Hersenmist? Laat je lever checken!

Shares
Vraag je je soms af waarom het lijkt of je hersenen het niet doen? Kijk dan ook eens naar het verband tussen hersenmist, vermoeidheid en een (chronische) leveraandoening. 

Meestal sta je er niet bij stil dat je kan denken, je iets kunt herinneren of informatie verwerken.  Onze hersenen zijn het middelpunt van onze intelligentie en persoonlijkheid. Tenminste, totdat er iets gebeurt en dit verstoord wordt. Hersenmist, zoals het temperen van cognitieve functies doorgaans wordt genoemd, is een voor velen bekende maar niet prettige sensatie. Voor sommigen is het een vrij onschuldige, voorbijgaande gewaarwording, maar voor anderen kan het een bron van dagelijkse strijd zijn. Er zijn verschillende oorzaken bekend, maar als je chronische leverproblemen hebt, ben je hier met name gevoelig voor. Hier komt het door:

  1. Weinig brandstof
  2. Weinig vloeistof
  3. Te veel gifstoffen

Wat is hersenmist?

Hoewel het niet echt beschreven is als een medisch of psychologisch probleem, is hersenmist een veel voorkomende en soms slopende klacht. Je zou het kunnen beschrijven als geestelijke verwarring of een gebrek aan mentale helderheid en het kan zich op verschillende manieren uiten, waaronder een zweverig gevoel, vergeetachtigheid, je verloren voelen of vermoeidheid. Het wordt ook in verband gebracht met moeite hebben om na te denken, je te concentreren en te focussen. De frequentie en ernst van hersenmist verschilt dus nogal en het kan een scala aan oorzaken hebben. 

AdvertentieTop-3 oorzaken van hersenmist

Hoewel deze 3 niet de enige redenen zijn waarom iemand zich niet scherp en alert en soms mentaal (behoorlijk) verward is, zijn dit wel de belangrijkste. 

1 – Te weinig brandstof

Je hersenen hebben veel energie nodig en gebruiken tot wel 30% van onze calorieopname. Alles dat ervoor zorgt dat er minder energieproductie is, kan leiden tot onvoldoende energie voor een optimale hersenfunctie.

2 – Te weinig vloeistof

Ons lichaam bestaat voor het grootste deel uit water en bijna al onze lichaamsfuncties hebben water nodig. De hersenen bestaan voor zo’n 70% uit water en als je hersencellen niet voldoende gehydrateerd zijn, worden je cognitieve functies minder.

3 – Te veel gifstoffen 

Er moet veel bloed naar en door onze hersenen stromen om goed te kunnen functioneren, maar dat betekent wel dat het een van de eerste organen is die last hebben van toxines in het bloed. Alles dat ervoor zorgt dat het filteren van toxines uit ons bloed niet optimaal gaat, bevordert hersenmist.

Leverproblemen en hersenmist

Hoewel het vaak wordt afgedaan als een vage, onbelangrijke klacht, is hersenmist een van de meest voorkomende symptomen van chronische leverproblemen. Waarschijnlijk komt dat doordat leverziektes de energieproductie en het ontgiften van het bloed in de lever moeilijk maken. 

  • Ontgiften Een van de belangrijkste taken van de lever is om ons bloed te filteren en van toxines te ontdoen. Bij chronische leverziekten ontstaan er steeds meer littekens in het leverweefsel – sommige daarvan zullen ook niet meer weggaan. En hoe meer littekenweefsel, hoe minder goed functionerend weefsel, waardoor toxines minder effectief uit de bloedbaan gefilterd worden. 
  • Energieproductie Door de rol in de koolhydraatstofwisseling die de lever heeft, is deze ook belangrijk voor de energieproductie. De lever zet koolhydraten om in glucose en glycogeen. Glucose is een directe energiebron en glycogeen wordt in je lever opgeslagen en later gebruikt. Hoe meer je lever beschadigd is door chronische leverproblemen, hoe minder energie er geproduceerd of opgeslagen kan worden. 

Deze combinatie van meer toxines in de bloedbaan en een lager energieniveau zorgt ervoor dat hersenmist een logisch gevolg van leverziekte is. Gelukkig kun je er met een paar simpele tips wel iets tegen doen en die nare vermoeidheid, disoriëntatie en frustratie die zo kenmerkend zijn voor hersenmist tegengaan.

1, 2, 3 tegen hersenmist

  1. Drink voldoende water om de doorstroming van je hersenen te optimaliseren.
  2. Beperk de inname van toxines
  3. Zorg voor voldoende energie
Shares

Geef als eerste een reactie on "Hersenmist? Laat je lever checken!"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares