In 11 stappen twee liter per dag drinken is niet zo’n opgave

Vind jij het drinken van minstens twee liter (water) per dag ook moeilijker dan het klinkt? Ik wel. De reden hiervoor zou erin liggen dat in deze wereld van overbewerkt voedsel, onze smaakpapillen gewend zijn aan sterke smaken. Dat kan wel zijn, maar ja. Koud water is nu eenmaal koud water en verder niks. Daarom ging ik op zoek naar gemakkelijke manieren om genoeg vocht binnen te krijgen. Met deze tips blijkt twee liter drinken niet zo’n grote opgave.

 1. 06:30 heet water met citroen of detoxdrink
 2. ontbijt met (vers) vruchtensap met water of (kruiden)thee
 3. 08:00 drink water onderweg
 4. 10:30 thee/koffie
 5. voor de lunch water
 6. na de lunch kruidenthee
 7. bij het sporten – groene (ijs)thee
 8. 16:00 warme thee
 9. voor de maaltijd groene thee
 10. 20:30 kruidenthee
 11. 22:00 klein glas water

Soms is 2 liter niet nodig

Gelukkig hoeft u niet rechtstreeks aangesloten te worden op de waterleiding om voldoende vocht binnen te krijgen. Maar wat is voldoende vocht precies? Er zijn geen officiële richtlijnen en de deskundige adviezen lopen wijd uiteen. De puristen zeggen nog altijd dat niets minder dan acht glazen puur H2O volstaat, maar wetenschappelijk bewijs laat iets anders zien. In de frontlinie van het gevecht tegen de acht glazen per dag staat Heinz Valtin, een nierspecialist en emeritus hoogleraar aan de Dratmouth Medical School in de VS. Zijn onderzoek lijkt aan te tonen dat volwassenen die in een gematigd klimaat leven en gemiddeld actief zijn echt geen grote hoeveelheden water hoeven te drinken. Ander onderzoek laat zien dat vrouwen die voldoende gehydrateerd zijn hun vocht halen uit een grote verscheidenheid voedsel en drankjes, niet alleen maar uit water dus.

AdvertentieAlles telt mee

Wanneer het gaat om twee liter per dag zult je waarschijnlijk het best kunnen mikken op iets tussen beide richtingen in. Dat betekent dus volop genieten van vruchtensap, kruidenthee en siroop (let op de suiker) en daarnaast je vochtinname verhogen met puur water. Puur betekent niet alleen maar dat spul uit een fles of de kraan. Heet water telt ook, net als kruidenwater of water gekoeld met smaakmakers als komkommer of munt.

2 liter in 11 stappen

 1. Zodra je wakker wordt, moet je het vocht aanvullen dat je ’s nachts bent kwijtgeraakt. Laat een schijfje citroen of limoen even trekken in een mok heet water (250 ml). Dit drankje ondersteunt ook de leverfunctie en helpt bij de ontgifting. Je kunt ook een detoxdrankje nemen voor hetzelfde effect.
 2. Vul een glas (200 ml) voor de helft met koolzuurhoudend bronwater en vul aan met vruchtensap, bijvoorbeeld appel of grapefruit, en drink het bij uw ontbijt. Vers vruchtensap is rijk aan vitamine C, kalium en die altijd zo noodzakelijke anti-oxidanten. Een kopje (kruiden)thee kan natuurlijk ook.
 3. Vul een flesje (250 ml) met kraanwater voor je de deur uitgaat en neem af en toe een slok. Probeer de helft opgedronken te hebben tegen de tijd dat je op je bestemming aankomt.
 4. Tijd voor een lekker bakkie (200 ml). Kies een kruidenthee die geen cafeïne bevat. Rooibos is een uitstekend alternatief voor gewone thee en is bovendien rijk aan anti-oxidanten.
 5. Voor de lunch drink je je flesje water leeg (250 ml). Dit helpt de trek te onderdrukken zodat je niet te veel gaat eten. Water drinken bij de maaltijd is niet zo’n goed idee, want het verdunt de enzymen die voor de spijsvertering zorgen, zodat ze minder effectief zijn.
 6. Drink ’s middags een kopje thee (200 ml). Muntthee verfrist je adem, helpt de spijsvertering en houdt je hoofd helder.
 7. Ga je sporten? Vul dan je bidon met groene thee extract en water (250 ml). Dit stimuleert de vetverbranding en geeft je extra energie om langer door te gaan.
 8. Is het buiten koud dan is warme thee (200 ml) met wat geraspte gember heerlijk verwarmend.
 9. Neem voor de avondmaaltijd een glas groene thee (200 ml). Dit verhindert dat vetten uit je eten worden opgenomen. Je scheidt ze direct weer uit.
 10. Na het avondeten even zitten en ontspannen met een kop kruidenthee (250 ml). Rustgevende kamille verzekert je van een goede nachtrust.
 11. Drink een klein glas water (250 ml) ongeveer een half uur voordat je gaat slapen. Dit helpt uitdroging gedurende de nacht te voorkomen. Vermijd cafeïne of ijskoud water. In de Ayurvedische geneeskunst staan vooral ijskoude drankjes erom bekend dat ze je spijsvertering hinderen.

Een optelsom leert dat je hier al ruim over de 2 liter komt. Je kunt dus best wat smokkelen om toch nog genoeg binnen te krijgen…

Geef als eerste een reactie on "In 11 stappen twee liter per dag drinken is niet zo’n opgave"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.