De 7 redenen waarom je zwanger wordt van omega vetzuren

omega vetzuren
Shares

Het is een fabeltje dat je moet eten voor twee als je zwanger bent, maar je moet wel de goede voedingsstoffen kiezen, zoals omega vetzuren uit visolie die van belang zijn voor de vorming van het zenuwstelsel, brein, ogen en hart van de baby. Met name de omega-3 vetzuren DHA en EPA zijn hiervoor verantwoordelijk, maar het begint al eerder. Deze vetten zorgen ook voor een optimale vruchtbaarheid, door ondersteuning bij: 

  1. Hormonale balans
  2. Slijmvlieslaag van de baarmoederhals
  3. Regelmatige ovulatie
  4. Bestrijding ontstekingen baarmoeder en eierstokken
  5. Tegengaan pijnlijke menstruatie
  6. Bloedtoevoer naar baarmoeder
  7. Goede spermaproductie

Omega vetzuren

Vetten zijn onmisbaar in een gezonde voeding, want alleen daarmee krijg je de vetoplosbare vitamines A, D, E en K binnen. Helaas kiezen we maar al te vaak voor verzadigde vetten – melk, snacks, vlees en koek. Deze vetten zijn ongezond en niet erg functioneel. Ze worden afgebroken in je lichaam, waardoor het cholesterolgehalte omhoog kan gaan. De omega vetzuren (ze kunnen worden onderverdeeld in 3, 6 en 9) zijn onverzadigde vetzuren. Het zijn essentiële vetzuren, want we kunnen ze niet zelf aanmaken. De laatste jaren zijn onze voedingsgewoonten dusdanig veranderd, dat de balans van vetzuren verstoord is geraakt. We krijgen nu meer omega 6 vetzuren binnen, ten koste van omega 3. Doordat beide via dezelfde route in ons lichaam omgezet worden, zorgt te veel omega 6 ervoor dat omega 3 niet kan worden omgezet. Extra inname (of minder omega 6) kan nodig zijn om deze balans weer te herstellen.

AdvertentieDHA en EPA

Omega 3 vetten bevatten twee zuren die cruciaal zijn voor een goede gezondheid: DHA (docosahexaeenzuur) en EPA (eicosapeintaeenzuur). Ze blijken uitermate belangrijk en lage concentraties vind je bij mensen die aan een depressie leiden of andere geestelijke gezondheidsproblemen hebben. DHA is essentieel voor een goede ontwikkeling van het brein, terwijl EPA je stemming en je gedrag ondersteunt. Samen versterken ze elkaar. Bovendien is DHA van grote invloed op de gezondheid en potentie van sperma. Is de concentratie te laag dan vervangt cholesterol de vetzuren in de celmembraan van de zaadcellen en dat verhindert een goede rijping van het zaad. Door meer essentiële vetzuren te eten los je dat op. Vooral de visolie in vette vissoorten zijn hiervoor goed. De zaadcellen worden beweeglijker en gezonder en de kans op een succesvolle bevruchting groter.

Bereid je voor op je zwangerschap

Begin al voordat je zwanger bent met het aanvullen van je hoeveelheid essentiële vetzuren om te zorgen dat je vruchtbaarheid optimaal is én om een reservevoorraadje te hebben voor het zich ontwikkelende kindje. En ook als je eenmaal in verwachting bent, zorg dat voor voldoende inname met je voeding en supplementen. Krijg je te weinig binnen dan zal je baby jouw voorraden gaan aanspreken. De grootste concentratie bevindt zich in je hersenen en het kan verklaren waarom zwangeren (en vrouwen met een baby) klachten hebben van vergeetachtigheid en concentratieverlies. Zonder goede aanvulling kan het wel een jaar duren voordat je weer de oude bent!

Shares

Geef als eerste een reactie on "De 7 redenen waarom je zwanger wordt van omega vetzuren"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares