Valeriaan: de natuurlijke rustgever

Valeriaan of in het Latijn Valeriana officinalis is een kruidachtige plant die vooral bekend staat als natuurlijke rustgever. Valeriaan wordt al eeuwen lang gebruikt in de kruidengeneeskunde ter ondersteuning van nervositeit, angst, stress, slapeloosheid en bij gespannen spieren.

Voordelen van valeriaan

  • versterkt de werking van GABA neurotransmitters
  • vermindert angst en spanning
  • ondersteunt een natuurlijke, goede nachtrust
  • vermindert spierkramp en ontspant de spieren

Als de valeriaanplant twee of drie jaar oud is kan de wortel worden geoogst om gebruikt te worden voor zijn krachtige rustgevende eigenschappen. De werkzame stoffen worden uit de wortel geëxtraheerd en verwerkt in een vloeistof of in capsules, tabletten en poeders.
Valeriaan kan als natuurlijke rustgever rust geven bij veel stress, angstige gevoelens, spanning en nervositeit en ervoor zorgen dat je sneller en beter zult slapen. Houd er wel rekening mee dat het de oorzaak van deze gevoelens niet oplost. Probeer ook daar iets aan te doen.

AdvertentieGABA neurotransmitters

Valeriaan werkt ontspannend en kalmerend op ons zenuwstelsel. Dit komt doordat stoffen uit de valeriaanwortel een versterkende en in aantal toenemende invloed hebben op zogenaamde GABA (gamma-aminoboter-zuur/acid) neurotransmitters. Deze neurotransmitter zorgt ervoor dat de overdracht tussen zenuwcellen onderdrukt wordt, zodat er minder prikkels worden doorgegeven. Dit heeft een kalmerend en ontspannend effect.

Angst en spanning

De prikkeloverdracht wordt onder invloed van de GABA neurotransmitters in ons zenuwstelsel afgeremd en daardoor kunnen de angstige en gespannen gevoelens afnemen. Mensen die last hebben van deze gevoelens kunnen baat hebben bij het gebruik van valeriaan. Wel dient men valeriaan minimaal twee tot vier weken te gebruiken voordat het effect zal hebben.

Een goede nachtrust

Valeriaan werkt rustgevend en ontspannend en daardoor heeft het ook een positieve invloed op het inslapen. Met valeriaan vallen we sneller in slaap en slapen we ook dieper zodat we minder snel wakker worden. Veel slaapmiddelen willen nog wel eens verslavend en versuffend werken. Valeriaan is een goed natuurlijk alternatief omdat je er weer helder bij opstaat en het werkt niet verslavend.

Ontspant spieren en vermindert spierkramp

Valeriaan werkt ook ontspannend op onze spieren. Bij spierkramp en gespannen spieren kan valeriaan ontspannend werken. Indirect kan dit natuurlijk veroorzaakt worden door stress en spanning, dan werkt het dubbel op. De bij stress en spanning horende klachten, zoals trillen, buikpijn, hartkloppingen en transpireren kunnen hierdoor ook verminderen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.