Gestresst? Dan moet je geen chocola eten maar deze anti-stress voedingstips volgen en je bent er zo vanaf!

anti-stressfoods
Shares

Ondanks alle hulpmiddelen en devices die wij hebben, neemt stress eerder toe dan af. De vraag is hoe erg dat is? Nou, erg! Stress is namelijk een belangrijke verstoorder van  de harmonie in je lichaam: je bent prikkelbaarder, sneller vermoeid en ook is er grote kans dat je wat vetopslag rondom dijen en heup krijgt. Gelukkig kan je teruggrijpen op natuurlijke voedingsmiddelen en hiermee je lichaam een handje helpen. Met de volgende anti-stress voedingstips laat je jouw stressniveaus weer dalen:

  1. Adaptogenen
  2. Complexe koolhydraten
  3. Alkalisch eten

TIP 1: Adaptogenen

Stress zorgt (helaas) voor vrije radicalen die ontstekingen op celniveau kunnen veroorzaken. Deze ontstekingen hebben weer invloed op de interne organen en zijn vaak gekoppeld aan een mentale en emotionele disbalans. Ook zorgen de ontstekingen voor  problemen met de spijsvertering, huid en aandoeningen van het bewegingsapparaat.Gelukkig zijn er ‘adaptogenen’ stoffen die je lichaam ondersteunen om zelf weerbaarder te worden tegen stress: je wordt er minder vatbaar voor en het heeft een gunstige invloed op je humeur.

Advertentie  • Maca wordt ook wel eens Peruviaanse ginseng genoemd. Tegenwoordig is maca in Peru nog steeds een hoofdproduct en wordt de wortel nog vaak verwerkt in jam, pudding en soep. Maca bevat hoge concentraties vetzuren, vitaminen, mineralen en aminozuren.
  • Siberische ginseng is een echte adaptogeen en heel geschikt voor stress op langere termijn veroorzaakt door bijvoorbeeld depressie, een verlies of chronische pijn. Siberische ginseng wordt al duizenden jaren gebruikt vanwege de rustgevende eigenschappen die het heeft.
  • Muira Puama staat bij de plaatselijke bevolking bekend onder de naam ‘potentiehout’ waar het al sinds mensenheugenis wordt gebruikt als afrodisiacum. Het wordt ontgonnen uit de schors en de wortel van een niet al te grote familie van houtige planten die voorkomen in het Braziliaanse Amazonegebied. Muira Puama bevat stoffen die de testosteronproductie ten goede komen en wordt daarom ook vaak aangeduid als een echte testosteronbooster.
  • Kattenklauw – en dan eigenlijk de wortel van deze plant – wordt gebruikt ter ondersteuning van het immuunsysteem. Het immuunsysteem hangt onder andere samen met je weerstand. Ben je gestresst dan vraag je automatisch ook meer van je immuunsysteem. Daarnaast draagt kattenklauw ook nog bij aan het behoud van soepele gewrichten.
  • Spirulina ook bekend als ‘superfood’  bevat meer dan 60 werkzame stoffen, waaronder vitamine B12, bètacaroteen en eiwitten. Bètacaroteen is een voorloper van vitamine A, dat zoals vitamine B12, bijdraagt tot de normale werking van het immuunsysteem. Daarnaast draagt vitamine A bij tot de instandhouding van een normale huid en vitamine B12 tot de vermindering van vermoeidheid.
Met vezelrijke voeding zoals volkoren granen, vers fruit en peulvruchten voorkom je een hongergevoel.

TIP 2: Complexe koolhydraten

Eet vezelrijke volwaardige voedingsmiddelen. Deze geven langzaam energie af, terwijl geraffineerde voedingsmiddelen dit snel doen en je suikerspiegel snel doen stijgen. Zulke snelle suikers putten je lijf uit.  Sterke suikerschommelingen leiden tot schommelingen in energie, je concentratie, gemoedstoestand én je productiviteit. Eet vooral langzame suikers om je energieniveau op peil te houden: verse groenten, bonen, noten, zaden, volkoren granen en vers fruit. Zo voorkom je een hongergevoel en de neiging om te gaan snacken.

TIP 3: Alkalisch eten

Te veel zure voeding kan ervoor zorgen dat je allerlei klachten krijgt. Om je te helpen bij het volgen van een gezond alkalisch dieet zijn hier 6 alkalische voedingsmiddelen die je zo in jouw dagelijkse maaltijden kan toevoegen:

1- Knolgewassen
Omdat knolgewassen vaak veel meer mineralen bevatten dan veel andere groenten, is het veilig om te stellen dat je van deze groenten niet genoeg zou kunt krijgen. Vooral radijs, maar ook bieten, wortelen, rapen, mierikswortel en koolraap zijn erg goede varianten.

2- Kruisbloemige groenten
Dit zijn de groenten die we meestal allemaal al kennen en regelmatig eten. Je kunt deze groenten nog lekkerder maken door bijvoorbeeld een kleine hoeveelheid gezonde, zelfgemaakte saus te gebruiken, denk bijvoorbeeld aan pestosaus. Kies uit broccoli, kool, bloemkool, spruitjes en dergelijke groenten.

Groene bladgroenten, knoflook en Spaanse peper helpen o.a. in een sterker immuunsysteem en een betere spijsvertering.

3- Bladgroenten
Voorbeelden van goede bladgroenten zijn boerenkool, snijbiet, raapstelen en spinazie – van al deze verschillende bladgroenten is spinazie de beste keuze. Spinazie is vooral bekend omdat het rijk aan vitamine K en foliumzuur is. Daarnaast zit spinazie ook nog eens vol met vitaminen, mineralen, fytochemicaliën, antioxidanten en vezels. Spinazie helpt om de spijsvertering te verbeteren en kan zelfs ons gezichtsvermogen nog verbeteren.

4- Knoflook
Een echtsuperfood. Het is niet vreemd dat knoflook bovenaan ontelbare lijsten van voedingsmiddelen staan die de algemene gezondheid verbeteren. En dus ook als alkalisch-vormend voedingsmiddel. Andere voordelen van knoflook zijn dat het onze cardiovasculaire gezondheid en ons immuunsysteem kan helpen bevorderen. Ook helpt knoflook onze bloeddruk te verlagen en het reinigen van de lever.

5- Cayennepeper (Spaanse peper)
Cayennepeper is een van de meest alkaliserende voedingsmiddelen. Cayennepeper staat bekend om de krachtige antibacteriële eigenschappen en het bevat zeer veel vitamine A. Hierdoor is cayennepeper een nuttig middel in de strijd tegen de schade van vrije radicalen die leiden tot stress en ziekte.

6- Citroenen
Zoals misschien wel verwacht zijn citroenen waarschijnlijk het meest alkalische voedsel dat we kennen. Als natuurlijk ontsmettingsmiddel heeft citroensap een anti-bacteriële werking terwijl het ook zorgt voor krachtige en onmiddellijke verlichting van verzuring en virus-gerelateerde aandoeningen. Daarnaast kan citroen helpen bij hoesten, verkoudheid, griep, en brandend maagzuur. Citroen bevordert ook de ontgifting van de lever.

Hier vind je nog meer tips om minder stress te hebben.
Shares

Geef als eerste een reactie on "Gestresst? Dan moet je geen chocola eten maar deze anti-stress voedingstips volgen en je bent er zo vanaf!"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares