Dit durfde je nooit te vragen over blaasontsteking (maar wil je wel weten)

blaasontsteking
Shares

Als plassen pijnlijk is, heb je de neiging het op te houden en dat is helemaal fout bij een (aankomende) blaasontsteking. Hierdoor kunnen de aanwezige bacteriën zich vrolijk vermenigvuldigen waardoor de infectie erger wordt. Dit gebeurt overigens ook wanneer je uit angst voor infectie boven de toiletbril hangt. Je plast dan niet goed uit en in het achtergebleven restje urine kunnen de bacteriën zich ook makkelijker uitbreiden. Je plas lang ophouden zorgt ervoor dat je blaas uitrekt en dat doet extra pijn. Deze natuurlijke manieren helpen blaasontsteking te voorkomen of op tijd de kop in te drukken. 

 1. Cranberry’s
 2. Uva ursi ofwel berendruif
 3. Vitamine C
 4. Colloïdaal zilver
 5. Echinacea
 6. Probiotica
 7. Vermijd strakke broeken en ondergoed
 8. Hygiëne
 9. Zaagbladpalm

Meer water drinken is de mantra bij blaasontsteking

Drink een halve liter per uur in de eerste vier uren nadat je de symptomen hebt bemerkt, daarna iedere twee uur een kwart liter gedurende acht uur om zoveel mogelijk bacteriën uit je systeem te spoelen. Door cafeïne, alcohol en etenswaren als tomaten en citrusvruchten kan een blaasontsteking veel pijnlijker worden omdat ze zuur zijn en een ontstoken blaas nog meer irriteren. Vrij verkrijgbare geneesmiddelen kunnen het branderige gevoel verminderen omdat ze de urine minder zuur maken, maar ze bestrijden de infectie zelf niet. Dat kan alleen met antibiotica.

AdvertentieNatuurlijke remedies bij blaasontsteking

1 – Cranberry’s

Bepaalde stoffen in deze rode besjes zijn werkzaam tegen herhaalde aanvallen van blaasontsteking. De hoge zuurgraad ondersteunt een gezond milieu in de blaas. Lekker als sap, in gedroogde vorm om te snacken en je kunt ook kiezen voor een supplement.

2 – Uva ursi

Ofwel berendruif heeft antiseptische eigenschappen die kunnen helpen om een blaasontsteking te verlichten. Het verhoogt de hoeveelheid urine en stimuleert de afscheiding van ureum.

3 – Vitamine C

Een krachtige anti-oxidant die het immuunsysteem versterkt en de weerstand verhoogt en daarom kan helpen blaasontsteking te voorkomen. Eet meer broccoli, groene bladgroente, rode paprika’s en bessen of neem een supplement.

4 – Colloïdaal zilver

Versterk het immuunsysteem en helpt infecties te voorkomen.

5 – Echinacea

Traditioneel middel dat de weerstand ondersteunt en het lichaam helpt om infecties te lijf te gaan. Helpt infecties te voorkomen.

6 – Probiotica

Kunnen helpen het aantal goede bacteriën te verhogen en blaasontsteking te voorkomen. ‘Levende’ yoghurt is een goede bron van probiotica.

7 – Vermijd strakke broeken en ondergoed

Zeker ondergoed van niet-ademende kunststof kunnen de vermenigvuldiging en verspreiding van bacteriën versnellen. Strings zijn sexy, maar draag ze niet elke dag!

8 – Hygiëne

Omdat blaasontsteking vaak veroorzaakt wordt door een bacterie die tijdens geslachtsverkeer wordt overgedragen is het verstandig om na het vrijen te plassen en de geslachtsdelen goed te wassen met mild (of geen) zeep.

9 – Zaagbladpalm met pyreum of pompoenpitolie

Is goed voor de plasfunctie bij mannen, want het ondersteunt de functie van de prostaat.

Wat is blaasontsteking?

Blaasontsteking, cystitis, is een ontsteking van de blaas veroorzaakt door een infectie, irritatie of beschadiging. Dit kan een beroerde combinatie van symptomen veroorzaken waaronder een brandend gevoel bij het plassen, continu aandrang en soms ook maagpijn, rugklachten en koorts. Sex is een belangrijke oorzaak bij jonge vrouwen. Gewoonlijk onschuldige bacteriën uit de anus en de omliggende huid dringen de plasbuis binnen. Gemeenschap leidt er vaak toe dat deze bacteriën omhoog de blaas in worden gemasseerd. Vrouwen hebben een relatief korte plasbuis zodat bacteriën uit het omliggende gebied vrij gemakkelijk kunnen opstijgen en zo problemen kunnen veroorzaken. De dip in de hormoonspiegels na de menopauze kan ook de aanleiding zijn tot het dunner worden van de huid rond de vagina, zodat infecties meer kans krijgen. Angst voor blaasontsteking hoeft je sexleven overigens niet te ruïneren: handen en kruis van te voren wassen, kan preventief werken en meteen erna gaan plassen kan de slechte jongens wegspoelen.

Op tijd naar de dokter

Normaal gesproken verdwijnt een eenvoudige blaasontsteking zonder behandeling. Echter, als je na 48 uur nog steeds de symptomen ervaart is het raadzaam je huisarts te bezoeken, die een korte antibioticakuur kan voorschrijven. Meer dan twee aanvallen van blaasontsteking per jaar kan betekenen dat je een meer structureel probleem hebt waardoor je blaas zich niet helemaal leegt. Een specialist kan hier duidelijkheid over geven. Als het niet overgaat, zelfs niet na een korte antibioticakuur, zou je wel eens chronische cystitis kunnen hebben. Chronische blaasontsteking is zeldzaam, ongeveer twee procent van de vrouwen heeft er last van. Het ontstaat als schadelijker bacteriën, zoals E.coli, de urine binnendringen en zich aan de blaaswand vasthechten. Een langere antibioticakuur is vaak nodig om dit probleem uit de weg te ruimen. Interstitiële cystitis, wat een ernstige ontsteking van de blaaswand veroorzaakt, is nog zeldzamer. In tegenstelling tot gewone of chronische blaasontsteking wordt deze aandoening niet veroorzaakt door bacteriën. Artsen zijn niet zeker wat dan wel de oorzaak is, het vermoeden is dat een slechte immuunreactie of een allergie de schuldige is. Ga langs je huisarts als je je zorgen maakt.

Shares

3 Reacties op "Dit durfde je nooit te vragen over blaasontsteking (maar wil je wel weten)"

 1. Naomi´s tip tegen blaasontsteking | 19 juli 2016 at 4:01 PM | Beantwoorden

  Hi Marjoke,

  Goede lijst met natuurlijke manieren om blaasontstekingen te verhelpen. Heb je weleens van de plant paardestaart gehoord? Hier zit ook een bepaalde werkende stof in (weet niet precies welke dit is). De beste manier om deze plant te gebruiken is door er thee van te trekken en dan zouden de klachten na een aantal dagen moeten verminderen.

 2. Ik snap de ‘geen zure dingen eten/drinken’ niet. Want het is juist omgekeerd: je moet je urine zo zuur mogelijk maken. Want dat remt de bacterie groei. De vit C werkt ook op die manier: als je meer vit c neemt dat je nodig hebt scheiden je nieren het uit en komt het in je urine. Deze kennis komt uit 30 jaar ervaring met blaas ontsteking (helaas) en het advies van meerdere huisartsen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares