Moe, moe, moe? Dat is 1 van de 7 tekenen van leverziekte

symptomen van leverziekte
Shares

Functioneert jouw lever eigenlijk wel goed? En hoe kun je weten of er iets aan de hand is voor het echt te laat is? Je lever is het grootste orgaan in je lichaam en heeft vele functies. Het is belangrijk voor het filteren van je bloed om gifstoffen, zoals alcohol, geneesmiddelen te verwijderen, oude bloedcellen af te breken en glycogeen (suiker) op te slaan. Bovendien worden hier stollingsfactoren voor je bloed gemaakt die een bijdrage leveren aan je immuunsysteem. Als je lever niet goed werkt, werkt je hele lichaam slechter. Wees er dus snel bij om erger te voorkomen. Dit zijn de 7 tekenen van leverziekte waar je echt op moet letten:

  1. Snelle gewichtsverandering (meer of minder)
  2. Vermoeidheid
  3. Blauwe plekken
  4. Geelzucht
  5. Vocht vasthouden
  6. Donkere urine
  7. Schijnbaar onverklaarbare koorts

Het is een fabeltje dat alleen alcohol je lever kapot maakt. Ook te veel vet eten, geneesmiddelen, overgewicht, slechte voeding of hepatitis kunnen heel schadelijk zijn.

AdvertentieDit moet je weten: 7 tekenen van leverziekte

1 – Snelle toe- of afname van je gewicht

Wanneer je heel snel afvalt, kan dat erop wijzen dat je lever opeens geen koolhydraten, vetten en eiwitten meer goed kan verwerken. Ook kun je juist zwaarder worden wanneer je lever te zwaar belast wordt. Een van de functies van de lever is om gal af te scheiden naar je darmen om vetten beter te kunnen verteren. Ongeveer 95% hiervan komt via de dunne darm weer terug in de lever. Wanneer het vetpercentage daarvan heel hoog is doordat je bijvoorbeeld te weinig vezels eet, raakt je lever overbelast en zal uiteindelijke vervetten. We spreken dan van non-alocholische levervetting. Gevolg: gewichtstoename, meestal het eerst in je bovenbuik.

2- Vermoeidheid

Hoewel er vele oorzaken voor extreme vermoeidheid kunnen zijn, is het proces dat erachter zit vaak nog onduidelijk. Wel is er een duidelijk verband aangetoond tussen invaliderende vermoeidheid en zwakte met het optreden van leverziekte. Algemeen wordt aangenomen dat door een slecht functionerende lever er minder voedingsstoffen worden opgenomen en dat je dan dus in feite aan ondervoeding leidt. Hormonale afwijkingen, diabetes en leverkanker kunnen aan het slecht functioneren bijdragen.

3 – Blauwe plekken

In de lever worden stollingsfactoren geproduceerd die in je hele lichaam voor de bloedstolling zorgen. Functioneert je lever niet goed, dan kan er ook geen normale bloedstolling optreden. Dit kun je als eerste merken aan het bij het minst geringe stootje ontstaan van blauwe plekken, door bloedinkjes in kleine bloedvaten.

4 – Geelzucht, een van de bekendste tekenen van leverziekte

Bij de afbraak van rode bloedcellen door de lever ontstaat bilirubine. Vervolgens verwijdert de lever deze stof uit je lichaam door uitscheiding naar de darmen. Als dit proces niet helemaal goed verloopt, dan vindt er opslag van bilirubine plaats waardoor je huid en oogwit geel worden.

5 – Vocht vasthouden

Dit gebeurt met name wanneer je leverfibrose of levercirrose hebt: de ontstekingen en het littekenweefsel verhinderen een normale bloedstroom door de lever, waardoor de druk op de aderen toeneemt. Dit noemt men portale hypertensie (hoge bloeddruk). Het gevolg is vochtophoping in je buik, benen en voeten in de vorm van oedeem.

Een simpel trucje om vast te stellen of je vochthoping of oedeem hebt is door met 1 vinger op je buik te duwen en weer los te laten. Wordt het plekje licht en pas langzaam weer z'n normale kleur? Dan houd je vocht vast.

6 – Donkere urine

Door de opslag van bilirubine in je lichaam krijg je eerst geelzucht (zie punt 4) en gaan je nieren proberen om deze stof uit te scheiden. Het resultaat is dat je urine een heel donkere kleur krijgt.

7 – Schijnbaar onverklaarbare koorts

Vaak wordt slecht functioneren van de lever veroorzaakt door een virusinfectie, zoals hepatitis A (zeer besmettelijk via besmet voedsel of water), B (besmetting via bloed of andere lichaamsvloeistoffen van mens op mens) en C (via bloed-bloed contact tussen mensen). Deze infecties beschadigen je cellen waardoor je lever moeite krijgt z’n werk te doen. De virusinfectie kan de oorzaak van de koorts.

Shares

Geef als eerste een reactie on "Moe, moe, moe? Dat is 1 van de 7 tekenen van leverziekte"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares