Wist je dat… vaak vis eten helpt als je kinderen wilt?

vaak vis eten

Vaak vis eten is heel belangrijk voor je vruchtbaarheid, maar ook wanneer je zwanger bent. Alles wat je in die 9 maanden eet en drinkt wordt gebruikt voor de opbouw van het lijfje van je baby. Steeds duidelijker wordt dat voldoende omega-3 in vis, niet alleen je vruchtbaarheid ondersteunt, maar ook van belang is voor de vorming van het zenuwstelsel van je kind, hersenen, ogen en hart. Lekker vaak vis eten dus (of visolie) als je gezinsuitbreiding wilt. Het is goed voor:

  1. hormonale balans
  2. conditie voortplantingsorganen
  3. kwaliteit van sperma
  4. voorbereiding op de zwangerschap
  5. ontwikkeling baby
  6. gezonde zwangerschap
  7. borstvoeding

Omega-3 in vis

Omega-3 zijn meervoudig onverzadigde vetzuren, waarvan DHA (docosahexaeenzuur) en EPA (eicosapentaeenzuur) voorkomen in vette vis – makreel, zalm, sardines, haring – en in visolie. Ze blijken extreem goed voor ons te zijn. Te lage concentraties worden onder andere in verband gebracht met depressiviteit en andere geestelijke problemen. DHA is essentieel voor een goede ontwikkeling van de hersenen, terwijl EPA stemming en gedrag ondersteunt. Samen hebben ze meer gezondheidsvoordelen dan apart.

Advertentie7 redenen waarom vaak vis eten goed is

1 – Hormonale balans

Wanneer je cyclus gelijkmatig en zonder al te veel problemen verloopt, wordt daarmee de kans op zwangerschap groter. Omega-3 vetzuren bevorderen een regelmatige ovulatie en verminderen dysmenorroe (pijnlijke menstruatie).

2 – Conditie voortplantingsorganen

Omega-3 vetzuren ondersteunen de vruchtbaarheid ook door de aanmaak van slijmvlies in de baarmoederhals te bevorderen en vergroten. Bovendien gaan ze ontstekingen aan voortplantingsorganen – die een negatief effect op de vruchtbaarheid hebben – tegen, zoals endometriose, baarmoderpoliepen en eierstokcystes. Door de bloedtoevoer naar deze organen te bevordern, verbetert ook de conditie van je baarmoeder.

3 -Kwaliteit van sperma

DHA heeft een duidelijk effect op de gezondheid en kwaliteit van sperma en dus op de vruchtbaarheid van mannen. Als er niet voldoende vetzuren zijn, wordt cholesterol gebruikt in plaats van vetzuur in de celmembraan. Dit houdt een goede rijping van zaadcellen tegen. Door de dagelijkse inname van vetzuren te vergroten door visolie uit vette vis of een supplement, worden zaadcellen gezonder, bewegen ze beter en wordt de kans op een succesvolle bevruchting groter.

4 – Voorbereiding op de zwangerschap

Het is belangrijk dat je voor je zwanger wordt al een flinke voorraad essentiële vetzuren hebt opgebouwd en dat je dit als je eenmaal zwanger bent continu blijft aanvullen. Zo blijf je in optimale gezondheid. Wanneer je altijd al voldoende EPA binnenkrijgt, zal alles wat je baby nodig heeft uit deze voorraad kunnen komen. Schiet jouw voeding hierin tekort, dan zal je baby alles wat het nodig heeft uit jouw lichaam halen, wat kan leiden tot een langetermijntekort. Dit heeft een negatief effect op zowel jouw gezondheid als die van je baby.

5 – Goede ontwikkeling baby

Een foetus heeft al deze vetzuren nodig voor de ontwikkeling van hersenen, zenuwstelsel, ogen en hart. DHA in hoge concentraties is nodig voor een goed functionerend brein, inclusief de ontwikkeling van cognitieve functies. Te lage concentraties DHA worden in verband gebracht met een laag geboortegewicht, premature geboorte en hyperactiviteit bij kinderen. Het is ook een belangrijke bouwsteen voor een gezond centraal zenuwstelsel. EPA is weer nodig voor gezonde hart- en bloedvaten. Wanneer het gehalte EPA en DHA voldoende hoog is, zou dit de kans op een miskraam of een te vroege geboorte kunnen verkleinen. Het risico van een premature geboorte is met name een achterstand op het gebied van lichamelijke en geestelijke ontwikkeling die soms niet meer kan worden ingehaald. De combinatie van DHA en EPA verlengt het verblijf in de baarmoeder. Er is zelfs een onderzoek dat uitwijst dat kinderen van moeders die elke dag visolie (levertraan in dit geval) namen tijdens de zwangerschap en de eerste drie maanden van borstvoeding intelligenter waren. Het blijkt dat de concentratieboog groter is na de geboorte net als het vermogen om om dingen aan te leren.

6 – Gezonde zwangerschap

Voor de moeder hebben deze vetzuren een gunstig effect op het welbevinden en de gezondheid gedurende de zwangerschap. Zelfs complicaties, zoals pre-ecclampsie dat gevaarlijk is voor moeder en kind, kunnen voorkomen worden. Ook het risico op een postnatale depressie wordt kleiner, wanneer je je eigen voorraad essentiële vetzuren op peil houdt.

7 – Borstvoeding

Ook wanneer je borstvoeding geeft is het belangrijk om extra visolie te nemen om je kindje de juiste hoeveelheid DPA en EPA in de melk te kunnen geven. Dit heeft het nog steeds nodig voor de ontwikkeling. In vette vis en in visolie zitten ze samen. Probeer om zo lang mogelijk borstvoeding te geven, want alle stoffen die je baby voor ontwikkeling en een goede weerstand nodig heeft, zitten hier in. Als je weer gaat werken, kun je kolven om een voorraadje op te bouwen.

Geef als eerste een reactie on "Wist je dat… vaak vis eten helpt als je kinderen wilt?"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.