Is er bewijs dat homeopathie werkt?

homeopathie werkt
Shares

Volgens sommige mensen werkt homeopathie alleen maar omdat de gebruiker verwacht dat het werkt, anderen zeggen dat het echt klinische effecten heeft. Daarom stelde ik de vraag: is er bewijs dat homeopathie werkt?

De ijzeren voorwaarde om te kunnen bewijzen dat een bepaalde medische behandeling effectief is heet een meta-analyse, een verzameling van de resultaten uit klinische proeven. Inmiddels zijn er verschillende van die meta-analyses gedaan naar de effecten van homeopathie als geheel. Andere onderzoeken hebben, volgens de homeopaten zelf, laten zien dat homeopathie effectief kan zijn bij hooikoorts, verschillende reumatische en artritische aandoeningen, diarree bij kinderen en griep. Daarnaast zou homeopathie een ondersteunende rol kunnen spelen bij veel andere aandoeningen. Bijvoorbeeld bij kinderen die constant verkouden zijn, keelontsteking en oorpijn hebben, of bij de verzachting van de bijwerkingen van chemotherapie, maar ook bij chronische vermoeidheid, ADHD bij kinderen, bij angsten en bij overgangsklachten zoals opvliegers.

AdvertentieHoe homeopathie werkt

Homeopathie heeft altijd te maken gehad met kritiek. Een veelgehoord argument is dat homeopathische middelen zo sterk verdund zijn dat ze onmogelijk een effect kunnen hebben op de patiënt. Het is waar dat homeopathische middelen vaak zo sterk verdund zijn dat er geen moleculen van de oorspronkelijke stof meer aanwezig zijn, maar toch zou dit niet betekenen dat homeopathie geen effect heeft. Hoewel niemand weet hoe het precies werkt, is de de meest algemene theorie dat water een ‘geheugen’ heeft waarmee het informatie onthoudt over de oorspronkelijke stof, die werkzaam blijft ook bij extreme verdunningen. Critici stellen juist weer dat wat er niet is ook geen effect kan hebben. De homeopathie stelt dat door dit verdunnen de (giftige) werking van de stof ontkracht wordt en het ontstane middel drager geworden is van de energie, die het geneeskrachtige reactievermogen van de mens direct tot werken aanzet.

Tot 30x verdund

Homeopathische middelen worden bereid uit een groot aantal verschillende grondstoffen. Eén of meer daarvan worden geweekt in alcohol om een tinctuur te maken (als de grondstof niet oplosbaar is wordt deze eerst fijngealen). Die tinctuur wordt dan verdund met water en alcohol. Tussen elke verdunning wordt het mengsel sterk geschud: dat noemt een homeopaat succussie. De middelen worden gebruikt in verschillende sterktes, maar de meest algemene zijn 6c en 30c. Een middel met een sterkte van 30c is 30 keer verdund en geschud, iedere keer tot één deel op 100 delen van een water-alcoholmengsel. Dat mengsel wordt uiteindelijk (in een verdunning van 10 tot de -66ste macht op 1…) in tabletten of korrels gebracht om gemakkelijk opgenomen te worden, of in druppels of een zalf.

Je lichaam herstelt zichzelf

Homeopathie gaat uit van het principe dat je vuur met vuur bestrijdt: een zieke patiënt wordt behandeld met een middel dat dezelfde symptomen zou geven bij een gezond persoon. Het idee is dat zo het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd en gestuurd. Een goed voorbeeld hiervan is de manier waarop een homeopaat slapeloosheid door overmatige mentale activiteit zou kunnen behandelen met het homeopathische middel Coffea cruda (homeopathische middelen worden altijd met latijnse namen benoemd). Dit middel is gemaakt van koffie en zou juist slapeloosheid kunnen veroorzaken bij iemand zonder slaapproblemen. Op dezelfde manier zou Arsenicum alba, inderdaad bereid uit het bekende gif arsenicum, het lichaam stimuleren bij het herstel van braken en diarree. Dat is zelfs veilig te gebruiken door zwangere vrouwen en kinderen, zo stellen homeopaten, vanwege de extreme verdunning. Een criticus zou zeggen dat het veilig kan omdat er toch niets van de werkzame stof meer in zit…

Samuel Hahnemann

Homeopathie is niet iets van vandaag of gisteren. De Duitse geneesheer Samuel Hahnemann (1755-1843) wordt beschouwd als de grondlegger van de manier waarop het nu wordt toegepast, maar er zijn aanwijzingen dat hetzelfde idee al eeuwen geleden werd gebruikt door de oude Grieken en in China en India. Op dit moment zouden er 500 miljoen mensen zijn die regelmatig homeopathische middelen gebruiken.

Hoe gaat een homeopaat te werk?

Het grote boek van de homeopathie, het zogenaamde repertorium, beschrijft duizenden middelen maar er zijn er maar een stuk of honderd die regelmatig worden gebruikt. Een homeopaat zal een middel kiezen op basis van een diagnose die de persoon als geheel bekijkt. Dat kan betekenen dat er soms vreemde vragen worden gesteld die niets te maken lijken te hebben met de klacht: of je graag zoetigheid eet of liever iets hartigs hebt kan voor een homeopaat betrekking hebben op, bij wijze van spreken, verkoudheid. Homeopaten zijn er ook in soorten. Klassieke homeopaten zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Klassieke Homeopaten. Ook zijn er regulier gekwalificeerde huisartsen, dierenartsen en zelfs tandartsen die homeopathie toepassen. Uiteindelijk gaat het er toch om dat je klachten verholpen worden en je vraagt je ook niet af waar een regulier geneesmiddel zijn werkzaamheid vandaan haalt: als je baat hebt bij een homeopathisch middel is dat bewijs genoeg dat homeopathie werkt voor jou.

Shares

Geef als eerste een reactie on "Is er bewijs dat homeopathie werkt?"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares