Wat helpt bij candida? Begin met deze 8 tips

Prikkelbaarheid, een moe gevoel. We hebben het allemaal weleens en wijten dit dan heel vaak aan te veel eten de dag ervoor of misschien een wel heel veeleisende baan. Dat kan, maar als de klachten langer aanhouden dan zou er weleens iets heel anders aan de hand kunnen zijn. Heb je weleens gedacht aan een candida-infectie? Dit beperkt zich niet tot de bekende vaginale schimmel, want met dank aan antibiotica, te veel stress en steeds meer bewerkt voedsel, heeft bijna iedereen er wel eens last van. Jij ook? Dit is een lijstje met wat helpt bij candida:

 1. Beperk stress
 2. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen
 3. Eet knoflook, specerijen, noten en zaden.
 4. Vitamine C
 5. IJzer
 6. Pau D’arco
 7. Probiotica
 8. Essentiële olie

Candida niet zo onschuldig

Candida is een verzamelnaam voor ruim tachtig soorten gistcellen die leven op de huid, in de ingewanden, de mond en de geslachtsdelen. Dat klinkt tamelijk walgelijk, maar het is echt heel normaal. Candida gistcellen leven gewoonlijk in een plezierige harmonie samen met andere micro-organismen op deze plaatsen. En al doen ze ons geen goed, ze richten ook geen schade aan. Je vindt candida:

Advertentie • op de huid: bij 80% van de bevolking
 • in de mond: bij 50% van de gezonde mensen
 • in de mond: bij 76% van de ziekenhuispatiënten
 • in de vagina: bij 55% van de onderzochte vrouwen die geen symptomen vertoonden
 • op de handen: bij 12% van de artsen en het verplegend personeel

Ongeveer een kwart van de verschillende soorten candida kan een infectie veroorzaken. De belangrijkste is Candida albicans. Deze gistcellen hebben het geweldig naar hun zin in een warme, donkere, zurige omgeving met een temperatuur tussen de 20 en 38 ºC. Nergens anders zijn deze omstandigheden beter te vinden dan in de vagina, de darmen, de mond en in huidplooien. En hoewel het dus normaal is, willen we ook niet dat het uitmondt in een infectie met symptomen als vaginale jeuk, chronische vermoeidheid en lusteloosheid.

8 natuurlijke manieren om candida de baas te blijven

1 – Beperk stress

Fysieke en mentale stress, net zo goed als een zware verkoudheid, betekenen een aanslag op het immuunsysteem. Dat houdt in dat de weerstand afneemt en het lichaam minder goed in staat is om schimmelinfecties te voorkomen. Ook het gebruik van steroïden, chemotherapie en medicijnen die het immuunsysteem platleggen hebben dit effect, net zoals ziekten als kanker en hiv. Neem voldoende tijd voor ontspanning en overweeg siberische ginseng, dat de weerstand bij overmatige stress op peil houdt.

2 – Vermijd bewerkte voedingsmiddelen zoveel mogelijk

Neem geen suiker, geraffineerde koolhydraten of producten waar gist in zit.

3 – Knoflook, specerijen, noten en zaden

Eet juist wel veel producten die natuurlijke anti-schimmelelementen bevatten: knoflook, specerijen, noten en zaden. Als de geur van knoflook je niet aan staat, kun je dat ook in een supplement krijgen.

4 – Vitamine C

Drink een glas vers sinaasappelsap of neem extra vitamine C bij het eten van ijzerhoudende voedingsmiddelen om de opname van ijzer te bevorderen.

5 – IJzer

Een van de meest voorkomende oorzaken van candida is een ijzertekort. De witte bloedcellen hebben ijzer nodig om de krachtige chemische stoffen aan te maken die gistinfecties neutraliseren. Dit is na te gaan met een eenvoudige bloedtest die het ferritinegehalte in het bloed meet. Ferritine is een stof die ijzer bindt.Eet ijzerrijke producten – toch maar weer een stukje rood vlees dus – en voorkom tekorten met multivitamine- en mineraalsupplementen.

6 – Pau D’arco

Dit is een van oorsprong Zuid-Amerikaanse boom die van oudsher wordt gebruikt in natuurgeneeskunde en waarvan men inmiddels weet dat het ook actief is tegen schimmels en andere infecties.

7 – Probiotica

Gebruik dagelijks een probiotisch supplement met acidophilus of andere melkzuurbacteriën om het niveau van goedaardige darmbacteriën op peil te houden.

8 – Essentiële olie

Spoel je mond met verdunde tea tree olie om orale candida infecties te bestrijden. Pas andere anti-candidaremedies toe die pepermuntolie of caprylac bevatten. Dit laatste is een uit kokosnoten gewonnen vetzuur met een natuurlijke anti-schimmelwerking.

Candida de baas blijven

Vrouwen zijn gevoeliger voor schimmelinfecties dan mannen, omdat de wisselende hormoonspiegel van de menstruatiecyclus de zuurgraad in de vagina beïnvloedt en daarmee het probiotische evenwicht in vagina en darmen. Antibiotica met een breed spectrum kunnen candida veroorzaken. Probiotische supplementen kunnen dit voorkomen als zij ingenomen worden vanaf de dag dat de antibioticakuur begint tot een week nadat deze eindigt. Wie eenmaal een infectie heeft gehad, moet bedacht zijn op herbesmetting. Dit kan gebeuren wanneer u uw ondergoed op 40 ºC wast. Om candidasporen te doden is een temperatuur van ten minste 60 ºC essentieel. Als u zich er niet toe kunt brengen om uw mooie lingerie dood te koken, bewerk de kruisjes dan in ieder geval met een heet strijkijzer. Herbesmetting kan ook plaatsvinden via sexueel contact. Mannen kunnen de gistsporen bij zich dragen zonder symptomen te ontwikkelen. Vraag uw partner om een anti-schimmelcrème te gebruiken.

Niet te veel wassen!

Het lijkt misschien slim om je vagina superschoon te houden door deze te spoelen met water, maar dit kan de beschermende zuurgraad in de vagina verstoren en ook de goedaardige bacteriën wegspoelen. Niet doen dus!

1 Comment on "Wat helpt bij candida? Begin met deze 8 tips"

 1. Vergeet niet die vieze kalknagels waar sommige mensen radeloos van worden. Gewoon ascorbine / vitamine C kopen, en erop smeren en innemen ascorbinepoeder is tegenwoordig overal te koop. . Ook de darmen kunnen vol schimmel/candida zitten, meestal merk je dat als eerste aan een opgezwollen buik, slechte spijsvertering, open rode anus, dat is gewoon het uiteinde van de gehele darm , soms een brandende tong of gehele mond die dan ook geirriteerd is. dr Simoncini zegt; kanker is een schimmel.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.