Neem light niet licht! 9 redenen om light frisdrank te vermijden

We weten allemaal dat frisdrank slecht is voor onze gezondheid. Dit komt vooral door de grote hoeveelheden suiker die erin zitten. Dit kan onder andere leiden tot overgewicht en diabetes. Als gezonder alternatief wordt vaak gekozen voor de light variant. Wat veel mensen niet weten is dat met deze variant de kans op overgewicht alleen maar toeneemt. Wie de light variant drinkt, zou maar liefs tot drie keer zoveel vet ontwikkelen ten opzichte van diegenen die het niet drinken. Dat is niet het enige. Er zijn wel 9 redenen om met light te stoppen:

 1. Migraine verdwijnt en concentratie verbetert.
 2. Alles smaakt beter.
 3. Je verliest gewicht.
 4. Je krijgt sterkere botten.
 5. Je gaat minder snoepen en/of eten
 6. De kans op diabetes neemt af.
 7. Je eetpatroon verandert.
 8. Je wordt minder snel dronken.
 9. Je nierfunctie verbetert.

Wat de reden ook is, het schrappen van lightfrisdrank met kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam (E951), cyclamaat (E952) en sucralose (E955) komt je gezondheid alleen maar ten goede. Onderzoek hiernaar staat nog in de kinderschoenen, maar er is genoeg bewijs dat aantoont dat je ook de lightvariant beter uit je dieet kunt schrappen.

AdvertentieDit gebeurt er als je stopt met light frisdrank:

1 – Migraine verdwijnt en de concentratie neemt toe

Wanneer je stopt met het drinken van light frisdrank merk je misschien wel dat je voor het eerst in lange tijd helder kunt nadenken, dat je concentratie verbetert en dat je geen last meer hebt van migraine-aanvallen of andere hoofdpijn. De kunstmatige zoetstof aspartaam heeft invloed op verschillende chemische stoffen in de hersenen, de zenuwsignalen en het beloningssysteem van de hersenen. Dit kan hoofdpijn, migraine, angst, concentratieproblemen en slapeloosheid veroorzaken.

2 – Alles smaakt beter

Je zult merken dat alles beter smaakt wanneer je stopt met het drinken van light frisdrank. Kunstmatige zoetstoffen overweldigen de smaakpapillen met een overdaad aan zoetheid. Aspartaam is 200x zoeter dan tafelsuiker, sucralose zelfs 600x. Wanneer je veel light frisdrank drinkt, wennen je smaakpapillen hieraan en dit kan je smaaknegatief beïnvloeden.

3 – Je verliest gewicht

Veel mensen drinken light omdat ze denken dat ze er minder van aankomen en dat het zelfs helpt om het gewichtsverlies te vergemakkelijken. Dit lukt alleen als je helemaal met frisdrank stopt. Onderzoek toont aan dat het dagelijks drinken van light frisdrank de kans op het ontwikkelen van overgewicht in de komende 10 jaar met 65% verhoogt.

4 – Je krijgt sterkere botten

Stoppen met (light) frisdrank is de beste manier om de sterkte van de botten te verbeteren. Dit vermindert de kans op botbreuken. Frisdrank onttrekt calcium aan je lichaam waardoor de botsterkte afneemt.

5 – Je gaat minder snoepen en/of eten

Ook wanneer je kunstmatige zoetstoffen binnenkrijgt, ontvangt het lichaam een seintje om het hormoon insuline aan te maken wat ervoor zorgt dat suiker opgenomen wordt in onze cellen en omgezet wordt in energie, zodat de suikerspiegel gaat dalen. Het probleem is echter dat er helemaal geen suiker in light zit. Hierdoor zorgt insuline-aanmaak dat je gaat verlangen naar eten, waardoor je extra gaat snacken. Als dit zich vaak voordoet, zul je uiteindelijk meer eten en niet minder.

6 – De kans op diabetes neemt af

Kunstmatige zoetstoffen kunnen de suikerstofwisseling verstoren en dit kan uiteindelijk leiden tot diabetes. Een onderzoek in Japan toont aan dat mannen van middelbare leeftijd die dagelijks 1 of meer glazen light frisdrank drinken in een periode van 7 jaar een grotere kans hadden op het ontwikkelen van diabetes type 2.

7 – Je eetpatroon verandert

Omdat light frisdrank minder calorieën bevat denken veel mensen dat ze ter compensatie kunnen kiezen voor een ongezonde maaltijd, zoals een hamburger met frites. Ook wordt het vaak aangeboden bij een fastfoodmaaltijd. Vaak wordt de slechte keuze van (light) frisdrank veroorzaakt vanuit een gewoonte. Je bent als het ware geconditioneerd om frisdrank met fastfood te drinken. Wanneer je breekt met de gewoonte om (light) frisdrank te drinken, eet je waarschijnlijk ook minder snel fastfood.

8 – Je wordt minder snel dronken

Het is een feit dat je sneller dronken wordt van mixen met light frisdrank. In normale frisdrank zit suiker dat ervoor zorgt dat de maag de alcohol langer vasthoudt. Omdat dit in light niet zo is, komt de alcohol direct in de bloedbaan terecht waardoor je sneller dronken wordt.

9 – Je nierfunctie verbetert

Als je stopt met light frisdrank hoeft je lichaam zich niet langer bezig te houden met de extra afvoer van de ingrediënten die erin zitten. Je nieren kunnen nu doen waar ze bedoeld voor zijn: het verwijderen van afvalstoffen, de vocht- en zoutbalans regelen, de bloeddruk stabiliseren. Onderzoek toont aan dat vrouwen die dagelijks 2 of meer light frisdrank consumeren een dubbele kans hadden op een verminderde nierfunctie.

Alternatieven:

Er zijn voldoende alternatieven die gezonder zijn dan light frisdrank, ook als ze wel suiker bevatten.

 • Water is natuurlijk het meest voor de hand liggend. Het is een goede dorstlesser en wanneer je het ‘s ochtends mengt met vers geperst citroensap dan heb je een fris detoxdrankje. Je kunt ook gember of mint aan het water toevoegen voor een andere smaak. Of neem een detoxdrankje waarvoor je een concentraat mengt met water.
 • IJsthee maak je zelf door sterke thee te zetten en hieraan eventueel verse citroen toe te voegen. Laat afkoelen in de koelkast. Groene thee is extra slim omdat het veel antioxidanten bevat.
 • (Grenadine)siroop kennen we allemaal uit onze jeugd. Meng een deel siroop met water. Dit bevat wel suiker, maar lang niet zoveel als frisdrank.
 • Aloë vera drank
 • Melk
 • Vers geperste vruchtensap


	

Geef als eerste een reactie on "Neem light niet licht! 9 redenen om light frisdrank te vermijden"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.