Vitamine B6 – Pyridoxine

Vitamine B6 zit in een groep van acht essentiële B-vitamines. Het is een in wateroplosbare vitamine die voorkomt in de vormen pyrodixine, pyridoxaal en pyridoxamine en de daarbij behorende fosfaatesters. Ze kunnen allemaal gevormd worden vanuit één vitamine-B-vorm. We hebben het onder andere nodig voor de vorming en de afbraak van aminozuren, voor energie en een goed functionerend zenuwstelsel.

Je hebt vitamine B6 nodig voor:

  • energie uit glycogeen
  • een goed werkend zenuwstelsel
  • goede geestelijke balans
  • de vorming van vitamine B3
  • de vorming van aminozuren
  • de vorming van rode bloedcellen en hemoglobine

Vitamine B6 halen we uit onze voeding. Het zit onder andere in vlees, vis, eieren, graanproducten, aardappelen en peulvruchten.

AdvertentieDagelijkse aanbeveling: 1,5 milligram

Op dit moment heeft De Gezondheidsraad de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vitamine B6 vastgesteld op 1,5 milligram voor zowel mannen en vrouwen. Er is een vastgestelde maximum bovengrens van 25 mg per dag.

Wat je moet weten over vitamine B6:

Helpt energie vrijmaken uit glycogeen

Wanneer er te veel koolhydraten (glucose) aanwezig zijn worden deze als energiereserve opgeslagen in de vorm van glycogeen (vooral in onze spier- en levercellen). Voor het vrijmaken van energie uit glycogeen is co-enzym P5P onmisbaar. Vitamine B6 is de pyridoxaal-5-fosfaat vorm van co-enzym P5P. Zonder vitamine B6 kan er geen energie vrijgemaakt worden uit glycogeen.

Nodig voor een goed werkend zenuwstelsel

We hebben vitamine B6 nodig voor een goed werkend zenuwstelsel. Als co-enzym P5P is het nodig voor de vorming van serotonine, dopamine, noradrenaline, adrenaline en gamma-amino-boterzuur (GABA). Dit zijn neurotransmitters die belangrijk zijn voor de overdracht van prikkels tussen onze cellen. Met voldoende vitamine B6 zorgen we dat ons zenuwstelsel goed kan blijven functioneren.

Van belang voor een geestelijke balans

Vitamine B6 is belangrijk voor een goede geestelijke balans. Te weinig vitamine B6 kan leiden tot een tekort aan serotonine (gelukshormoon) en dit wordt vaak in verband gebracht met een depressies en zwaarmoedigheid. Met voldoende vitamine B6 zorg je ervoor dat je geestelijk in balans blijft.

Belangrijk voor de vorming van vitamine B3

Vitamine B6 heeft een belangrijke rol bij de vorming van vitamine B3. Het zorgt ervoor dat tryptofaan omgezet kan worden in nicotinezuur (vitamine B3).

Noodzakelijk voor de vorming van aminozuren

We hebben vitamine B6 nodig voor de vorming en afbraak van aminozuren die nodig zijn voor de opbouw van eiwitten en enzymen. Er zijn in totaal 20 verschillende aminozuren waarvan acht essentiële die we via onze voeding binnen moeten krijgen. Zonder vitamine B6 kunnen er geen nieuwe aminozuren gevormd worden.

Betrokken bij de vorming van rode bloedcellen en hemoglobine

Vitamine B6 is betrokken bij de vorming van rode bloedcellen en hemoglobine. Hemoglobine is een eiwit dat een onderdeel is van onze rode bloedcellen. Het is verantwoordelijk voor het transport van zuurstof van en naar de longen en andere weefsels en organen in ons lichaam. Vitamine B6 zorgt dat zuurstof gebonden kan worden aan de hemoglobine.

Geef als eerste een reactie on "Vitamine B6 – Pyridoxine"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.