Onderzoek: bruin vet is goed. 3 trucs om dat te beïnvloeden

bruin vet
Shares

Onlangs kwam ik erachter wat de reden is, dat ik heel lang geleden al in de Viva of Cosmo las dat je moest zwemmen op vakantie om af te vallen of op z’n minst niet aan te komen (van al die lekkere hapjes en drankjes). Ik heb altijd gedacht dat dat kwam doordat je dan beweegt. Mis! Het blijkt nu dat blootstelling aan (mild) lage temperaturen ervoor zorgt dat je bruin vet aanmaakt en dat speelt een rol bij de extra verbranding van calorieën. Deze trucs helpen daarbij:

  1. Door te rillen verbrand je vet
  2. Alfaliponzuur stimuleert bruin vet
  3. En groene thee ook

Wat is bruin vet?

We weten al langer dat baby’s bruin vet hebben als ze worden geboren. Met name tussen de schouderbladen. Enige jaren geleden is ontdekt dat ook volwassen bruine vetdepots hebben, dan zit het boven de sleutelbeenderen en langs de aorta. Ook kun je bruine vetcellen in het witte vet hebben. Het wordt geactiveerd door je hersenen wanneer je in een koude omgeving bent via het sympathisch zenuwstelsel. In een mede-Nederlands onderzoek wordt aangetoond dat bruin vet de hoeveelheid cholesterol in het bloed doet dalen, doordat actief bruin vet vetten uit het bloed opneemt. Er blijft dan wel meer cholesterol achter, maar dit kan efficiënt door de lever worden verwerkt. (Kunstmatige) activatie van het bruine vet gaat atherosclerose tegen en daarmee ook het risico op hart- en vaatziekten.

Advertentie3 trucs voor meer bruin vet

1 – Door te rillen verbrand je vet

Australisch onderzoek van het Garvan Institute in Sidney heeft aangetoond dat je vet kunt verbranden zonder te bewegen en wel door te rillen. Hierdoor spreek je minstens zoveel van je vetreserves aan als door te lopen. Wanneer je koude rillingen hebt, zet je wit vet om in bruin. Hierop is ook de in de intro genoemde truc gebaseerd om in de zomer veel (in natuur water) te zwemmen. Wanneer de temperatuur van het water lager is dan je lichaamstemperatuur – en dat is eigenlijk altijd zo – hoef je niet eens te zwemmen om toch vet te verbranden.

2 – Alfaliponzuur stimuleert bruin vet

Deze antioxidant verhoogt in vetcellen de synthese van mitochondriën, die verantwoordelijk zijn voor de energievoorziening en verbranding. Ook stimuleert alfaliponzuur de verbranding van vetzuren én de vorming van bruin uit wit vet.

3 – En groene thee ook

Een goede truc is ook om groene thee te drinken. Dit helpt om het bruine vet te activeren en ook om af te vallen en als ontgifting.

5 feiten over bruin vet

  1. Wit vet  ligt als bescherming rond je organen, zorgt voor isolatie van het lichaam en de productie van energie. Bruin vet reguleert je lichaamstemperatuur en speelt een rol in de (extra) verbranding van calorieën.
  2. Vrouwen hebben meer bruin vet dan mannen: 7,5% tegenover 3,1%. Ze kunnen ook makkelijker wit in bruin vet omzetten.
  3. Onder de 50 heb je méér bruin vetweefsel.
  4. Hoe dunner, hoe meer bruin vet ten opzichte van wit.
  5. Levensstijl is ook van invloed op het percentage: bètablockers hebben een negatieve invloed en een laag glucosegehalte en niet-roken hebben een positief effect.
Shares

Geef als eerste een reactie on "Onderzoek: bruin vet is goed. 3 trucs om dat te beïnvloeden"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares