Het gezondheidsgeheim van Japan is groene thee

Als er weer eens een nieuwsbericht is over iemand die een extreem hoge leeftijd heeft bereikt, woont diegene negen van de tien keer in Japan. Waarom dat zo is? Het antwoord zou weleens kunnen liggen in de thee die ze drinken, groene thee. Uit een grootschalig Japans onderzoek is zelfs gebleken dat bij het dagelijks drinken van 5 kopjes of meer de kans om te sterven beduidend afneemt. Dit zijn een aantal voordelen van groene thee:

 1. Bevat verschillende bioactieve stoffen
 2. Verbetert de hersenfunctie
 3. Verhoogt de vetverbranding en verbetert je fysieke prestatie
 4. Goed voor je hersenfunctie
 5. Verbetert de gezondheid van je gebit en verlaagt het risico op infecties
 6. Vermindert het risico op welvaartsziekten
 7. Helpt je met afvallen en verlaagt het risico op obesitas
 8. Laat je langer leven

Waarom groene thee?

Groene thee is een van de gezondste drankjes die we kennen. Het wordt al eeuwenlang gedronken in vooral China en Japan, waar er goede eigenschappen aan worden toegekend. De thee wordt gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis. Ze hebben een minimale fermentatie ondergaan tijdens het bewerkingsproces waardoor de bioactieve stoffen behouden zijn gebleven. Groene thee bevat veel verschillende antioxidanten en andere voedingstoffen die erg gezond voor ons zijn. Zo verbetert groene thee de hersenfunctie en de vetverbranding en vermindert het het risico op het ontstaan van welvaartsziekten.

Advertentie1 – Bioactieve stoffen

Groene thee is niet zomaar een thee. In de theebladeren zitten namelijk verschillende gezonde bioactieve stoffen. Het bevat hoge concentraties polyfenolen zoals flavonoïden en catechines. Ze functioneren als antioxidanten en beschermen onze cellen tegen beschadiging, veroorzaakt door vrije radicalen. Deze vrije radicalen dragen bij aan veroudering en het ontstaan van allerlei ziektes. Epigallocatechine-3-gallaat (EGCG) is de krachtigste en vooral aan deze stof heeft groene thee zijn eigenschappen te danken.

2 – Hersenfunctie

Groene thee houd je niet alleen wakker, het kan je ook slimmer maken. Dit komt door de cafeïne die het bevat, niet zoveel als in koffie maar genoeg om je alerter te maken zonder het zenuwachtige effect dat een teveel aan cafeïne kan veroorzaken. De cafeïne blokkeert de remmende neurotransmitter adenosine. Op deze manier verhoogt het de activiteit van de neuronen en de hoeveelheid van neurotransmitters zoals dopamine en norepinefrine. Onderzoek toont aan dat cafeïne de hersenfunctie op verschillende manieren kan verbeteren. Het verbetert je stemming, alertheid, reactietijd en geheugen. Daarnaast bevat groene thee het aminozuur L-theanine. Dit aminozuur is in staat de bloed-hersenbarrière te passeren en in je hersenen verhoogt het de activiteit van de remmende neurotransmitter GABA. Dit is een natuurlijke rustgever. Een laag GABA-gehalte wordt in verband gebracht met angst. Cafeïne en L-theanine hebben een synergetisch effect. Dit houdt in dat ze elkaars werking versterken. Samen kunnen ze de hersenfunctie verbeteren. Veel mensen ervaren na het drinken van groene thee langere tijd energie en een hogere productiviteit dan na het drinken van koffie.

3 – Vetverbranding

De EGCG in groene thee verhoogt de vetverbranding. Dit komt door de stimulerende invloed op het proces van thermogenese wat inhoudt dat het lichaam meer calorieën gaat verbranden. De stofwisseling verhoogt waardoor meer vet verbrand wordt. Doordat je meer calorieën gaat verbranden komt er meer energie vrij en daardoor kunnen ook je prestaties verbeteren.

4 – Hersenfunctie

Groene thee kan niet alleen je hersenfunctie verbeteren, het kan ook je hersenen beschermen tegen aandoeningen die op latere leeftijd ontstaan. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende neurodegeneratieve ziekte en een belangrijke oorzaak van dementie, gevolgde door de ziekte van Parkinson. Bij deze ziekte sterven de dopamine producerende neuronen in de hersenen langzaam af en daardoor verandert beweging, uiterlijk en gedrag. De bioactieve stoffen in groene thee hebben een beschermende invloed op de neuronen.

5 – Gezond gebit

De catechines in groene thee kunnen bacteriën en virussen doden waardoor het risico op infecties kan afnemen. Ook kunnen ze de gezondheid van het gebit verbeteren. Streptococcus mutans is een bacterie die zorgt voor de vorming van tandplak en daardoor een bijdrage levert aan gaatjes en tandbederf. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat de catechines in groene thee de groei van deze bacterie kunnen remmen.

6 – Welvaartsziekten

Onlangs werden we opgeschrikt door het bericht dat 1:3 Nederlanders uiteindelijk diabetes krijgt. We hebben het dan over diabetes type II, een ziekte die gepaard gaat met een verhoogde bloedsuikerspiegel door insulineresistentie. Groene thee kan de insulinegevoeligheid verbeteren waardoor voorkomen wordt dat de bloedsuikerspiegel te veel omhoog gaat. Door deze stabiliserende werking zal er ook minder insuline aangemaakt worden. Groene thee kan het risico op het ontwikkelen van diabetes type II verminderen. Dat geldt ook voor hart- en vaatziekten, nog steeds een van de voornaamste doodsoorzaken. Groene thee verbetert de conditie van vaatwanden en bloedvaten. ECGC verlaagt de hoeveelheid van het slechte LDL-cholesterolgehalte en het beschermt dit type cholesterol tegen vrije radicalen die zorgen voor plaquevorming tegen de vaatwanden. Zo wordt voorkomen dat bloedvaten verstopt raken.

7. Afvallen en obesitas

Doordat groene thee de vetverbranding stimuleert kan het je ook helpen om gewicht te verliezen. Ook kan het voorkomen dat je overgewicht of obesitas krijgt. Het langdurig drinken van groene thee leidt tot een afname van lichaamsvet en dan met name in het buikgebied. Onderzoek toont aan dat zowel het vetpercentage, lichaamsgewicht, de omvang van de taille en het abdominale vet het meeste afneemt bij een dagelijks inname van 583 mg catechines en 72 mg cafeïne.

8. Langer leven

Een grootschalig 11 jaar durend onderzoek in Japan, het zogenaamde Ohsaki onderzoek, onder 40.530 Japanse volwassenen toont aan dat zij die de meeste groene thee dronken (5 of meer kopjes per dag) beduidend minder kans hadden om te sterven:

 • Gemiddeld lag dit cijfer lag 23% lager bij vrouwen, 12% lager bij mannen.
 • Voor hart- en vaatziekten lag het zelfs 31% lager bij vrouwen en 23% lager bij mannen.

Begin vandaag

Om van de voordelen van groene thee te kunnen profiteren, moet je dagelijks ten minste 3-5 koppen thee te drinken. Drink de thee langere tijd en zoveel mogelijk verspreid over de dag. Het is belangrijk om de thee zo snel mogelijk op te drinken, het liefst binnen een kwartier omdat de polyfenolen vrij snel afbreken in water. Bij het sporten kun je in plaats van water of een energiedrankje ook heel goed geconcentreerd groenethee-extract gemengd met water drinken (net voor je training aanmaken). Hoe je het ook drinkt, wanneer je dagelijks (een paar koppen) groene thee opneemt in je leefstijl kan dit voor jou betekenen dat je langer gezond blijft leven!

2 Reacties op "Het gezondheidsgeheim van Japan is groene thee"

 1. Maar als je hoge bloeddruk heb dan mag je dat toch niet groene thee zo heb ik dat vernomen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.