Als je haar maar goed zit, maar dan moet je wel haar(groei) hebben…

Shares

Om de een of andere vreemde reden is er iets met kaalheid dat ons gevoel voor humor in werking zet. Toch kan verminderde haargroei en het verlies van je haar voor onverwacht veel stress zorgen en een psychisch effect hebben. De echte remedie is nog niet gevonden, maar je kunt je haargroei wel beïnvloeden. 

 1. Eet meer soja
 2. Vermijd drastische diëten
 3. Voed je haarwortels

Een mannelijk voorrecht

Alopecia androgenetica of mannelijke kaalheid is de meest voorkomende vorm van haaruitval bij mannen. Ongeveer de helft heeft tegen de vijftig. Oorzaak: een vergroot vermogen om testostero om te zetten in dihydrotestosteron (DHT). De enzymen die deze omzetting verzorgen zijn 5-alfareductase types 1 en 2, en die bevinden zich veelal in de huid in de buurt van de haarfollikels, waar nieuwe haar groeit. Het DHT bindt zich aan de follikels die het gevoeligst zijn, op de kruin en het voorhoofd. Het DHT zorgt ervoor dat de follikels krimpen en veel fijner haar produceren.

AdvertentieWat is goed voor mijn haargroei?

1 – Eet meer soja

Recent onderzoek wijst erop dat isoflavonen uit sojamelk, tofu en tempeh een remmend effect hebben op 5-alfareductase. Soja-isoflavonen zijn ook als voedingssupplement verkrijgbaar.

2 – Vermijd drastische diëten

Een jojoën is funest omdat dit het ijzergehalte in je lichaam verlaagt. Vegetariërs kunnen ook een tekort aan ijzer en andere voedingsstoffen oplopen, net als mensen met eetstoornissen. Rundvlees en lever zijn goede natuurlijke bronnen van ijzer, en je huisarts kan supplementen voorschrijven als een bloedtest uitwijst dat je ze nodig hebt.

3 – Voed je haarwortels

Omega-3 vetzuren zijn essentieel voor het opbouwen van gezond haar, net als vitamine B6, foliumzuur, magnesium en zink, plus de aminozuren arginine en cysteïne. Probeer ze minstens een maand lang in een supplement te gebruiken als je haar dunner wordt.

Natuurlijke haargroei

Normaal haar heeft een ana-, of groeifase, van twee tot zes jaar en in die tijd groeit het ongeveer een centimeter per maand. Hierna volgt een kata-, of rustfase, van vijf maanden waarin het haar niet groeit en uiteindelijk uitvalt. Bij mannelijke kaalheid is de groeifase veel korter en hier worden tal van oorzaken voor aangedragen:

  • Erfelijkheid Het blijkt dat mannen die kaal worden meer 5-alfareductase aanmaken dan anderen. Waarom dat zo is? Erfelijke factoren spelen zeker een rol, we kennen allemaal wel families waarin vrijwel alle mannen voortijdig kaal worden. Onderzoekers dachten tot voor kort dat deze eigenschap via de vrouwelijke kant doorgegeven werd, maar nu lijken de zaken toch wat ingewikkelder te liggen en schijnen de genen van je beide ouders van belang te zijn. Tachtig procent van alle blanke mannen zal hun haar helemaal of deels kwijt zijn tegen de tijd dat ze zestig zijn geworden. Bijna veertig procent heeft last van een wijkende haarlijn rond hun vijfendertigste, en enquêtes suggereren dat een kwart kaal begin te worden rond hun dertigste verjaardag. De erfelijke aanleg om te veel 5-alfareductase aan te maken lijkt daarom niet erg leeftijdsgebonden.
  • Bloedsomloop Uiteraard zijn ook andere mogelijke oorzaken onderzocht. Veel onderzoek uit de jaren tachtig concentreerde zich op de bloedsomloop in de hoofdhuid. Een dun vlies, de galea, bedekt de bovenkant van het hoofd en dit vlies trekt samen na de puberteit zodat de toestroom van bloed (en voedingsstoffen) naar de follikels geremd wordt. Dus leek het even een goed idee om elke dag een uurtje ondersteboven te gaan hangen om het haar te behouden. Het gunstige effect is nooit aangetoond en waarschijnlijk berusten de meldingen van duidelijke verschillen op hallucinaties veroorzaakt door een te grote bloedtoevoer naar het hoofd. Toch is het vergroten van de bloedtoevoer naar de hoofdhuid het doel van vrijwel allen die een oplossing zoeken voor hun haaruitval, of dat nu gaat met brandnetelolie, koeienspuug, of een flinke massage.
  • Overmatig zweten door te veel trainen of sport is ook wel gesuggereerd als mogelijke oorzaak voor haaruitval, maar voor atleten en bodybuilders is het effect van anabole steroïden op de hormoonproductie een waarschijnlijker oorzaak van voortijdig haarverlies.

Advertentie

HET AMISET RELAXPAKKET
Extreme stress of lichamelijke vermoeidheid hebben een desastreus effect op je lichaam: weerstand, concentratie en energieniveaus nemen aanzienlijk af. Je kunt je lichaam en brein ‘resetten' met behulp van natuurlijke remedies, die al eeuwenlang gebruikt worden. Het Amiset Relaxpakket helpt je ontspannen, lekker slapen en met stress om te gaan. Het bestaat uit Sweet Dreams, Magnesium en Burnout. Binnen een paar dagen zul je verschil merken en na 2-3 weken voel je je weer helemaal jong en fris!

Shares

3 Reacties op "Als je haar maar goed zit, maar dan moet je wel haar(groei) hebben…"

 1. Ook Silicium hebt geweldig. Goed voor haar en nagels. Na jarenlang getob met brekende nagels heb ik dank zij Silicium weer prachtige nagels. Maar ik heb gemerkt dat ook mijn haar er erg mee is opgeknapt.

 2. Haaruitval kan inderdaad erfelijk zijn. Het is altijd goed om dit te onderzoeken. Zo kan je ook gericht op zoek gaan naar een oplossing. Ook kan een haarwerkspecialist je meer advies geven.

 3. Bij ons in de familie hebben we ook last van dun haar. Daarnaast merk ik ook dat mijn haar dun is geworden door stress. Wellicht kan ik de bloedsomloop van mijn hoofdhuid ook stimuleren met de tips. Een hoofdmassage lijkt mij overigens erg fijn!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares