Gezondheid met… Carlo Tosi

Shares

Carlo Tosi (41) heeft als sportfysiotherapeut door de jaren heen veel topsporters behandeld. Hij maakte bijvoorbeeld op meerdere eindtoernooien onderdeel uit van het medische team van het Nederlands voetbalelftal, was betrokken bij grote wieler- en tennisevenementen (Tour de France, Giro d’Italia, Roland Garros, Wimbledon) en in het seizoen 2012-2013 werkzaam bij de A-selectie van Ajax.

“It’s all about synergy”

Daarnaast is Carlo al meer dan 15 jaar verbonden aan SMC Fysiomed in Amsterdam. Hier begeleidt hij met een team van specialisten sinds 1993 diverse Nederlandse topsporters in binnen- en buitenland. Carlo gaf ons de gelegenheid om bij SMC Fysiomed een kijkje in de keuken te nemen, waar we tot de ontdekking kwamen dat het geheim tot betere prestaties vooral ligt in… synergie!

AdvertentieDEEL 1: Gezondheid en de rol van de fysiotherapeut

Wat versta jij onder een goede gezondheid?

Gezondheid zie ik als het vermogen om jezelf aan te passen en een eigen regie te voeren, kijkend naar de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven. Ik zie het ook als een toestand van volledig fysiek, geestelijk en sociaal welbevinden en dus niet alleen het ontbreken van ziekte of gebreken.

Wanneer is het verstandig om een fysiotherapeut in te schakelen?

Als er acuut een probleem ontstaat, of als er sprake is van overbelastingsklachten. Een fysiotherapeut is een hoog opgeleide professional en kan sporters met acute klachten optimaal begeleiden. Daarnaast is het ook raadzaam om een fysiotherapeut in te schakelen, zodra klachten aan knie, enkel of rug langer dan 2 dagen aanhouden. Tot slot denk ik dat het ook goed is om met een sportfysiotherapeut aan de slag te gaan ter  voorbereiding op bijvoorbeeld een marathon. Deze kan je van de juiste tips en adviezen voorzien waarmee je de kans op blessures verkleint, maar ook om de marathon op een goede manier te volbrengen.

Hoe zit een werkdag er voor jou uit?

Meestal sta ik rond 07:00 uur op en begin ik – na een goed ontbijt-  een uurtje later aan mijn werkdag. Gedurende de dag ben ik elk half uur bezig met een andere patiënt waarbij ik uiteenlopende blessures behandel, maar ook samen met hen in de oefenruimte aan de slag ga. Dit kunnen topsporters zijn, maar ook amateursporters en recreatieve sporters. Allen hebben ze een doel voor ogen: zo snel mogelijk weer fit worden, of gericht hun (sport) prestatie verbeteren. Doorgaans ben ik tot 18:00 uur op SMC Fysiomed aanwezig en ga ik na een afwisselende dag richting huis naar mijn gezin en probeer ik zelf – als ik de tijd vind – ook nog even aan mijn conditie te werken.

Waar haal jij je energie uit?

It’s all about synergy! De balans van lichaam, geest en energie. Hier speelt voeding voor mij in zijn totaliteit ook een essentiele rol in. Ik heb het dan over het ontbijt tot de laatste snack voor het slapen. Daarnaast  streef ik naar een goede balans van voedingsstoffen zoals koolhydraten, eiwitten, vetten, mineralen en vitamines. En probeer ik gedurende de dag ook voldoende water te drinken.

En waar je ontspanning?

Hahaha… uit mijn werk! Want daar haal ik ook het meeste plezier uit.

Wat maakt voor jou het verschil tussen een gemiddelde en een goede fysiotherapeut?

Een goede fysiotherapeut bezit naar mijn mening passie en toewijding en heeft te allen tijde het beste voor met:

  • De cliënt en in dit kader niet de ‘’patiënt”. Het moet goed duidelijk worden wat deze wil. Er moet goed naar de cliënt worden geluisterd en zijn of haar hulpvraag dient altijd centraal te staan.
  • De beroepsgroep. Innovatie binnen het vakgebied is van groot belang en tegenwoordig zijn de mogelijkheden op het gebied van meetinstrumenten enorm toegenomen. Denk bijvoorbeeld aan diverse apps zoals Runtastic of Runkeeper, maar ook andere technologische ontwikkelingen waarmee de (lichamelijke) conditie op een steeds betere en betrouwbaardere manier kan worden gemonitord.  Ik ben van mening dat een goede fysio daar op een juiste manier op in te spelen.
  • Zichzelf. Ik vind dat een goede fysiotherapeut continue in zichzelf investeert en niet stil blijft staan in het vergaren en bijspijkeren van zijn kennis. Ik denk hierbij dan aan het lezen van wetenschappelijke artikelen, of het volgen van een extra cursus of studie.

Hoe Carlo dit in praktijk brengt lees je in deel 2 van het interview.

Benieuwd of Carlo Tosi of een van de andere specialisten van SMC Fysiomed iets voor jou kan betekenen? Meer informatie vind je op http://www.fysiomed.org. Liever meteen een afspraak maken? Bel dan met: 020 560 89 20.

Shares

Geef als eerste een reactie on "Gezondheid met… Carlo Tosi"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares