Calendula: eerste hulp voor je huid

Onze huid heeft een oppervlakte van 1,5 tot 2 vierkante meter en is daarmee het grootste orgaan van ons lichaam. De huid beschermt ons tegen uitdroging, uv-straling en allerlei ongewenste indringers. Door de grote oppervlakte zijn er altijd wel wondjes of huidaandoeningen zoals eczeem en jeuk die erg vervelend kunnen zijn. Gelukkig is er een plant, de calendula officinalis, met geneeskrachtige eigenschappen voor de huid. Calendula ondersteunt het genezingsproces van de huid en het is goed voor de spijsvertering.

6 voordelen van calendula:

  • verzorgt en verzacht de huid
  • ondersteunt het herstel van de huid bij snij-, schaaf- en brandwonden
  • werkt ontstekingsremmend – antibacterieel
  • verkoelt bij zonnebrand
  • schimmelwerend
  • ondersteunt de spijsvertering

Calendula officinalis:

De Calendula officinalis komt van nature voor rond het Middelandse Zeegebied en Azië. In de volksmond wordt het de goudsbloem genoemd. De plant heeft grote oranje bloemen en bezit een aantal geneeskrachtige stoffen die zowel inwendig als uitwendig toegepast kunnen worden. De bloemen en blaadjes zijn eetbaar en bevatten bitterstoffen, flavonoïden, sterolen, polysachariden, etherische oliën en een aantal carotenoïden zoals lycopeen, caroteen en calenduline.

AdvertentieDe voordelen op een rijtje:

1-Verzorgt en verzacht

Calendula is een kruid dat uitermate geschikt is voor de huid. Verwerkt in een crème, huidolie of bodylotion kun je het gebruiken om je huid te verzorgen. Heb je last van een droge of schrale schilferige huid, met huidproducten waarin calendula verwerkt is kun je de huid er weer jong en fris uit laten zien. Ook voor de verzorging van kloofjes in handen en/of voeten is calendula uitermate geschikt.

2-Herstel van de huid

Calendula ondersteunt het herstel van de huid bij snij-, schaaf- en brandwonden. De plant bevat stoffen die de aanmaak van granulatieweefsel stimuleert. Wanneer de huid beschadigt, verspreiden epitheelcellen zich over het oppervlak van de wond waardoor deze kan herstellen en dichtgroeien. Calendula stimuleert dit genezingsproces. Ook helpt het littekenvorming voorkomen.

3-Zonnebrand

Heb je te lang in de zon gezeten en is je huid verbrand? Calendula heeft verkoelende eigenschappen en versnelt het herstel van de huid.

4-Ontstekingsremmer – antibacterieel

Calendula bevat stoffen, onder andere flavonoïden, die een ontstekingsremmende en antibacteriële werking hebben. Het kan gebruikt worden als gorgelmiddel bij ontstekingen in mond en keel. Heb je last van aften, keelontsteking, een mondslijmvliesontsteking of ontstoken tandvlees, dan kan calendula je misschien helpen. Dit geldt ook voor geïnfecteerde of zwerende wonden.

5-Schimmelwerend

Er zijn een aantal huidaandoeningen die veroorzaakt worden door schimmels. Heb je last van candida, voetschimmel, zwemmerseczeem of wratten? Calendula bevat schimmelwerende stoffen die je kunnen helpen hiervan af te komen.

6-Spijsvertering

Calendula bevat glucuronzuur en bitterstoffen. Deze stoffen bevorderen de aanmaak van gal en ze werken galdrijvend wat de spijsvertering ten goede komt. Ook kan het preventief bijdragen aan het voorkomen van galstenen.

Calendula gebruiken:

Er zijn verschillende producten verkrijgbaar met calendula officinalis, zowel voor inwendig als uitwendig gebruik met elk hun specifieke werking. Lees de bijsluiter alvorens calendula te gebruiken.

1 Comment on "Calendula: eerste hulp voor je huid"

  1. AMM Jeannet Mulder | 19 juli 2018 at 6:56 PM | Beantwoorden

    Met mijn probleemhuid en in zomertijd zeer probleemmatisch vind ik eindelijk verbetering met calandula aanbreng niet alleen voor mijn gezicht maar nu ook totaal voor de armen en benen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.