De 10 keuzes van Margot Boer

Margot Boer (07-08-1985) is een topsportster en grenzenverlegger pur sang. Inmiddels alweer volop in voorbereiding voor het Wereldkampioenschap afstanden van 2016 in Kolomna (RUS) waren wij benieuwd naar de keuzes van deze topschaatsster op het gebied van sport, voeding en herstel in al zijn facetten.

1- Shorttrack of langebaanschaatsen?

Langebaanschaatsen. Net als vele andere schaatsers ben ik ook op jonge leeftijd begonnen met shorttrack, maar dat werd mij op een gegeven moment toch iets te risicovol. Vandaar ook de switch naar de lange baan en daar heb ik achteraf zeker geen spijt van.

Advertentie2 – Duurtraining of krachttraining

Krachttraining. Vooral omdat ik daarmee goed mijn grenzen kan verleggen. In het schaatsen heb je beide soorten trainingen nodig, maar ik vind krachttraining wel het leukst om te doen.

3 – Fysiotherapie, yoga, of meditatie?

Alle 3! Fysiotherapie kan ik bijna niet zonder, zeker in aanloop naar het nieuwe schaatsseizoen. Zeker in de beginfase vindt er een zware belasting plaats en loop je een grotere kans om tegen fysieke ongemakken aan te lopen. Met een regelmatig bezoek aan de fysio probeer ik zo fit mogelijk te blijven. Mijn mentale fitheid probeer ik via yoga en meditatie op peil te houden. Denk dan aan diverse ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen om goed tot rust te kunnen komen

4 – Wijntje, biertje? Of houd je het altijd bij water?

Af en toe een wijntje, maar voornamelijk water. Zeker wel 2-3 liter per dag. Daarnaast drink ik ook regelmatig witte en groene thee.

5 – Wellness of shoppen of naar de film?

Naar de film. Ik vind het heerlijk om even een filmpje te pakken. Liefst kijk ik deze in de bioscoop, maar als dat niet lukt dan is thuis op de bank ook prima.

6 – Eet je 3 of 6 maaltijden per dag?

Voornamelijk de 3 hoofdmaaltijden, af en toe aangevuld met een tussendoortje. Op wedstrijddagen ziet mijn schema er wel iets anders uit, omdat ik dan met onregelmatige tijden te maken heb. Mijn ontbijt bestaat vaak uit wat yoghurt met daarin een notenmix en havermout. Met de lunch kies ik vaak voor een salade met wat kip of vis, of brood met kipfilet en sla. ‘s Avonds probeer ik veel te variëren en neem ik bijvoorbeeld wat groenten met rijst, quinoa of aardappels met vis of kip.

7 – Vis, vlees of vegetarisch?

Vis! Maakt niet uit welke soort, maar ik ben wel echt een visliefhebber. Als ik er dan toch eentje moet kiezen neem ik de kabeljauw. Lekker licht, maar ook eiwitrijk.  Als ik vlees eet dan is het vooral kipfilet op glutenvrij brood.

8 – Eiwitten of (langzame) koolhydraten?

Eiwitten. Onmisbaar en zeker voor sporters. Ik train momenteel 6 dagen per week, 2x per dag. Om goed en snel te herstellen van die inspanning moet ik na afloop van een training snel aanvullen met eiwitrijke voeding of drankjes. Een eitje, kipfilet of een eiwitshake maken dus een vast onderdeel uit van mijn voedingsschema. De koolhydraten zijn niet uit mijn menu geschrapt, maar ik beperk het meestal tot een paar sneetjes brood per dag en af en toe wat rijst.

9 – Suppletie of puur natuur?

Ik probeer zoveel mogelijk uit de natuur te halen, maar door de extreme inspanning bij het topschaatsen heeft mijn lichaam iets extra’s nodig. Ik neem dus wat extra visolie, vitamine B12 en af toe een multivitamine.

10 – Powernapje of uitslapen?

Powernap. 30 minuten is meer dan voldoende. Ik heb nu te maken met een redelijk strak schema en uitslapen zit er daarom ook niet echt in. Daarnaast voel ik me eerlijk gezegd ook een stuk lekkerder als ik een korte powernap heb gedaan, dan als ik lang in bed blijf liggen.	

Geef als eerste een reactie on "De 10 keuzes van Margot Boer"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.