De genezende kracht van aloë vera

Aloë vera is een vetplant en maakt deel uit van de lelie familie ‘Liliaceau’. Tot deze familie behoren ook knoflook en uien. Vanwege de medicinale eigenschappen werd aloë vera 2200 jaar voor Christus al gebruikt, met name in het Middellandsezeegebied. Verschillende delen van de plant zijn hiervoor geschikt, zowel voor inwendig als uitwendig gebruik. De plant helpt bij spijsverteringsklachten en huidaandoeningen, zoals brandwonden, jeuk en zonnebrand. 

Voordelen van aloë vera:

 • ondersteunt het genezingsproces van de huid
 • is een adaptogeen
 • ondersteunt de spijsvertering en de stoelgang
 • sterke antioxidant
 • versterkt het immuunsysteem
 • stabiliseert de bloedsuikerspiegel

Wat is aloë vera?

Aloë Vera is een tropische vetplant met dikke puntige bladeren die meer dan 200 actieve stoffen, zoals vitamines, mineralen, aminozuren, enzymen, polysacchariden en vetzuren bevatten. Naast de schil die laxerende stoffen bevat, bestaat het grootste deel van het vetachtige blad uit een heldere, gelachtige substantie, die voor 99% uit water bestaat. De gel wordt verwerkt in drankjes, cosmetica en voedingssupplementen.

AdvertentieHoe gebruik ik aloë vera?

Er zijn allerlei drankjes te koop met daarin de aloë-veragel. Je kunt hiervan een kleine hoeveelheid van minimaal 60 ml per dag drinken om te profiteren van de vele gezonde bestanddelen. Naast de drankjes zijn er ook poeders en capsules met een geconcentreerd extract van de plant. Zo weet je zeker dat je de belangrijkste werkzame stoffen binnenkrijgt. De plant kun je ook makkelijk zelf in huis halen. Wil je deze gebruiken voor op de huid, snij dan een stukje blad af en haal de gel eruit door het blad open te snijden en er af te schrapen. Nu kun je de gel gebruiken door het over de te behandelen plek heen te wrijven. De gel kun je ook opeten of verwerken in een salade of smoothie.

Dit zit er in aloë vera:

 • 12 verschillende vitamines: o.a. vitamine A,C,E, B1, B2, B3, B6 en B12
 • 20 mineralen: o.a. calcium, magnesium, zink, chroom, selenium, mangaan, ijzer
 • 18 aminozuren, waarvan 8 essentiële
 • fytosterolen: o.a. campesterol en B-sitosterol
 • vetzuren: o.a. linolzuur, linoleenzuur, caprylzuur, oliezuur en stearinezuur
 • polysacchariden

Waarom aloë vera?

Huid

Aloë vera is vooral bekend vanwege de invloed op het herstellend vermogen van de huid. Het ondersteunt het genezingsproces en vermindert de pijn bij kleine wonden door de (verse) gel over de plek te wrijven. Het kan gebruikt worden bij lichte brandwonden, tegen littekens, acne, schaafwonden, eczeem, zonnebrand en psoriasis. Ook is het een anti-jeukmiddel: het voorkomt en verlicht jeuk. Door het hoge gehalte aan water is de gel ook geschikt om de huid te hydrateren. De gel verhoogt de elasticiteit van de huid en het heeft een verzachtende en kalmerende werking.

Adaptogeen

Aloë vera is een adoptogeen. Een adaptogeen helpt het lichaam zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden en om met de daarbij behorende stress om te gaan. Ze brengen het lichaam weer in balans, onder ander door het immuunsysteem te versterken en door hormonen af te scheiden die ervoor zorgen dat stress en spanning afnemen.

Spijsvertering en stoelgang

Aloë vera ondersteunt de spijsvertering en een goede werking van de darmen. Bij darmklachten of problemen met de stoelgang kan aloë vera deze klachten verminderen. De stof alloïne heeft laxerende eigenschappen waardoor het gebruikt kan worden wanneer men last heeft van verstopping. De polysacchariden ondersteunen een goede werking van de darmen, onder andere door de bijdrage aan een gezonde darmflora.

Sterke antioxidant

De antioxidanten in aloë vera, zoals vitamine C, A en E , en de mineralen zink en selenium, beschermen ons tegen vrije radicalen. Deze komen vrij door tabaksrook, milieuvervuiling, alcohol, straling , en bepaalde lichamelijke processen. Het zijn schadelijke deeltjes die onze cellen (DNA) kunnen beschadigen. Ze kunnen de oorzaak zijn van kanker en hart- en vaatziekten.

Immuunsysteem

De polysacchariden in aloë vera verhogen de weerstand. Ook stimuleert aloë vera de aanmaak van macrofagen, de witte bloedcellen die bacteriën en virussen onschadelijk maken.

Bloedsuikerspiegel

Aloë vera heeft een gunstige invloed op de bloedsuikerspiegel. Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van de gel de bloedsuikerspiegel stabiliseert, waardoor de hoeveelheid glucose in het bloed vermindert. Mensen met diabetes type 2 kunnen baat hebben bij aloë vera.

Geef als eerste een reactie on "De genezende kracht van aloë vera"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.