Wat helpt er tegen puistjes…of ijzertekort…

wat helpt er tegen puistjes

…of als je zwanger wilt worden? Je bent wat je eet en dat kan heel ver gaan, want uit een onderzoek bleek dat jonge criminelen die vitamines, mineralen en vetzuren slikten 25% minder vaak de fout ingingen. Tijd dus om even stil te staan bij wat je nodig hebt om gezond te blijven en er goed uit te zien als je nog geen 20 bent, of inmiddels 40:

  1. Tieners hebben baat bij extra vitamine A, zink en calcium
  2. In de 20? Let op je lever en eet veel groente en fruit
  3. 30-ers moeten nu foliumzuur, zink en meer antioxidanten innemen
  4. Vanaf je 40e blijf je in vorm door vette vis en foliumzuur
Onderzoek toonde aan dat jonge criminelen die vitamines, mineralen en vetzuren slikten 25% minder vaak de fout ingingen dan de groep die een placebo kreeg.

1 – Tieners: wat helpt tegen puistjes?

Zink en vitamine A

Puistjes, babyvet en stemmingswisselingen? Je kunt er iets tegen doen! Met de juiste voeding kunnen ze worden verholpen. Nu al een vast patroon van twee ons fruit en twee ons groente per dag aanwennen, legt de basis voor een gezonde voeding de rest van je leven. Veel fruit en groente, volkorenproducten en magere eiwitten eten laat ook minder ruimte over voor vettigheid en zoetigheid. Die laatste twee spelen een grote rol bij de toename van het aantal jongeren met obesitas, samen met een gebrek aan lichaamsbeweging. Zink en vitamine A (levertraan) kunnen helpen om een gave huid te krijgen. Lever is een goede bron van beide voedingsstoffen. Vitamine A zit ook in wortelen, groene bladgroente en verrijkte ontbijtproducten. Zink in oesters, mager rood vlees en volkorenproducten.

AdvertentieCalcium en géén cola

De hoeveelheid calcium die je nu binnenkrijgt bepaalt hoe sterk je botten later zullen zijn. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor jongens is 1200 milligram per dag, voor meisjes 1100 milligram. Een liter halfvolle melk bevat ongeveer 1170 mg calcium, een liter volle 1300, maar als het gaat om de sterkte van je botten is het ook erg belangrijk om te letten op wat je niet drinkt. Het blijkt dat vrouwen die dagelijks cola drinken een lagere botdichtheid hebben. Cola bevat fosforzuur dat calcium onttrekt aan botten en ze zo verzwakt.

IJzer

Een tekort aan ijzer kan het concentratievermogen aantasten, het leervermogen hinderen en goede examenprestaties in de weg staan. Als je geen vlees eet kun je ijzer halen uit eieren, peulvruchten, spinazie, sardines, noten en zaden, gedroogd fruit, volkorenproducten en verrijkte ontbijtgranen. Moeilijke eters kunnen baat hebben bij een goed multivitamine- en mineralensupplement, zeker als je bedenkt dat een slechte voeding het gedrag van tieners kan beïnvloeden.

2 – In de 20? Let op je lever

Mariadistel

Alcoholgebruik zou beperkt moeten blijven tot twee of drie glazen per dag voor vrouwen en drie tot vier voor mannen. Grote hoeveelheden drank zijn in verband gebracht met het ontstaan van tumoren in de  borst, het rectum en de pancreas. Steun je lever in het afbreken van alcohol door mariadistel en eet veel groente en fruit.

IJzer

Vrouwen hebben in deze periode tweemaal zoveel ijzer nodig als mannen. Een gezonde voeding moet afdoende zijn, maar bij veel bloedverlies tijdens de menstruatie kan een supplement slikken goed zijn.

3 – 30-ers: Zwanger worden? Foliumzuur en antioxidanten

Foliumzuur voor vrouwen

Vrouwen die zwanger willen worden moeten minstens 0,4 mg foliumzuur per dag nemen. Deze vitamine kan de kans op neuralebuisdefecten, waaronder spina bifida, met 80% verkleinen.

Antioxidanten en zink voor mannen

Mannen die een gezin willen stichten zouden hun inname van de antioxidanten vitamine C en E en selenium moeten verhogen, net als het mineraal zink, omdat ze allemaal onmisbaar zijn voor gezond sperma. Je dertiger jaren zijn ook de ideale tijd om te profiteren van het anti-rimpeleffect dat deze antioxidanten bieden. Eet veel paars voedsel, zoals bosbessen, zwarte bessen en rode uien, omdat het rijk is aan anthocyanines die de aanmaak van collageen bevorderen, en collageen houdt je huid soepel.

Teunisbloemolie

Veel essentiële vetzuren eten, uit noten bijvoorbeeld of uit vette vis als makreel en zalm, helpt ook voor een mooie en gezonde huid. De huid van binnenuit hydrateren vertraagt het ontstaan van dunne lijntjes. Dagelijks een supplement met teunisbloemolie is dus een aanrader.

Calcium

Je botten worden nog opgebouwd tot de jaren tussen je dertigste en vijfendertigste. Dit is je laatste kans om bot voor later aan te leggen. De beste bronnen voor calcium zijn vetarme zuivelproducten, dus neem die in ruime mate op in uw voedingspatroon. Andere bronnen zijn broccoli, waterkers, peulvruchten, vis uit blik met graatjes zoals sardines, gedroogde abrikozen en sesamzaad.

4 – Boven de 40 verander je

Calcium en vitamine D

Oestrogenen helpen bij de bescherming van uw botten zodat een tekort kan leiden tot botbreuken en osteoporose. In de overgang verandert dit, want dan loopt het peil oestrogenen terug en dat betekent dat vrouwen meer calcium nodig hebben. Het advies luidt 1000 mg calcium per dag. Het wordt gemakkelijker opgenomen door het lichaam in combinatie met vitamine D, waarvan vette vis een goede bron is.

Foliumzuur

In deze leeftijdsgroep stijgt het risico op een hartaanval, vooral bij mannen. Het eiwit homocysteïne kan hiervan mede de oorzaak zijn. Foliumzuur helpt om het gehalte ervan te verlagen.

Toppers voor iedere leeftijd

Twee ons groente en twee stuks fruit per dag is voor iedereen noodzakelijk. Let ook op dat je de onderstaande voedingsstoffen voldoende binnenkrijgt. Wil je helemaal zeker zijn, kies dan voor multivitaminen en –mineralen om eventuele tekorten op te vangen.

  • IJzer
  • Zink
  • Antioxidanten
  • Calcium
  • Essentiële vetzuren
  • Magnesium

IJzer

Nodig voor het transport van zuurstof in je bloed. Eet daarom mager rood vlees, peulvruchten, noten, groene bladgroente, gedroogd fruit of kies een andere ijzeraanvulling.

Zink

Voor een gave huid en ter ondersteuning van de aanmaak van nieuwe cellen heb je zink nodig. Bronnen zijn volkorenproducten, vis, schaal- en schelpdieren, mager vlees.

Antioxidanten

Groep van voedingsstoffen die de strijd aanbinden tegen de vrije radicalen die cellen kunnen beschadigen. Antioxidanten zitten in bessen, paranoten, granen, groente, sappen.

Calcium

Missschien ben je ook nog wel opgegroeid met Joris Driepinter, die 3 glazen melk per dat aanprees. Dat is misschien wat veel, maar je hebt wel calcium nodig voor sterke botten en tanden. Kies zuivelproducten, broccoli, waterkers, peulvruchten, vis uit blik, gedroogd fruit of vis met graat (bevat ook vitamine D).

Essentiële vetzuren

Ook deze vetzuren helpen om je huid in goede conditie te houden. Daarnaast zijn goed voor je concentratie, leervermogen en geheugen. Eet regelmatig vette vis, noten, zaden, plantaardige olie.

Magnesium

Een supermineraal dat je helpt om snel te herstellen na inspanning door spieren en zenuwen te ondersteunen. Ook zorgt het ervoor dat je voldoende energie hebt en ondersteunt het de aanmaak van botten en tanden. Magnesium kun je (op iedere leeftijd) ook gebruiken om PMS-klachten te beteugelen.

Ben je 50+? Lees dan Gezond blijven als je leeftijd stijgt.	

Geef als eerste een reactie on "Wat helpt er tegen puistjes…of ijzertekort…"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.