Wat doet groene thee? Een heleboel… als je alles gelooft tenminste

Wat doet groene thee
Shares

Groene thee is een van de gezondste drankjes die we kennen. Uit een grootschalig Japans onderzoek is zelfs gebleken dat bij het dagelijks drinken van 5 kopjes of meer de kans om te sterven beduidend afneemt. Dit zijn een aantal voordelen van groene thee:

 1. Boordevol antioxidanten
 2. Goed voor de hersenfunctie
 3. Bevordert de vetverbranding: meer energie
 4. Verkleint het risico op welvaartsziektes
 5. Verbetert de gezondheid van het gebit
 6. Helpt tegen obesitas
 7. Je leeft langer

Groene thee wordt al eeuwen lang gedronken in vooral China en Japan. De thee wordt gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis. Ze hebben een minimale fermentatie ondergaan tijdens het bewerkingsproces waardoor de bioactieve stoffen behouden zijn gebleven. Groene thee bevat veel verschillende antioxidanten en andere voedingstoffen die erg gezond voor ons zijn. Zo verbetert groene thee de hersenfunctie, de vetverbranding, het vermindert het risico op het ontstaan van welvaartsziektes.

Advertentie2 liter per dag

Wanneer je het dagelijks drinken van groene thee opneemt in je leefstijl kan dit voor jouw betekenen dat je langer blijft leven. Om van de voordelen van groene thee te profiteren wordt geadviseerd om dagelijks ten minste 2 liter thee te drinken. Drink de thee zoveel mogelijk verspreid over de dag en voor een lange periode. Het is belangrijk de thee zo snel mogelijk op te drinken, het liefst binnen een kwartier omdat de polyfenolen vrij snel afbreken in water. Geconcentreerde groenethee-extracten met een hoog gehalte aan catechines (EGCG) maken het gemakkelijker om aan die 2 liter te komen.

De stille kracht van groene thee:

1 – Bioactieve stoffen: antioxidanten

Groene thee is niet zomaar een thee, in de theebladeren zitten namelijk verschillende gezonde bioactieve stoffen. Het bevat hoge concentraties polyfenolen zoals flavonoïden en catechines. Ze functioneren als antioxidanten en beschermen onze cellen tegen beschadiging, veroorzaakt door vrije radicalen. Deze vrije radicalen dragen bij aan veroudering en het ontstaan van allerlei ziektes zoals kanker. Epigallocatechine-3-gallaat (EGCG) is de krachtigste en vooral aan deze stof heeft groene thee zijn eigenschappen te danken.

2 – Goed voor de hersenfunctie

Groene thee houd je niet alleen wakker, het kan je ook slimmer maken. Dit komt door de cafeïne die het bevat, niet zoveel als in koffie maar genoeg om je alerter te maken zonder het zenuwachtige effect dat te veel cafeïne kan veroorzaken. De cafeïne blokkeert de remmende neurotransmitter adenosine. Op deze manier verhoogt het de activiteit van de neuronen en de hoeveelheid van neurotransmitters zoals dopamine en norepinefrine. Onderzoek toont aan dat cafeïne de hersenfunctie op verschillende manieren kan verbeteren. Het verbetert je stemming, alertheid, reactietijd en geheugen. Daarnaast bevat groene thee het aminozuur l-theanine. Dit aminozuur is in staat de bloed-hersenbarrière te passeren. Het verhoogt de activiteit van de remmende neurotransmitter GABA. Dit is een natuurlijke rustgever. Een laag GABA niveau wordt in verband gebracht met angst. Cafeïne en l-theanine hebben een synergetische invloed op elkaar. Dit houd in dat ze elkaars werking versterken. Samen kunnen ze de hersenfunctie verbeteren. Veel mensen ervaren na het drinken van groene thee langdurigere energie en een hogere productiviteit dan na het drinken van koffie. Groene thee kan niet alleen je hersenfunctie verbeteren, het kan ook je hersenen beschermen tegen aandoeningen die op latere leeftijd ontstaan. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende neurodegeneratieve ziekte en een belangrijke oorzaak van dementie, gevolgde door de ziekte van Parkinson. Bij deze ziekte sterven de dopamine producerende neuronen in de hersenen langzaam af en daardoor verandert beweging, uiterlijk en gedrag. De bioactieve stoffen in groene thee hebben een beschermende invloed op de neuronen en daardoor kunnen ze het risico op het ontstaan van Alzheimer en Parkinson verminderen.

3 – Vetverbranding

De EGCG in groene thee verhoogt de vetverbranding. Dit komt door de stimulerende invloed op het proces van thermogenese, wat inhoudt dat het lichaam meer calorieën gaat verbranden. De stofwisseling verhoogt zo waardoor meer vet verbrand wordt. Doordat je meer calorieën gaat verbranden komt er meer energie vrij en daardoor kun je ook je prestaties verbeteren.

4 – Welvaartsziektes

Groenetheedrinkers hebben een lager risico op het krijgen van hart- en vaatziekten, diabetes of kanker. Kanker, een van de meest voorkomende doodsoorzaken, wordt veroorzaakt door ongecontroleerde celgroei. Dit kan veroorzaakt worden door vrije radicalen die in ons lichaam vrijkomen. Deze kunnen onze cellen beschadigen waardoor ze ongecontroleerd gaan groeien en een tumor vormen. Groene thee is een uitstekende bron van krachtige antioxidanten en onderzoek toont aan dat groene thee het risico op kanker kan verlagen:

 • Borstkanker: een analyse van een aantal studies toont aan dat vrouwen die groene thee drinken een 22% lager risico hebben op het ontwikkelen van borstkanker, de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen.
 • Prostaatkanker: een studie toont aan dat mannen die dagelijks minimaal 5 koppen groene thee drinken een 48% lager risico hebben op het ontstaan van prostaatkanker, de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen.
 • Darmkanker: een studie onder 69.710 Chinese vrouwen toont aan dat met het drinken van groene thee het risico op het krijgen van darmkanker 57% afneemt.

Diabetes type II is een sterk toenemende ziekte die gepaard gaat met een verhoogde bloedsuikerspiegel door een insulineresistentie. Groene thee kan de insulinegevoeligheid verbeteren waardoor voorkomen wordt dat de bloedsuikerspiegel te veel omhoog gaat. Door deze stabiliserende werking zal er ook minder insuline aangemaakt worden. Groene thee kan het risico op het ontwikkelen van diabetes type II verminderen.

Groene thee kan het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Het verbetert de conditie van de vaatwanden en de bloedvaten. De ECGC verlaagt de hoeveelheid van het slechte LDL-cholesterolgehalte en het beschermt dit type cholesterol tegen vrije radicalen die zorgen voor plaquevorming tegen de vaatwanden waardoor de bloedvaten verstopt raken.

5 – Gezond gebit

De catechines in groene thee kunnen bacteriën en virussen doden waardoor het risico op infecties kan afnemen. Ook kunnen ze de gezondheid van het gebit verbeteren. De Streptococcus mutans is een bacteriesoort die zorgt voor de vorming van tandplak en levert daardoor een bijdrage aan gaatjes en tandbederf. Studies tonen aan dat de catechines in groene thee de groei van deze bacterie kunnen remmen.

6 – Afvallen en obesitas

Doordat groene thee de vetverbranding stimuleert kan het je ook helpen om gewicht te verliezen. Langdurig drinken van groene thee leidt tot afname van lichaamsvet en dan met name in het buikgebied. Onderzoek toont aan dat zowel het vetpercentage, lichaamsgewicht, tailleomvang en het abdominale vet het meeste afneemt bij een dagelijks inname van 583 mg catechines en 72 mg cafeïne.

7 – Langer leven

Een grootschalig 11 jaar durend onderzoek in Japan, het zogenaamde Ohsaki onderzoek, onder 40.530 Japanse volwassenen toont aan dat zij die de meeste groene thee dronken (5 of meer kopjes per dag) beduidend minder kans hadden om te sterven: 23% lager bij vrouwen en 12% lager bij mannen. En voor overlijden ten gevolge van hart- en vaatziekten is dat 31% en 23%.

Shares

2 Reacties op "Wat doet groene thee? Een heleboel… als je alles gelooft tenminste"

 1. Gezien de gunstige effecten op de risicofactoren, is het niet verrassend om te zien dat groene thee drinkers hebben tot 31% lager risico op hart- en vaatziekten

 2. Maar welke groene thee bevat nu echt bovengenoemde blaadjes zonder aan al teveel bewerking te hebben blootgestaan. Ik betwijfel namelijk of alle groene thee in de supermarkt ook echt groene thee is!
  Wie weet welke thee zuiver groene thee bevat en het hoogst aantal werkzame stoffen heeft?

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares