Gezonde baby’s krijg je van genoeg vitamine D en ook sterke botten en een goed humeur

Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht door het menselijk lichaam zelf aangemaakt. Deze aanmaak is erg belangrijk voor sterke botten, een goede spierfunctie, een sterke weerstand en niet onbelangrijk, een goed humeur én gezonde baby’s. Zorg voor genoeg vitamine D aanmaak door regelmatig in de zon te komen en door het op te nemen in je dagelijkse voeding. Waarom is vitamine D belangrijk?

  1. voor sterke tanden en botten door voldoende calciumopname
  2. voor een goede spierfunctie
  3. ondersteunt weerstand
  4. je krijgt er een goed humeur van

Feeling sunny? Zonlicht belangrijk voor genoeg vitamine D

Ons lichaam kan onder invloed van zonlicht zelf vitamine D in de huid aanmaken, maar door te weinig zonlicht kan er een tekort ontstaan, vooral in de winter. Probeer dus om zoveel mogelijk buiten te komen in de zon. Daarnaast kunnen we ook een klein deel van de benodigde hoeveelheid vitamine D uit vooral dierlijke voeding halen. Bovendien wordt het toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten maar helaas is dit vaak niet voldoende. Gedurende de zomer adviseert de Nederlandse overheid een dagdosering van 10 mcg. en in de winter 25 mcg. De maximum aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Vitamine D is 50 mcg.

AdvertentieEen aantal jaren geleden is er in een onderzoek aangetoond dat bij moeders die te weinig zonlicht - en dus vitamine D - krijgen, de kans op psychische afwijkingen zoals schizofrenie bij hun baby's veel groter is. Zorg dus zeker als je zwanger bent dat je iedere dag met onbedekte huid buiten komt!

4 redenen waarom je vitamine D nodig hebt

Reden 1: Sterke botten 

Vitamine D is verantwoordelijk voor de opname van calcium uit onze voeding. Voldoende opname van calcium zorgt ervoor dat onze botten en tanden sterk blijven. Door onvoldoende calciumopname is er een verhoogde kans op botontkalking. (osteoporose).

Reden 2: Voldoende spierfunctie

Ook onze spierfunctie neemt onder invloed van voldoende vitamine D toe. Door een tekort aan vitamine D herstel je minder snel. Je kunt zwaarder trainen en sneller herstellen wanneer je voldoende hebt.

Reden 3: Ondersteunt weerstand

Een tekort aan vitamine D maakt je sneller vatbaar voor een verkoudheid of een griepje, vooral in de winter. Dit zijn zeg maar de soldaatjes die ervoor zorgen dat bacteriën en virussen vernietigd worden. Zorg daarom voor extra vitamine D.

Reden 4: Een goed humeur

Voldoende Vitamine D heeft een positieve invloed op je humeur doordat het een invloed heeft op de aanmaak van diverse hormonen, onder andere dopamine. Dit hormoon zorgt ervoor dat je je opgewekter voelt. De welbekende winterdepressie of winter blues komt niet voor niets voor in de periode dat het lang donker is buiten, vaak slecht weer en wanneer we te weinig in de zon komen.

Gepubliceerd op 10 februari 2015 – herzien op 28 oktober 2016.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.