Wordt het je te veel? Ginseng helpt je weer in balans

ginseng
Shares

Ginseng wordt in het Verre Oosten al duizenden jaren gebruikt vanwege een goede invloed op de gezondheid. De wortel staat voor kracht en vitaliteit. De twee meest gebruikte soorten zijn de Koreaanse (panax ginseng) en Amerikaanse (panax quinquefolius). Hetis een sterke adaptogeen die ervoor zorgt dat we ons beter kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. Het helpt je lichaam zowel fysiek als psychisch weer in balans te brengen. Panax staat in het Grieks voor ‘allesgenezer’:

  1. sterke adaptogeen
  2. vermindert stress
  3. verbetert het geheugen en concentratievermogen
  4. versterkt het afweersysteem
  5. verlaagt de bloedsuikerspiegel
  6. vermindert bijwerkingen tijdens de behandeling van kanker

De kracht zit in de ginsenoïden

De Koreaanse variant is kwalitatief gezien de beste soort, omdat het de hoogste concentratie aan werkzame stoffen bevat. Ginseng bevat verschillende soorten ginsenoïden (steroïde-achtige stoffen), fytosterolen en verschillende vitamines en mineralen. Na 5 tot 8 jaar worden de wortels geoogst en gedroogd om verwerkt te worden in poeders, tabletten, capsules of drankjes. Hoe ouder de wortel, des te beter de kwaliteit.

Advertentie6 voordelen van ginseng

1 – Sterke adaptogeen

Ginseng is een sterke adaptogeen. Het bevat stoffen die het lichaam helpen zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Ze werken prestatieverhogend en hebben invloed op ziekte en verouderingsprocessen door hun invloed op (chronische) stress. Ze zorgen ervoor dat eventuele tekorten en/of overschotten aan bepaalde stoffen in balans gebracht worden.

2 – Vermindert stress

Stress is een respons die zowel emotioneel als fysiek van aard kan zijn. Door middel van stresshormonen reageren we op een stressrespons en normaal gesproken komt het lichaam weer tot rust door een terugkoppelings-mechanisme. Bij (langdurige) stress kunnen we niet goed meer ontspannen en dit leidt tot allerlei stress gerelateerde aandoeningen. Wanneer je veel moet presteren (lichamelijk /geestelijk), het erg druk hebt of door bepaalde gebeurtenissen in je leven, dan kunnen er momenten zijn dat je veel stress hebt en daardoor minder goed kunt functioneren.

Door de adaptogene werking van ginseng kun je beter presteren en zowel lichamelijk als geestelijk beter met de stress omgaan.

3 – Verbetert het geheugen en de concentratie

Met ginseng verbetert het geheugen en het concentratievermogen neemt toe. Wanneer je veel moet presteren, bijvoorbeeld tijdens een examenperiode, dan kan ginseng je helpen doordat het de concentratie en het geheugen verbetert. Ook krijg je van ginseng meer energie, het kan je helpen je vermoeidheid tegen te gaan.

4 – Versterkt het immuunsysteem

De ginsenoïden in ginseng hebben een stimulerende invloed op de witte bloedcellen die ons beschermen tegen bacteriën en virussen. Ginseng vergroot de immuunrespons zodat de kans op een infectie afneemt. Daarnaast heeft ginseng een sterk ontstekingsremmend effect. Het helpt onder andere bij een verkoudheid en aandoeningen aan de luchtwegen.

5 – Verlaagt de bloedsuikerspiegel

Ginseng heeft een positieve invloed op de bloedsuikerspiegel. Bij diabetes type 2 reageren de cellen niet goed op insuline waardoor er te veel suiker in het bloed blijft zitten. Ginseng bevordert de aanmaak en afscheiding van insuline en het bevordert de opname van suiker waardoor de suikerspiegel lager wordt.

6 – Vermindert de bijwerkingen van de behandeling van kanker

Ginseng kan verlichting brengen in de behandeling van kanker. Er zijn aanwijzingen dat ginseng een antitumorale werking heeft en dat het de bijwerkingen van zowel chemotherapie als radiotherapie (bestralingen) kan verminderen waardoor de levenskwaliteit kan verbeteren.

Shares

Geef als eerste een reactie on "Wordt het je te veel? Ginseng helpt je weer in balans"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares