Wat maakt groene thee zo bijzonder?

Shares

Groene thee wordt gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis. Het wordt al eeuwen lang gedronken in vooral China en Japan. Omdat het lekker is, maar ook omdat men er gezondheidbevorderende eigenschappen aan toekent. Dit komt onder andere door de hoge concentratie polyfenolen, waarvan EGCG de meest waardevolle is. De laatste jaren is groene thee ook bij ons enorm in populariteit gestegen. Geen wonder als je naar alle voordelen kijkt die groene thee zo bijzonder maken:

 • stimuleert de vetverbranding
 • helpt je energiepeil en concentratie hoog houden
 • bevat EGCG: een sterke antioxidant met een reinigende werking
 • gunstige invloed op de insuline- en bloedsuikerspiegel
 • goed voor hart en bloedvaten
 • verbetert het immuunsysteem
 • een mooi en gezond gebit

Verschil in kwaliteit

Er zit ontzettend veel verschil in de kwaliteit van groene thee die je in de winkel koopt. Ook de manier van bewaren en bereiden heeft invloed op de kwaliteit. Wil je er zeker van zijn dat je voldoende van de gezonde stoffen binnenkrijgt, dan kun je overwegen om hooggedoseerde groenethee-extracten te kopen. Deze zijn er onder andere in poedervorm. Zo weet je in ieder geval zeker dat je voldoende van de werkzame stoffen binnenkrijgt.

AdvertentieDit maakt groene thee zo bijzonder

Stimuleert de vetverbranding

De EGCG in groene thee helpt om gewicht te verliezen. Het stimuleert het proces van thermogenese wat inhoud dat het je lichaam aanzet meer calorieën te verbranden. Je metabolisme ofwel stofwisseling verhoogt waardoor meer vet verbrand wordt. Ook zorgt EGCG ervoor dat je lichaam minder vet opneemt uit je voeding. Deze twee eigenschappen helpen je met afvallen. In combinatie met cafeïne wordt dit effect van EGCG zelfs versterkt.

Het helpt je energiepeil en concentratie hoog houden

Doordat je meer calorieën gaat verbranden komt er meer energie vrij, waardoor je je ook energieker gaat voelen. De cafeïne versterkt dit effect. In groene thee komt het aminozuur l-theanine voor dat er voor zorgt dat je hersenen tot rust komen. Zo kunnen we ons het best concentreren.

EGCG is een zeer sterke antioxidant met een reinigende werking

EGCG is een ontzettend sterke antioxidant, veel sterker dan bijvoorbeeld vitamine C of vitamine E. Antioxidanten beschermen ons tegen vrije radicalen, stoffen en deeltjes die ons lichaam binnenkomen door bijvoorbeeld tabaksrook, straling en milieuvervuiling. Deze vrije radicalen hebben een negatief effect op ons lichaam. Ze versnellen het verouderingsproces en kunnen zelfs kanker veroorzaken. Door de antioxiderende werking van EGCG worden de negatieve effecten van vrije radicalen verminderd.

Gunstige invloed op de insuline- en bloedsuikerspiegel

Groene thee voorkomt dat de bloedsuikerspiegel na het eten te veel omhoog gaat. Door deze stabiliserende werking van groene thee zal er ook minder insuline aangemaakt worden. Zolang er insuline in je bloed zit, zal het lichaam geen vet verbranden.

Goed voor hart en bloedvaten

Groene thee heeft een goede invloed op hart en bloedvaten. Het verbetert de conditie van de bloedvaten en de vaatwanden. EGCG verlaagt het LDL-(=slecht)cholesterolgehalte zodat de bloedvaten minder snel verstopt raken.

Versterkt het immuunsysteem

Groene thee versterkt ons immuunsysteem en het maakt ons minder gevoelig voor allerlei virale en bacteriële infecties. EGCG werkt ontstekingsremmend, antibacterieel en antiviraal wat weer de kans verkleint ziek te worden.

Een mooi en gezond gebit

Gaatjes ontstaan door de vorming van tandplak. Tandplak bestaat uit voedselstoffen, speeksel en bacteriën. Deze bacteriën zetten de koolhydraten en suikers uit onze voeding om in zuren., die het tandglazuur aantasten waardoor gaatjes ontstaan. Flavonoïden in groene thee remmen de hechting en groei van bacteriën die tandplak vormen. Zo wordt voorkomen dat er tandplak en zuren ontstaan zodat de kans op gaatjes kleiner wordt. De polyfenolen hebben een ontstekingsremmende invloed op het tandvlees zodat bloedend tandvlees voorkomen wordt. Natuurlijk wel gewoon je tanden blijven poetsen.

Minimaal 3 tot 5 koppen groene thee per dag

Er wordt geadviseerd om dagelijks ten minste 3 tot 5 koppen groene thee te drinken om er de gezondheidsvoordelen van te ondervinden. Dit komt neer op z’n 1200 ml. om minimaal 250 mg van de cathechine EGCG binnen te krijgen. Het wordt aangeraden de thee zoveel mogelijk verspreid over de dag te drinken. Het heeft dus vooral effect wanneer je het voor een lange periode drinkt. Het is belangrijk de thee zo snel mogelijk op te drinken, het liefst binnen een kwartier omdat de polyfenolen vrij snel afbreken in water.

Shares

3 Reacties op "Wat maakt groene thee zo bijzonder?"

 1. Klinkt super, kunnen, mogen jullie enkele merken van winkels geven die kwalitatieve groene thee verkopen?
  Alvast bedankt!

 2. Als ik zelf thee zet van de bladeren van de drpplant voldoet die ook aan de groene thee uit de winkel.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares