Is leverontsteking de nieuwe epidemie? Bessen eten beschermt je.

Ruim een miljoen pijnstillers slikken we per dag, anderhalf miljoen antidepressiva en dan zijn er nog tal van specialistische middelen tegen allerlei aandoeningen. Naar schatting 1 op de 10 westerlingen heeft een aandoening van de lever. Geen wonder, want doordat massale slikken van medicijnen, vaak op een dagelijkse basis, heeft je lever het zwaar te verduren. Je kunt zelf deze leverontsteking (hepatitis) verminderen door een anti-ontstekingsdieet te volgen. Neem de volgende keer dat je boodschappen doet vooral ananas, bessen en meer uit het onderstaande lijstje mee:

 1. Kurkuma
 2. Donkergroene bladgroente
 3. (Bos)bessen
 4. Ananas
 5. Knoflook
 6. Groene thee

Als je boven de 60 bent, is de kans groot dat je inmiddels op 3 geneesmiddelen per dag zit en met de vergrijzing, gaat dit aantal alleen maar toenemen. Niet-alcoholische leververvetting komt steeds vaker voor onder volwassenen en er lijkt geen eind aan te komen.

AdvertentieAls je lever niet goed werkt, neemt je gezondheid snel af.

Je lever wordt enorm belast, want het zorgt voor de verwerking van alles wat we binnenkrijgen: voedingsstoffen komen hier terecht, vet wordt afgebroken en je bloedsuikergehalte gereguleerd. Ook verwijdert je lever toxines en oude rode bloedcellen uit je bloed en worden in dit orgaan vitamines en mineralen opgeslagen. Denk hierbij aan vitamine A en ijzer.

6 voedingstips om leverontsteking te verminderen

Een manier om leverontsteking te verminderen is om je aan een anti-ontstekingsdieet te houden. Deze voedingsmiddelen helpen tegen ontstekingen in je hele lichaam en zijn bijzonder goed voor je lever.

1 – Kurkuma

Dit kruid, dat vooral in de Aziatische keuken ruim gebruikt wordt, vermindert ontstekingen, stimuleert het functioneren van je lever en je nieren en bevordert de galproductie. Probeer het dagelijks te gebruiken in de nasi of bami, om een vleesmarinade te spicen, in je pindasaus of over gekookte aardappels die je daarna gaat bakken.

2 – Donkergroene bladgroente

Boordevol antioxidanten, flavonoïden, carotenoïden en vitamine C. Denk bij donkergroen aan boerenkool, spinazie en andere koolsoorten. Deze verminderen ontstekingen en celbeschadiging. Een eiwitshake mét deze groente en spirulina geeft je lever een boost en gaat verzuring tegen.

3 – (Bos)bessen

Alle kleine donkere en rode bessen bevatten flavonoïden die sterke ontstekingswerende eigenschappen hebben. Met name bosbessen bevatten anthocyaniden, die zeer sterk werken. Zijn deze bessen niet echt je ding, dan kun je een detox op basis van bessenconcentraat nemen. Hiermee help je je lever om zelf gezond te blijven en om je lichaam beter te ontgiften.

4 – Ananas

Dit kalmeert je spijsvertering en helpt de lever om voeding af te breken doordat het spijsverteringsenzymen bevat. Ook zit er vitamine C en B1 in ananas, kalium en magnesium die samen de strijd tegen ontstekingen aanbinden.

5 – Knoflook

Anti-viraal, anti-bacterieel en schimmelwerend. Bovendien heeft knoflook ook antioxidatieve eigenschappen. Het helpt tegen ontstekingen én geeft je immuunsysteem een boost.

6 – Groene thee

Gaat vetophoping tegen – ook in je lever -, verbetert het aantal antioxidanten en verbetert je leverfunctie. Groene thee bevordert een goede leverfunctie.

Dit moet je niet eten

 • grote hoofdmaaltijden
 • voeding met veel vet
 • producten met veel suiker
 • voorbewerkt voedsel
 • alcohol

Deze voedingsmiddelen zijn een aanslag op je lever en verhogen de stress erop doordat hij harder moet werken om de ladingen vet en suikers af te breken. Vermijd deze voeding, kies uit het lijstje met ontstekingswerende producten en eet sowieso gezond om je lever gezond te houden en daarmee je hele lichaam.

Geef als eerste een reactie on "Is leverontsteking de nieuwe epidemie? Bessen eten beschermt je."

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.