Meidoorn voor hart en bloedvaten

Meidoorn is een langzaam groeiende struik die vroeger veel als erfafscheiding gebruikt werd vanwege de doorns die aan de takken zitten. Dit verklaart de andere naam: haagdoorn. De struik was in de Oudheid een symbool van huwelijk en vruchtbaarheid en wordt al eeuwenlang gebruikt voor de preventie en behandeling van hart- en vaatziekten. Het wordt ook wel een harttonicum genoemd. 

Voordelen van meidoorn:

  • versterkt de hartfunctie
  • verbetert de doorbloeding
  • ondersteunt de bloeddruk
  • beschermt tegen vrije radicalen
  • remt ontstekingen
  • vermindert spanning en nervositeit

Meidoorn (Crataegus) komt van nature voor in gematigde noordelijke klimaatzones. Er zijn verschillende soorten waaronder de Crataegus oxycantha en de Crataegus laevigata die in Nederland inheems voorkomen. De struik heeft sterk geurende witte bloemen en bevat een aantal geneeskrachtige stoffen die zowel in de bladeren, bloemen en bessen zitten. Meidoorn bevat diverse flavonoïden, rutine, triterpeenzuren, sterolen, fenolzuren, polysachariden, pectine, purinen en vitamine C.

AdvertentieDe voordelen op een rijtje:

Hartfunctie

Meidoorn ondersteunt de hartfunctie. Het heeft een versterkende invloed op de kracht van de contracties van de hartspier en het verlaagt de slagfrequentie. Ook kan het hartritmestoornissen tegengaan. Heb je last van kortademigheid, hartkloppingen of vermoeidheidsklachten die in verband staan met een verminderde hartfunctie, dan kan meidoorn bijdragen aan een vermindering hiervan.

Doorbloeding

Coronaire hartziekten worden veroorzaakt door afwijkingen in de kransslagaders (arteria coronaria) en ze kunnen leiden tot hartkramp (angina pectoris) of een hartinfarct. Door een vernauwing (arteriosclerose) of blokkade kan er een zuurstoftekort in het hart ontstaan. Meidoorn bevat stoffen die de doorbloeding verbeteren en de kransslagaders verwijden zodat er meer zuurstof in het hart komt. Dit geldt ook voor de doorbloeding van de vaten in de hersenen en de perifere bloedvaten. Heb je last van etalagebenen, winterhanden en –voeten of de ziekte van Raynaud, dan kun je baat hebben bij meidoorn.

Bloeddruk

Meidoorn ondersteunt de bloeddruk, zowel bij lage (hypotensie) als bij hoge (hypertensie) bloeddruk en is daardoor geschikt om de bloeddruk onder controle te houden.

Hart en bloedvaten

Door bepaalde processen in ons lichaam en door externe factoren als sigarettenrook, straling en milieuvervuiling komen deze vrije radicalen in ons lichaam waar ze cellen kunnen beschadigen. Meidoorn bevat antioxidanten en beschermt hart en bloedvaten tegen schade veroorzaakt door deze vrije radicalen, die in verband gebracht worden met het ontstaan van hart- en vaatziekten.

Ontstekingen

Chronische ontstekingen spelen een belangrijke rol in het ontstaan van hart- en vaatziekten. Meidoorn heeft ontstekingsremmende eigenschappen waardoor het de kans op hartfalen vermindert.

Spanning en nervositeit

Wanneer je langdurig onder stress staat omdat je veel moet presteren of door bepaalde gebeurtenissen in je leven kan dit nervositeit, spanning, slapeloosheid of angst veroorzaken. Er wordt altijd gezegd dat stress slecht is voor het hart, dit klopt omdat stress de kans op hart- en vaatziekten verhoogt. Meidoorn is een natuurlijke rustgever die het hart en het zenuwstelsel ontspant.

Suppletie

Meidoornblad en –bessen kunnen als thee, tinctuur of supplement gebruikt worden. De verschillende onderdelen van de planten hebben iets andere eigenschappen in relatie tot hart en bloedvaten. Kruidkundigen zullen deze dus vaak gezamenlijk aanbevelen. Als je meidoorn gaat gebruiken, heb dan wel een beetje geduld. Er is een aanlooptijd van een aantal weken nodig om tot een goede werking te komen en om optimaal te kunnen profiteren van de goede eigenschappen wordt meestal 2-3 maanden aangegeven. Bedenk altijd wel dat het de bloeddruk kan verlagen en overleg eventueel eerst met je huisarts. Meidoorn is verkrijgbaar in capsules, tabletvorm of als tinctuur (druppels).

3 Reacties op "Meidoorn voor hart en bloedvaten"

  1. Ik heb last van een lekkende hartklep(de mitralisklep) kan meidoorn van nut zijn?

  2. Ik heb verkalkte aortaklep, Kan meidoorn hierbij helpen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.