Nooit meer dat maandagochtendgevoel

Shares

Als op maandagochtend de wekker gaat is er een grote kans dat je nóg meer moeite hebt om op te staan dan op andere dagen. Je bent hier niet de enige in. Maar liefst 80% van de werkenden heeft regelmatig last van het zogenaamde maandagochtendgevoel. Wat de oorzaak is en hoe je fit de week begint, lees je hier.

7 trucs om de week goed te beginnen

  1. Bouw het rustig op, vermijd stress
  2. Gebruik je douche als voorbereiding
  3. Geniet van je zondag
  4. Eet de juiste voedingsstoffen (de hele week)
  5. Ga voor rood
  6. Kies een eiwitrijke lunch
  7. Zorg voor goede nachtrust

1-Bouw het rustig op

Piep, piep, piep – Het harde, onverwachte piepen van je wekker of telefoon is de reden dat je wakker schrikt: in je lichaam komt direct adrenaline vrij en reageert met ‘vechten of vluchten’. Stress dus. Nog voor de dag begonnen is. Stel de tonen van je telefoon oplopend in, zodat het zachtjes begint en oploopt in sterkte of wen je lichaam aan de nieuwe dag door een daglichtlamp op je slaapkamer. Deze bootst de zonsopgang na, maar dan elke dag op dezelfde tijd. Je zult hierdoor minder moe opstaan.

Advertentie2-Gebruik je douche als voorbereiding

Een warme douche helpt je door de eerste minuten van de ochtend heen. Drink eerst zoveel mogelijk terwijl je aan het douchen bent en laat daarna de ontspannende straal op je lichaam vallen. Gebruik de tijd gelijk goed om na te denken over de komende dag: maak een lijstje en bedenk hoe je lastige problemen gaat tackelen. Wil je een echte oppepper? Eindig dan met een koude douche. Het bevordert je bloedsomloop en je bent geheid direct wakker en er ‘bij’. 

3-Geniet van je zondag!

Terwijl er steeds meer bekend wordt over het niet kunnen vooruitdenken en plannen van kinderen – de frontaalkwab van onze hersenen waarin deze functie zit is pas rond je 23e volgroeid, zijn we daarna allemaal constant vooruit aan het denken: een feestje wat je gaat organiseren, de vakantie die geboekt moet worden, aflossing van je hypotheek en opbouw van je pensioen. Ook de maandagochtend willen we plannen en daardoor besluit het maandaggevoel je al aan het eind van de zondagmiddag. Probeer dit te vermijden (hoe moeilijk het ook is) en leef lekker in het nu. Plan iets wat afleiding biedt en zo intensief is dat je nergens anders aan kunt denken: kijk een goede film of ga sporten om je lichaam nog eens lekker in te spannen en je hoofd leeg te maken.

4-Eet de juiste voedingsstoffen (de hele week)

Essentiële vetzuren helpen om je hersencellen te beschermen en in conditie te houden. Onder meer je stemming wordt er positief door beïnvloed. Eet daarom minimaal 2x per week een maaltijd met vette vis, zoals zalm, makreel, sardines of haring.
Calcium helpt bij het goed blijven functioneren van zenuwen en spieren waardoor je kunt ontspannen en een goede nachtrust hebt. Een tekort zorgt ervoor dat je je op maandag lusteloos voelt. Een tekort komt niet echt veel voor, want wij nuttigen doorgaans voldoende zuivelproducten.

Magnesium is een ander verhaal. Ook dit is een mineraal dat je zenuwen en hersenen nodig hebben, maar dat veel vaker deficiënt is. Uitputting van landbouwgrond, verkeerde bereidingswijze van voeding en te weinig onbewerkt voedsel in ons dieet zijn daar de oorzaak van. Omdat het een belangrijke rol speelt bij de energieproductie in de lichaamscellen, heb je het nodig om niet lusteloos te worden. Je haalt magnesium uit pompoenpitten, amandelen, cashewnoten, zeewier, tarwezemelen, amandelen, stroop, boekweit, paranoten en volkorentarwe.

Vitamine B is ook belangrijk bij de energieproductie en kan dus helpen om ook op maandagochtend energiek en niet vermoeid te zijn.

5-Ga voor rood

Uit de kleurenleer weten we dat omgevingskleuren van invloed kunnen zijn op je stemming. Rood is een primaire, sprekende kleur die heel veel energie uitstraalt. Geen goed idee in je slaapkamer, maar wel in je werkomgeving. Is jouw kantoor grijs, hout en saai? Neem een rode of knalroze drinkbeker of trek fleurige kleding aan.

6-Kies een eiwitrijke lunch

Vooral op maandag zijn we gevoelig voor de middagdip. Deze wordt nog eens versterkt door het eten van snelle koolhydraten: je krijgt direct na de lunch een energiepiek, gevolgd door een dip rond een uurtje of drie. Om op zo’n moment niet naar allerlei zoute of zoete snacks te hoeven grijpen, kun je de dip voorkomen door een lunch met een lage glycemische index te nemen: veel eiwitten en langzame koolhydraten die vooral in volkorenproducten zitten. Hierdoor zal het glucosegehalte van je bloed minder schommelingen vertonen en ben je de hele dag even energiek.

7-Zorg voor goede nachtrust

Om op maandagochtend toch enigszins fit op te staan, is goede nachtrust heel belangrijk. Dit begint al met niet te lang uitslapen op zondag. Dat stuurt je hele waakslaapritme in de war en je kunt geheid ’s avonds de slaan niet (op tijd) vatten. Daarnaast is (overmatig) drinken van alcohol niet bevorderlijk voor je nachtrust en je zult er de volgende ochtend ook nog last van hebben. Probeer te matigen en ga de effecten tegen door de functie van je lever en nieren (het ontgiftingssysteem van je lichaam) te ondersteunen met een detoxdrankje om zonder maandaggevoel de week in te gaan.

Shares

Geef als eerste een reactie on "Nooit meer dat maandagochtendgevoel"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares