Na 1 werkweekje alweer stress? Met deze 5 tips word je helemaal ZEN

‘Back to work’ na je vakantie. Je vraagt je waarschijnlijk af waarom? Weer in de file richting kantoor in plaats van op je slippertjes naar het strand, en starend naar een beeldscherm in plaats van een lekkere cocktail. Zeker de eerste periode kan een zware zijn. Je voelt de relaxte stemming van je vakantie omslaan in stress. Voorkom dat je stressniveau de pan uit rijst en ga direct aan de slag met de 5 onderstaande tips:

  1. Doe wat je leuk vindt
  2. Meditatie
  3. Zet jezelf op 1
  4. Sport niet te fanatiek
  5. Leg de lat lager

1 – Ga doen wat je leuk vindt

Probeer elke dag iets te doen waar je blij van wordt. Voor de een is dit in de avond lekker sporten, voor de ander een magazine lezen op de bank en weer een ander wordt blij van een drankje met een vriend in de stad. Het klinkt zo simpel maar hoe vaak schiet dit er niet bij in? Hoe vaak doe je nou echt de dingen waar je gelukkig van wordt? Sta hier dagelijks even bewust bij stil en ga iets doen waar JIJ blij van wordt.

Advertentie2 – Meditatie – ademhalingsoefeningen

Meditatie vermindert stress en helpt je aandacht verbeteren. Als mensen gedurende acht weken ongeveer 30 minuten per dag mediteren, ontstaat er meer grijze hersenmassa in de hippocampus. Het hersengebied dat wordt geassocieerd met geheugen en leervermogen. De dichtheid van de amygdala neemt juist af door meditatie. Als gevolg daarvan ervaar je minder angst en stress.

Tip: Ontspannen doe je ook met behulp van magnesium: zowel voor lichaam als geest de natuurlijke rustgever.

3 – Zet jezelf op de eerste plaats

En nee dat is niet egoïstisch. Maak bewuste, weloverwogen keuzes. Dus zie je dat je agenda voor de komende week weer eens volstroomt, zeg dan een keer ‘nee’. Het is echt niet gek als je eens niet naar een verjaardag gaat omdat het gewoon een beetje te veel is. Ga iets voor jezelf doen.

4 – Niet te fanatiek sporten

Lichaamsbeweging is belangrijk maar te lang sporten zorgt ervoor dat je lichaam cortisol, het stresshormoon, aanmaakt. Sport dus liever niet langer dan een uur intensief. En wanneer je al veel stress ervaart kan het verstandiger zijn om even helemaal niet fanatiek te sporten of zware inspanning te vragen van je lichaam. Op deze manier put je je lichaam alleen maar verder uit. Kies voor lichte tot matige inspanning zoals yoga of pilates. Geen fan van dit soort inspanning? Een wandeling in de natuur kan ook heerlijk ontspannend zijn.

5 – De lat verlagen

Stel je niet te hoge eisen aan jezelf? Zijn je doelen wel realistisch en vraag je soms niet net iets (of veel) te veel? Je mag de lat soms ook best wat verlagen. Niemand is perfect en iedereen maakt fouten. Wanneer je de lat altijd te hoog legt en je doelen niet haalbaar zijn werkt dit demotiverend. Je bent gemotiveerder wanneer je doelen wel haalbaar zijn. Doe eens een stapje terug en denk wat meer om jezelf. Je zult merken, het wordt er allemaal een stuk leuker en relaxter van.

Krijg je van dit lijstje ook weer stress? Pak dan 1 punt dat jou het meeste aanspreekt of wat je het snelst (en makkelijkst) kunt realiseren en begin daar vandaag mee. Wat vaker nee zeggen hoeft toch niet zo’n probleem te zijn?

Geef als eerste een reactie on "Na 1 werkweekje alweer stress? Met deze 5 tips word je helemaal ZEN"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.