesten we toch vermijden? Nou, kinderen hebben ze broodnodig. En dat geldt voor nog veel meer.

AdvertentieWat zijn voedingsstoffen die kinderen nodig hebben?

1 – Omega 3- en onverzadigde vetzuren

Waarom heb je dit nodig? Omega 3-vetzuren (in noten, vis en olijfolie) zijn nodig voor de opbouw en het in stand houden van de buitenkant van je cellen, de zogenaamde celmembranen. Zo blijven deze in goede conditie. Als deze niet gezond zijn, kunnen de zenuwcellen hun boodschappen niet snel en gemakkelijk doorgeven. Heb je gezonde celmembranen, dan voel je je gelukkiger, denk je beter en herinner je je meer.

Wat je zoveel mogelijk moet vermijden zijn verzadigde vetten, die voorkomen in boter, margarines en gefrituurde levensmiddelen. Deze kunnen je hersencellen vernietigen door de goede vetten in de celmembranen te vervangen waardoor deze cellen verstijven en krimpen en ze simpelweg minder effectief functioneren.

2 – Antioxidanten

Waarom heb je dit nodig? Zuurstof is weliswaar van levensbelang, maar het kan ook schadelijk worden doordat het wordt omgezet in zogenaamde vrije radicalen. Deze veroorzaken schade aan eiwitten, koolhydraten, vetten en aan ons DNA en RNA – dat zijn de coderingen die je hersencellen vertellen wat ze moeten doen. Antioxidanten beschermen je hersenen hiertegen door te binden aan de vrije radicalen en deze vervolgens te vernietigen. Het mooie is dat voeding waar veel antioxidanten in zitten ook de concentratie acetylcholine verhoogt. Deze stof activeert je brein en ondersteunt processen als leren, geheugen en bewegen.

Wat geef ik mijn kind? Vooral donkere groentes en donker fruit, zoals bessen en bietjes, bevatten veel antioxidanten. Ook spinazie, avocado’ s en veel andere soorten fruit en artisjokken zijn goede bronnen.

3 – Suikers

Waarom heb je dit nodig? Er zijn twee soorten suiker: eenvoudige, snelle suikers (snoep en tafelsuiker) en complexe (koolhydraten bijvoorbeeld). Die laatste groep heb je nodig om voedingsstoffen de cellen in te krijgen. Suiker, glucose, is bovendien de voornaamste energiebron voor je hersenen. Het is het voornaamste ingrediënt in ATP.  Dit molecuul is cruciaal voor de communicatie en de aanmaak van neurotransmitters (stoffen die de signalen in je zenuwstelsel overbrengen) waardoor je brein ectief blijft. Om te voorkomen dat je brein overactief wordt, moet de concentratie van koolhydraten laag zijn. De glykemische index is een manier om aan te geven wat het effect van voedingsmiddelen is op ons bloedsuikergehalte. Een lage GI hebben: zoete aardappels, bonen, volkorenproducten en fruit.

Wat je zoveel mogelijk moet vermijden zijn pieken en dalen in je bloedsuikergehalte. En dus voeding met een hoge GI, zoals koekjes en snoep. Hierdoor stijgt het bloedsuikergehalte heel snel en daardoor worden kinderen hyperactief.

4 – Eiwitten

Waarom heb je dit nodig? Eiwitten hebben veel invloed op je stemming en je gedrag. Van voeding die rijk is aan eiwitten en laag in calorieën maken onze hersenen neurotransmitters die verantwoordelijk zijn voor prikkeloverdracht in het brein. Tyrosine en tryptofaan uit deze producten wordt omgezet in dopamine en norepinefrine, dé neurotransmitters voor het reguleren van stemming en gedrag. Op dezelfde manier wordt epinefrine gemaakt. De hersenen hebben epinefrine nodig om snel te kunnen inspelen op dingen die om ins heen gebeuren. Tryptofaan is bovendien een grondstof voor serotonine, het gelukshormoon.

Wat geef ik mijn kind? Kaas, melk, kalkoen, walnoten en tomaten zijn goede bronnen. Zorg er wel voor dat je eiwitten niet samen met cafeïne eet als je je serotoninegehalte wilt verhogen. Er gaan namelijk stemmen op dat juiste cafeïne het serotoninegehalte verlaagt.

5 – GABA

Waarom heb je dit nodig? GABA is een neurotransmitter in de hersenen, die het concentratievermogen versterkt, het effect van andere – stimulerende – neurotransmitters tegengaat, bewustzijn bevordert en ontspanning vergroot.

Wat geef ik mijn kind? Bananen, groene thee, bruine rijst, noten, havermout en broccoli stimuleren de aanmaak in onze hersenen.

 

Geef als eerste een reactie on "Suiker is één van de voedingsstoffen die kinderen nodig hebben voor ’n gezonder brein, maar dan wel de goede!"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.