Zo kun je de hele zomer door fietsen!

Met de lente in het land en hopelijk veel mooi weer is het heerlijk om een dag (of meer) door het land te toeren op de fiets. Of je nu regelmatig het uiterste van jezelf vraagt op de mountainbike of in een rustig tempo aan het fietsen bent, wie meerdere dagen op de fiets zit kan wel wat extra’s gebruiken. Hiermee fiets je met gemak de hele zomer door! 

  1. Het juiste materiaal
  2. Goede voeding is de basis
  3. Co-enzym Q10 en vitamine B voor energie
  4. Eeuwenoude kruiden
  5. Creatine voor herstel
  6. Sportdrank mee voor de broodnodige energie

500 calorieën per uur

Fietsen is een prima activiteit voor iedereen. Het legt niet al te veel druk op spieren en gewrichten en het heeft – in tegenstelling tot hardlopen – weinig impact zodat je geen last hebt van eventueel overgewicht. Je kunt met fietsen meer dan 500 calorieën per uur verbruiken, het is goed voor hart en longen, verstevigt je kuiten en bovenbenen, verstevigt je billen, verbetert je evenwicht en coördinatie, verlaagt je bloeddruk, is goed voor je humeur en het helpt om je cholesterolgehalte te verlagen. Wie iedere dag ongeveer 30 minuten in een straf tempo fietst, werkt daarmee aan de verbetering van zijn conditie.

AdvertentieGoed begin van de dag

Het is heel goed om ’s ochtends naar je werk of school te fietsen. Op die manier zet je ook je stofwisseling aan het werk. Is je metabolisme eenmaal verhoogd, dan blijft dit de hele dag zo en verbrand je meer. Wie regelmatig echt fanatiek fietst, heeft daar nog veel meer voordeel van. Je bent dan net zo fit als iemand van 10 jaar jonger.

Spinning

Fiets je liever binnen? Spinning is een goed alternatief om op de sportschool of thuis te doen. Kies voor deze intervaltraining om heel snel je conditie te verbeteren terwijl je je spieren traint en vet verbrandt.

Hiermee fiets je met gemak

1-Het juiste materiaal

We hebben allemaal wel een fiets die ons van a naar b brengt, maar meer ook niet. De staat waarin onze fietsen verkeren is meestal niet zo goed, maar ach we hoeven in ieder geval niet te lopen. Wil je echt serieus gaan fietsen, wielrennen of mountainbiken? Begin dan met een goede fiets die bij jou past met de juiste framehoogte en zo afgesteld dat er niet te veel druk op je onderrug komt te staan. Want zeker als je veel kilometers gaat maken, dan moet je vooral op je rug letten.

2-Goede voeding is de basis

Wanneer je het heel serieus aanpakt en een paar keer per week op de racefiets stapt, moet je hierbij goed op je voeding letten. Met name dat je voldoende energie en eiwitten binnenkrijgt. Deze energie kun je halen uit sportdrankjes en natuurlijk uit een goede maaltijd een paar uur voordat je gaat fietsen. Eiwitten komen uit de voeding, maar hiervoor zijn ook proteïneshakes die je direct na het fietsen drinkt en die je spieren helpen om te herstellen.

3-Co-enzym Q10 en vitamine B voor energie

Je lichaam maakt zelf co-enzym Q10 aan om je energieproductie te verbeteren. Het speelt een rol bij de aanmaak van adenosinetrifosfaat (ATP), dat bij de verbranding verbruikt wordt. Daarnaast kan Q10 de schade door vrije radicalen verminderen. Dit is nuttig wanneer je actief bent, want bij intensief sport ontstaan er meer vrije radicalen en het is goed mogelijk dat deze de cellen beschadigen. B-vitamines spelen een sleutelrol in de energieproductie en de stofwisseling. De verschillende vitamines in het complex werken samen en zijn van belang om voldoende energie uit voedsel te halen.

4-Eeuwenoude kruiden

Guarana wordt al eeuwenlang door de Indianen in het Amazonegebied gebruikt. Het heeft een vergelijkbare werking met die van cafeïne en kan zo helpen om je reactievermogen en energie een oppepper te geven. Ginseng komt uit de oosterse geneeskunst en wordt wel een adaptogeen genoemd. Dat wil zeggen dat dit kruid het vermogen van het lichaam ondersteunt om te gaan met fysieke en emotionele uitputting.

5-Creatine voor herstel

Deze lichaamseigen brandstof voor de spieren zorgt ervoor dat je langer door kunt gaan en dat je na intensief sporten sneller herstelt. Creatine zit van nature in vis en vlees, maar je kunt het ook als supplement nemen ter aanvulling. Drink het naar behoefte bij je ontbijt met vruchtensap.

6-Sportdrank mee voor de broodnodige energie

Tijdens duursport, zoals wielrennen, loop je de kans om een hongerklop te krijgen. Dit betekent dat je energievoorraad koolhydraten op is. Je kunt het tegengaan door regelmatig een sportdrank te nemen, bijvoorbeeld elk half uur, met voldoende koolhydraten en carnitine. Koolhydraten leveren energie en carnitine zorgt ervoor dat er ook uit de vetverbranding sneller energie vrijkomt, zodat de koolhydraten niet op raken.

 

1 Comment on "Zo kun je de hele zomer door fietsen!"

  1. Goede tips om de hele zomer door te blijven fietsen! Goed voor je gezondheid en het is nog leuk ook.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.